zondag 25 februari 2018

Boeken: leuke weetjes voor klein & groot

Verhaaltjes voorlezen, ik heb dat niet zo vaak gedaan als ik ooit (toen ik nog niet zwanger was en het allemaal perfect ging doen) van plan was... Ik ga er niet om liegen: ik ben gewoon blij wanneer die twee eindelijk in bed liggen en maak me er al te vaak vanaf met een knuffel en een zoen. Maar eigenlijk is dat jammer. Want net op dat moment staan kinderen het meest open voor een echt gesprek of verhaal. Ze willen het moment dat het licht uitgaat zolang mogelijk uitstellen en er is weinig dat ze dan afleidt. Ik herinner me nog dat mijn broer en ik op zo'n moment haastig de kamer rondkeken op zoek naar inspiratie en vlak voor het licht zou uitgaan vroegen: "Euh papa, hoe maken ze eigenlijk ... euh ... lampen?" Alles om dat momentje toch maar even te rekken. En ik herinner me ook nog hoe mijn vader dan vaak met een grote grijns op zijn stappen terugkeerde, op bed ging zitten en aan zijn uitleg over lampen en Edison begon.

En dat is nog steeds niet veranderd. Kinderen wereldwijd lijken net dat ene moment uit te kiezen om hun wetenschappelijke kennis uit te diepen. Voor sprookjes zijn mijn kinderen wat groot aan het worden. Maar ik vond de voorbije maanden wel een paar boeken vol leuke weetjes op kindermaat die hen stof tot nadenken geven, nog lang nadat het licht is uitgegaan...

321 superslimme dingen (die je moet weten voor je 13 wordt) - Mathilda Masters

Een ge-wel-dig boek! De vreemdste en grappigste weetjes die je onmogelijk voor jezelf zult kunnen houden. 321 weetjes dus, ondergebracht in thematische hoofdstukken, met titels als 'Als je veel geld hebt, vertelt niemand je dat je vals zingt', 'Alle mensen met blauwe ogen hebben dezelfde voorvader', 'Panda's plassen in handstand' en 'De wombat legt vierkante drollen'. Je hoeft de titel maar voor te lezen om je kinderen stil te krijgen.In mijn hoofd - Angelique Van Ombergen

Gloednieuw, en misschien ontdekte je het afgelopen week al op Karrewiet. Met een zoon die keihard de puberteit is ingerold en een dochter met de vreemdste hersenkronkels is dit precies het boek dat ik nodig heb om die grijze massa wat te kunnen ontwarren. Met heel veel interessante weetjes, over de groei van onze hersenen, het geheugen, dromen, emoties en wat er ook fout kan gaan daar onder onze hersenpan. Knap uitgelegd, in kinder- én grotemensentaal! De illustraties zijn van dezelfde hand als die van het boek hierboven.
Het bosboek - Sarah Devos

Dit boek behoeft waarschijnlijk geen introductie meer, maar het verdient alle lof, dus daar gaan we dan. Alweer een boek vol weetjes die je deze keer naar het bos lokken. Ik ben lang op zoek geweest naar een boek waarmee ik bomen en vogels zou leren herkennen én dat ik met de kinderen kon delen, en dit is precies wat ik zocht!
Alles wat ik voel - Stine Jensen

Dit grote emotieboek gaat in ieder hoofdstuk dieper in op een specifieke emotie, zoals moed, angst, verliefdheid, wraakzucht of jaloezie. Het legt je uit waarom je voelt wat je voelt, en stelt je gerust dat je niet de enige bent die met deze gevoelens rondloopt. Met veel voorbeelden en een filosofische invalshoek. Stine Jensen won er trouwens een Zilveren Griffel mee. Het boek heeft ook een cover waar ik toe aangezogen werd en dat deel is gaan uitmaken van het interieur.Veel leesplezier ... en slaapwel!6 opmerkingen:

  1. Die ga ik hier direct alle 3 bestellen. Leuke, leerrijke boeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die sla ik op. Nog een beetje te vroeg, maar binnenkort (want de tijd gaat snel) komen ze hier zeker ook van pas!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jammer genoeg zijn mijn kinderen nog te jong (1,5 en 4), maar ik ga ze bewaren op Pinterest voor ooit! :-) Wij hebben wel een vast leesmomentje voor het slapengaan. Soms vind ik dat zelf ook heel erg leuk, soms kies ik bewust het kortste verhaal dat we hebben. Maar ik hoop wel dat ik zo mijn liefde voor boeken kan doorgeven. Ik betrap mijn dochter van 1,5 er vaak op dat ze een boekje heeft gepakt en zich in haar zeteltje heeft geïnstalleerd. Komt goed denk ik. :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Penny for your thoughts!