zaterdag 3 maart 2018

Maak je eigen granola

Het gebeurt iedere keer opnieuw: ik maak granola, sta ervan te kijken hoe snel dat alweer klaar is én hoe lekker het is en neem me voor om er een wekelijkse gewoonte van te maken. En dan wordt dat geklasseerd bij de andere goede voornemens die er toch nooit van komen... Maar vanaf nu zal alles veranderen, want Elliot kreeg er vandaag maar niet genoeg van en eiste zelfs de pot op. Hij zal me er voortaan wel aan herinneren een nieuwe voorraad te maken!




Ik postte vanmorgen foto's van mijn Grote Ahornsiroopramp op Instagram en kreeg daarna zoveel vragen over die granola dat ik besloot er een blogpostje aan te wijden.

Wat doe ik in mijn granola? 

Wel, ik doe iedere keer weer wat mijn hart en mijn voorraadkast me ingeeft. Ik heb in mijn keuken een heuse granola-lade waar ik naar smaak ingrediënten uit haal. Ik ga hier niet beginnen met hoeveelheden en gewichten. Afwegen is echt niet nodig. Het kan gewoon niet mislukken! Just wing it!

Mijn basis is altijd havermout, maar je kunt ook speltvlokken of andere vlokken gebruiken. Bij mij gaat er al snel een hele zak in. Giet die in een kom en roer er naar smaak extra ingrediënten onder. Een paar voorbeelden:

  • In stukjes gehakte noten: pindanoten, pecannoten, hazelnoten, amandelen, ...
  • Zaden: chiazaad, lijnzaad, sesamzaad, ...
  • Geraspte kokos
  • Pitten: pompoenpitten, zonnebloempitten, ...

Om je granola lekker krokant en wat zoet te maken, voeg je vervolgens wat olie (olijfolie, kokosolie, zonnebloemolie) en ahornsiroop, honing of agavesiroop toe. Doe er gewoon een scheutje van bij, roer en blijf toevoegen tot alles mooi is bedekt.

Wat je dan nog kunt toevoegen, zijn specerijen. Kaneel is een klassieker en zelf gebruik ik graag speculaaskruiden, maar probeer gewoon wat jij lekker vindt! Voeg tot slot nog een snufje zout toe en spreid alles uit over een bakplaat. Gaat alles er niet in één mooie, egale laag op, dan bak je de granola in twee keer.

Schuif je bakplaat voor ongeveer een kwartier in een oven van 180-200 °C. Schep de granola regelmatig om en hou hem goed in de gaten zodat hij niet verbrandt.

Zodra hij uit de oven komt, kun je naar smaak ook stukjes chocolade (die mogen half smelten), gedroogd fruit en/of rozijnen toevoegen.

Lekker bij yoghurt, maar je kunt ook in het gebruik ervan alle kanten uit!

Tips voor nog meer verrassende ingrediënten zijn welkom in de comments hieronder! :-)

8 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een beetje cacaopoeder erdoor is ook verrassend lekker !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben ook zo'n experimenteerder die kasten opentrekt en niets afweegt. Dus kan ik je uit proefondervindelijkheid zeggen: een snuifje pili pili is verrassend lekker erbij!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik doe er altijd kokosolie bij. Die kaneel, daar had ik nog nooit aan gedacht, beslist eens uittesten...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En die olie staat ook in je lijstje... tot zover mijn persoonlijke inbreng :)

      Verwijderen
  5. Ik maak het ook zo! Die speculaaskruiden zijn wel nieuw. Ik neem me voor morgen nog eens een lading te maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Om de kleverigheid te bevorderen, warm ik een combo van appelmoes (zonder stukjes), olie, honing en ahornsiroop bij. All credits voor het recept van Dorien Knockaert op haar blog jongesla!

    BeantwoordenVerwijderen

Penny for your thoughts!