woensdag 5 april 2017

Kookboek onder de loep: Kom & Vork


Ik probeerde nog eens een kookboek uit dat me geweldig aansprak: Kom & Vork. Het uitgangspunt is simpel: je eet uit een individueel kommetje met enkel een vork. Dat beeld katapulteerde me meteen terug naar mijn jaren op kot, toen ik op die manier at voor mijn tv'tje, nadat ik eerst minutenlang met de antenne in de weer was om vervolgens naar The Bold & The Beautiful te kijken, omdat dat het enige was wat mijn prehistorische toestel wilde ophoesten.


Ik vond het heerlijk om op die manier te eten, maar sinds mijn jaren op kot deed ik het niet meer. In mijn opvoeding gold immers dat een gezin netjes samen eet aan tafel, met een vork én mes. Voor de tv eten was echt not done. Ook nu ik zelf kinderen heb, eten we altijd aan tafel. In de zetel eten, voor de tv of computer, doe ik enkel als ik eens een dagje helemaal alleen thuis ben, wat eigenlijk (of helaas) maar zelden gebeurt.

Tot ik dit kookboek zag en me weer even een student durfde voelen. Ik besloot een weekje kom & vork in te roepen, maar dan zonder tv. Een week lang zouden we uit dit boek koken en met ons kommetje op schoot in de zetel eten.


Dit boek werd geschreven door 15gram, die je misschien wel kent van de foodboxen. De gerechten zijn veelzijdig, relatief eenvoudig en toch modern, en het is niet moeilijk om de ingrediënten te vinden. De hoofdstukken zijn als volgt ingedeeld: ontbijt, soep, salade, pasta, rijst, noedels, granen en comfort food. Je reist met deze recepten bovendien van Italië of Japan via Thailand naar Nice en zo door naar India.

Een mes heb je echt niet nodig. De porties of ingrediënten passen altijd perfect op je vork!

Die week kom & vork was zo'n succes bij de kinderen dat ze hun frietjes op vrijdag ook uit een kommetje wilden eten. We eten ondertussen weer braafjes aan tafel, maar misschien roepen we wel een vaste kommetjesdag in het leven!

Ik ontving dit recensie-exemplaar van Agora. Voor Kom & Vork betaal je in de boekhandel € 22,95. Het telt 176 pagina's en werd uitgegeven door Aerial Media Company.

5 opmerkingen:

 1. Inderdaad een tof concept en diverse recepten, zo te zien. Die laatste foto is wel grappig. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig idee! Wij zijn hier ook nogal van fan kommen. Ik heb ooit een oudjaarsfeestje thuis georganiseerd met te veel volk en te weinig zitplaatsen, en toen was het concept ook: eten uit kommen. Met een grote pot paëlla en een grote pot chili con carne. Superpraktisch!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. zo tof!! we eten hier nog vaak uw groene spaghetti trouwens :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat ziet er een heel tof boekje uit, even Hello Fresh stopgezet om recepten van Truitjeroermeniet en Jamie Oliver uit te proberen, 15 gram.be kende ik nog niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lusten je kinderen ook de meeste recepten? Want dat vind ik altijd belangrijk als ik een kookboek koop

  BeantwoordenVerwijderen

Penny for your thoughts!