maandag 28 september 2015

Ken jij View-Master nog?


Mijn man houdt er een bijzondere hobby op na: hij trekt View-Master foto’s. Wie net zoals ik in de jaren 70 is geboren kent ze vast nog wel, de schijfjes die je in een plastic kijkbakje propte en die 3D-plaatjes tevoorschijn toverden. Je had er van Lourdes, van de landing op de maan, van Disney … En je hebt er met onze vakanties op. Want die maakt mijn man, met een stokoud View-Master fototoestel dat hij eens op eBay heeft kunnen scoren.


Het heeft twee lenzen en trekt foto’s met een heel klein onderling verschil, net zoals je eigen ogen. Hou maar eens één oog open, en dan het andere. Je zult zien dat het beeld een klein beetje is verschoven. En dat is precies wat deze camera doet. Per foto trekt hij dus twee beelden die je aan weerskanten van een schijfje moet steken. De lege schijfjes zelf kocht hij ook op eBay, maar onlangs ontdekte hij een bedrijfje dat ze nog maakt en verkoopt, al zijn ze niet goedkoop. Zodra de diapositieven waren ontwikkeld knipte hij die dia’s telkens per twee uit het rolletje en stak die in het schijfje. Enkele jaren geleden vond hij een toestelletje dat die diaatjes met één beweging uit het rolletje haalt, wat het 3D-effect fors heeft verbeterd.


De verzamelwoede van mijn man leverde ook een heel mooie collectie op, van schijfjes, toestelletjes, accessoires en mooie doosjes.Het 3D-fototoestel gaat ook altijd mee op reis. We boeken best een week extra, want je moet voortdurend uitleggen wat voor toestel je daar vast hebt. De interesse voor het ding is groot.

Zo hebben we ondertussen hele vakantiealbums, op een schijfje, in 3D. De foto’s zijn korrelig en ouderwets, maar ze nemen je zo terug mee op reis. In 3D.


Soms speelt hij met het idee om View-Master fotoreportages aan te bieden, van huwelijksfeesten of andere belangrijke gebeurtenissen. Zou het een succes zijn? En ken je nog mensen die zulke foto's maken?

13 opmerkingen:

 1. Toen wij gingen eten bij Jamie's Italian in Bath (Engeland) bleek het menu voor de kinderen in zo'n viewmaster gepresenteerd te worden. Onze meisjes en wijzelf vonden het alvast zeer origineel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn vriend heeft dezelfde verzamelwoede, maar dan met polaroidcamera's. :-)
  Die View-Master, dat is echt wel nostalgie! Ik vind het wel een leuk idee voor huwelijken enzo, maar je hebt nog altijd een gewone fotograaf nodig (of doet hij dat ook?) en dan wordt het wel een heel duur plaatje. Gewoon eens testen misschien?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik wed dat veel dertigers dat nog op zolder liggen hebben bij hun ouders!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. waaau, dit vind ik echt de max!! ik denk dat er zeker interesse voor zou zijn, afhankelijk van het totale kostenplaatje natuurlijk. Maar origineel is het zeker, ik zou het super vinden! Als ik ooit trouw :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat geweldig dat je zelf zo'n 3D foto's kan maken!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Viewmasters zijn de max al heb ik niet de energie als je man om nog met een orgineel toestel foto's te trekken. Ik liet wel eens foto's getrokken met de gewone camera op viewmaster reels zetten. Het resultaat was prachtig (http://curlupkids.blogspot.ae/2015/04/online-shopping.html) alhoewel dat oude toestel, de doosjes en al bijbehoren natuurlijk 100% meer charme hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja, daar is zeker publiek voor! Ik zou het alvast zeker overwegen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nostalgie! Wat een leuk idee... Dan zou je de mensen wel ook telkens een toestel moeten kunnen aanbieden om ze achteraf te kunnen bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen

Penny for your thoughts!