woensdag 12 april 2017

Geluk is een kip. Dacht ik.

Huisje, tuintje, boompje, beestje. Check, check, check en nog eens check. En met dat beestje hebben we echt wel op zeker gespeeld!

Maar het hoogste doel in mijn plaatje van een gezellige thuis, dat was misschien toch wel de kip. Want kippen, dat is voor mij niet alleen een flink stuk jeugdsentiment, ze leggen ook nog eens eitjes en hoe gezellig is het om de kinderen vóór het ontbijt om verse eitjes te sturen in de tuin? Plus, kippen in een stadstuin: hoe cool is dat??

Geluk is een kip dus.

En dus kochten wij een kippenhok dat zo uit The Hamptons lijkt te zijn geplukt. Wij staken het netjes in elkaar en mijn papa en broer kwamen af om de "hoenderhof" te helpen omheinen.Ik was zo ongelooflijk blij met mijn rustiek hekje en omheining dat die kippen bijna niet meer hoefden!

De kippenren was dus af en wij trokken naar een markt in Eisden om kipjes uit te kiezen. En neen, wij zijn daarvoor niet speciaal naar Limburg gereden, want onze kindertjes zaten daar bij de grootouders.

We kozen Leghorns, want dat zijn heuse eiermachines. We gingen eigenlijk voor drie kippen, maar de verkoper raadde ons aan twee kippen van elke kleur te nemen, want kippen zijn blijkbaar racisten. Dus werden het twee bruine en twee witte kippen.

Over de namen hadden we trouwens al weken gediscussieerd met de kinderen. Mijn man en ik gingen voor ouderwetse namen zoals Pauline en Jacqueline. Maar daar waren de kinderen niet mee akkoord. June wou Jack, Jill en Jones, Elliot zocht het meer in de stijl van Blackie, Brownie en Whitie. Mijn man amuseerde zich ook met varianten zoals Chick Sparrow of Benoît Poelvoorde.

Uiteindelijk gingen we voor Josiane, Yvette en Michael Chickson. En toen moesten we plots nóg een naam kiezen! Elliot had medelijden met al die kippen in een kleine kooi, die ook nog eens uitkeken op een kraam met gebraden kippen! June vond het allemaal ongelooflijk spannend!

De dames vertrokken naar Vilvoorde, namen hun intrek in hun villa met wilde tuin en mochten op heel wat belangstelling rekenen ...


Kipje kijken/bewaken is een voltijdse bezigheid geworden voor de andere dieren!
Maar dat was toen.

Ondertussen zijn we vijf dagen verder en vind ik kippen zo tof niet meer. 

Wat wij al leerden:
 • Je moet die kippen de eerste dagen/week in hun kot zetten tegen dat de zon ondergaat, en dat is een heel karwei! Na een tijdje zouden ze zelf naar hun kot moeten gaan, maar zover zijn we duidelijk nog niet. Dus rennen wij elke avond achter die kippen aan.
 • Wacht je daar te lang mee en wordt het donker, dan zitten ze hoog in de struiken en kun je ze gaan plukken!
 • De bruine kippen zijn mak en heerlijk zacht, de witte zijn snel en echte krengen! Ze spelen ook de baas over de bruine kippen.
 • De witte, lichtere kippen vliegen met gemak over hun omheining. We hebben ze vanmorgen gekortwiekt en zullen vandaag zien wat dat geeft.
 • Omdat die kippen zo af en toe eens uit hun kippenresort komen, hebben onze hondjes er een leuke hobby bij. Vandaag had Lola er bijna eentje bij haar nekje vast en ik weet niet wat er zou zijn gebeurd als ik er toen niet bij had gestaan om die kip haar hachje te redden. Babette blijkt een getalenteerde drijfhond te zijn, maar verschoot daar precies zelf wel een beetje van.
 • Samen met kinderen kippennamen kiezen is vermoeiend. Op een bepaald moment zeiden we "foert" en gaven we de kinderen carte blanche. De kippen heten nu "lachebekje", "kakkertje", "tokkertje" en nog iets in die stijl dat ik al ben vergeten ...

Maar 's avonds tussen de struiken kruipen om kipjes te vangen, ik vind dat zo tof toch niet ... Dat ze maar snel eitjes beginnen leggen om het goed te maken!

 25 opmerkingen:

 1. Die kippen wachten gewoon tot het Pasen is, dan vallen hun eieren in groten getale uit de lucht! Het ziet er anders wel heel gezellig uit. Doet me denken aan één van onze vrienden die ooit met zijn kip naar de dierenarts moest, daar zit je dan in de wachtzaal met een kip. Veel plezier ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Raar... heb dat nooit gehoord dat je ze zelf op stok moet zetten. Die van ons kropen ook gewoon in het hokje als het donker werd, alleen moesten we wel het leggedeelte 's nachts afschermen zodat ze daar niet zouden gaan slapen. Hetgeen overigens niet gelukt is, ze slapen, schijten en leggen gewoon in hun leggedeelte. Hier lopen ze vaak vrij rond in de tuin en gaan 's avonds mooi in hun huisje zitten dat wij dan op slot doen tegen meneer de Vos en Marter!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die van jou waren precies al opgevoed :-) Zowel mijn papa (altijd kippen gehad) als de verkoper zeiden het zo te doen. En effectief, ze gaan niet vanzelf op stok. Ze gaan gewoon hoog in een struik slapen. Slim zijn ze niet, dat is duidelijk! :-) Hopelijk valt hun euro snel!

   Verwijderen
  2. Komt misschien omdat er zoveel bosschage is in jullie hok en bij ons niet :) Als ze niks vinden om in te kruipen, moeten ze wel in hun stro gaan liggen in 't kot!

   Verwijderen
 3. Tiphe: slechts 1 vleugel knipoen zodzt ze uit evenwicht zijn, zoniet vliegen ze evenzeer ��

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Check! We hebben ze vanmorgen serieus uit balans gebracht :-)

   Verwijderen
 4. Heel herkenbaar ��. De tweede keer dat we kippen kochten (we wonen vlakbij een bos;buizerd en marter verslonden de eerste, op klaarlichte dag) hebben we ze eerst een halve dag en nacht opgesloten in het nachthok. Daarna wisten ze precies waar ze naartoe moesten. En idd kortwieken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Haha zo grappig. ..Wij nu al wijzer en onze nieuwe kippen (adoptie van legbatterij kippen ) een dag en nacht opgesloten in hun hok en gaan vlot slapen. ....courage nog met de vangst

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Kippen houden is inderdaad minder zorgeloos genieten dan ik vermoedde. Het vraagt enig speur- en opzoekingswerk op allerlei kippenfora. Wij sloten ze ook een dag en nacht op in hun hok toen we ze net kochten. Zo gaan die van ons vanzelf op stok zodra het begint te schemeren. We schermden het leghok eerst af zodat ze daar niet in zouden slapen. Na enige maanden over en weergeloop om ons 4 kippen 's morgens buiten te laten uit hun hok en ze 's avonds op te sluiten als bescherming tegen de vos, schaften we ons een automatisch afschermluikje op batterij aan. Superhandig!
  Dan spreek ik nog niet over ons gevecht tegen die vermaledijde bloedluizen... Voor de rest is het genieten hoor van onze gevederde vriendinnen en de kakelverse eitjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zalig, en herkenbaar. Wacht maar tot het weer herfst wordt, dan wil er niemand nog naar de kippen, want die stinken!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Toen je de foto van het hoenderhof postte op Instagram had ik al een vermoeden. Jaren geleden zetten wij netjes een draad van 1,5 m hoog en die werd zelfs vervangen door één van 2 m toen de bewoners arriveerden. En zelfs nu moeten we af en toe nog eens een kip die de grens oversteekt kortwieken. En dan hebben we sinds een jaartje ook nog eens een hond, die er een tijdje geleden eens één te pakken kreeg, als zotten probeerden we het beest te kalmeren en mevrouw kip te redden, terwijl den hof ondertussen vol lag met witte pluimen, hilarische toestanden zijn dat :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oeioei, wij verwachten over anderhalve week twee dames kip, ik hou m'n hart al vast ☺ Namen zoeken met kids is inderdaad vermoeiend, haha, ik hoop dat de rest vlotter verloopt! Waar komt jullie kippenvilla vandaan? Want die ziet er wel kei-luxueus uit! Mooie omheinig ook trouwens. Enne, vooral, veel succes verder!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. nog even doorbijten en je hebt er bijna geen werk meer aan!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bij ons heten ze Pickles en Curry (kip Curry :-) ), onze jongens zijn gelukkig het 'donsje'en 'vlekje' stadium voorbij. Wij hebben ook serieus afgezien met dat kortwieken, tegelijk ook erg komisch, alsof de film 'chicken run' zich in onze eigen tuin afspeelde en nog komischer om een dikke kip in een schriel boompje te zien zitten. En dat pikken, ziet er erger uit dan het is, vooral als ze dan zo'n lelijke kale nek krijgen. Onze kippen zijn ook helemaal getemd en mogen soms ook heerlijk scharrelen in de tuin ook al hebben ze een grote ren.Als je dan met je koffietje dat drukke gedoe afschiet, dan ga je zeker dat geluks moment beleven, wel opletten met je blote voeten in 't gras nadien :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Gezellig hè ,kipjes. Wij zetten ze de eerste tijd ook op stok tot ze het zelf konden . Misschien kun je ze er aan wennen ze s Avonds eten te geven in het hok ,zodat je er niet achteraan hoeft te rennen.Maar he ,kinderen moet je ook opvoeden hè.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik wil ook graag kippen, maar was me er tot enkele minuten geleden ook helemaal niet bewust van dat dat gedoe 'et zich meebrengt...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hahahhahahahaha, sorry, té grappig dit :-D
  Komt goed jong, binnenkort hebt ge elke dag 4 eieren en moet ge beginnen bakken tegen de klok. Courage nog!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Zalig verhaal!
  Al zegt mijn vader dat je je geen zorgen moet maken als ze in de bomen kunnen vliegen/kruipen. Ze zullen daar wel slapen en naartoe vluchten in vossennood...

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hadden ze je niet gezegd van de kippen eerst een paar dagen en nachten op te sluiten in het nachthok ? Dan de opening openzetten en ze zelf de weg naar buiten laten zoeken. Dan komen ze 's avonds vanzelf weer binnen.
  Zolang ik me kan herinneren hebben we altijd kippen gehad. Vroeger bij mijn ouders, en nu hebben we er zelf. Hier is helaas de vos al twee keer op bezoek geweest .... . Bij onze huidige kippen zijn we maandenlang 's avonds het slaaphok gaan dichtzetten en 's morgens gaan opendoen, om de vos weg te houden. Maar toen ze van de zomer last hadden van kippenluis en weigerden het slaaphok in te gaan en ik ze iedere avond zelf kon binnenzetten en krabbend van de jeuk terug binnenkwam, heb ik het opgegeven. Hok goed ontsmet en met poeder bestoven, en op den duur zijn ze weer binnengegaan. Die periode hebben ze ook geweigerd eieren te leggen, maandenlang, en ze waren bang geworden. We stonden op het punt ze weg te doen, want we hadden er echt niets aan, tot ze bij de eerste vorst weer zijn beginnen leggen. Met hun viertjes drie à vier eieren per dag. Een genot ! En ze zijn verzot op onze etensrestjes. Ik zet vaak maar eens om de vier weken een vuilzak aan de straat !
  Ik houd mijn hart wel vast voor deze zomer, hopelijk weer geen kippenluis....

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Haha, heerlijk verteld! Wij hebben één witte en één bruin kip, en inderdaad, de witte is het kreng! Die heeft mij al een paar keer serieus gepikt. Ondertussen vinden ze zelf de weg naar hun hok, maar we gaan het wel nog elke avond na zonsondergang dicht doen (om ze te beschermen tegen vossen enzo), en 's ochtends weer vrij laten. De witte vloog er ook uit, maar na knippen is dat opgelost. De onze leggen gelukkig al eitjes!

  BeantwoordenVerwijderen

Penny for your thoughts!