zaterdag 22 september 2018

Onze rondreis door Zweden: Öland

Ik zou het hoofdstuk Zweden het liefst van al nooit afsluiten, maar het is hier op mijn blog nu wel welletjes geweest met dat reisverslag. Daarom, het laatste deel, met onze laatste bestemming in deze heerlijke roadtrip: Öland!


Hieronder zie je de route die we aflegden om daar uiteindelijk te geraken.


En zoals de naam al wat verklapt, is Öland een eiland. Je bereikt het via een brug in Kalmar. We verbleven hier in dit ecologische hotel. Het duurste uit al onze huisjes in Zweden, maar dat kwam omdat we er 2 hotelkamers moesten boeken voor ons vier. Je kunt er echter ook huisjes/appartementen huren, maar die waren toen helaas niet beschikbaar. Je krijgt er niet alleen een heerlijk bio-ontbijtbuffet maar je kunt er ook allerlei ecologische producten kopen, van zeep tot tandenborstels over interieurartikelen. Een heel fijn, intiem hotelletje met een strandsfeertje!

Omdat het ons nog niet was gelukt zeehonden te spotten, trokken we de avond van onze aankomst naar zee via een reusachtige wilde weide die vol koeien stond. Dat was wel een beetje eng omdat er kalfjes bij de koeien liepen en die moeders ons argwanend aankeken (hoe zou je zelf zijn), maar we deden het al helemaal in onze broek toen er plots een gigantische zwarte stier op ons pad stond. Grote omweg gemaakt en met een bang hartje verder getrokken. Ik had daar een foto van kunnen maken, maar dat was niet gemakkelijk omdat ik voor mijn leven rende op dat moment. Volgende keer beter.

Maar we werden beloond met zeehondjes, al zaten die ver in zee te zonnen op dikke keien en konden we ze amper zien. Maar hey, ze waren er, dus dat kan van onze bucket list worden geschrapt!

De volgende dag trokken we op verkenning van het zuidelijk deel van het eiland en doorkruisten we het agrarische landschap dat door Unesco werd uitgeroepen tot werelderfgoed. Ook ontdekten we dat dit eiland volstaat met schattige rode windmolentjes.Het was hier ook behoorlijk warm, dus zwemmen stond (eindelijk) ook op de planning hier. We werden niet getrakteerd op witte zandstranden, maar wel op een strandje vol keien en dennennaalden aan het bos, maar dat vonden we des te charmanter, al oordeelden onze voetjes daar ander over.
We genoten dat laatste dagje in Zweden nog volop van het zonnetje en die prachtige landschappen die ik nog steeds zo hard mis. Ik heb de voorbije jaren graag in de stad gewoond, maar sinds Zweden is er bij ons allemaal iets veranderd. Die rust, dat immense respect voor de natuur, de ruimte… We hebben ervan geproefd en het laat ons niet meer los. Wie weet. Ooit.De volgende ochtend vertrokken we vroeg om nog een dagje in Kopenhagen door te brengen (met overnachting in Denemarken), en hoewel het echt een fantastische stad is, was het geen goed idee om eerst twee weken rond te trekken in Zweden om dan de confrontatie met een drukke, luide stad aan te gaan. We zijn blij dat we Kopenhagen hebben gezien, maar de drukte werd ons toch al snel te veel. We hadden het dus beter omgekeerd gedaan: eerst Kopenhagen, dan onze reis door Zweden.Bedankt om met ons mee te genieten, en veel plezier aan wie zich door mijn verslagjes liet inspireren en nu ook een reis naar Zweden plant!
  


5 opmerkingen:

 1. Ik zat echt te wachten op dit afsluitend deel van je verslag, hoewel ik ook spijt heb dat nu echt wel gedaan is ;-)
  Nu nog tonen aan manlief en dan beginnen we te plannen op basis van jullie bijzonder mooie en inspirerende trip!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, leuk! En als je nog vragen hebt, je laat het maar horen, he! :-)

   Verwijderen
 2. Vorig jaar heeft Noorwegen op ons zo'n immense indruk gemaakt. En deze zomer werd dat gevoel (ruimte, natuur!) op onze eigen rondrit door Zweden ook bevestigd. Er hangt toch iets heel bijzonders in de lucht in Scandinavië.
  Genoten van jouw verslag ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dankjewel om mij zo mee te nemen, echt zalig! Wat is het daar prachtig en zo ben ik dit jaar toch even op vakantie geweest ;)

  BeantwoordenVerwijderen

Penny for your thoughts!