dinsdag 3 januari 2017

De beste boeken die ik in 2016 las

Nooit las ik zoveel boeken als in 2016. Daar zit mijn e-reader voor heel veel tussen, want dankzij dat ding kan ik ook in het donker lezen, wanneer manlief nog slaapt, en worden mijn ogen niet zo snel moe.

Maar ook Goodreads bleek een grote stimulans. Je kunt volgen wat de mensen in je netwerk lezen en doet zo nieuwe ontdekkingen. Ook kun je jezelf een Reading Challenge voor het lopende of nieuwe jaar opleggen. Mijn uitdaging voor 2016 telde 25 boeken, en ik haalde ze net op de valreep, een paar uur vóór het nieuwe jaar begon. Niet dat ik zo'n strever ben. Het boek was echt goed ;-)Mijn favorieten hieruit?

 • Alles van Jonathan Tropper, met This is where I leave you op kop. De rode draad is altijd een gebroken man die een puinhoop maakte van zijn huwelijk of leven en dat weer op de rails probeert te krijgen, maar altijd overgoten met een heerlijke humor. Zijn boeken lezen als een film, en het mag dan ook niet verbazen dat dit boek ondertussen werd verfilmd onder dezelfde naam. Ik lees ze in het Engels, dus geen idee of ze vertaald nog even goed zijn.
 • Mijn eerste boek van 2016 was er eentje van David Nicholls, die ik ook ENORM graag lees. One Day en Us (die ik eind 2015 las) staan nog steeds hoog in mijn favorietenlijstje.
 • Jojo Moyes gaat wat meer de romantische toer op, maar chicklit wil ik dit niet noemen. Je kent ze vast van Me Before You, dat recent werd verfilmd. Ik las het afgelopen jaar drie boeken van haar en genoot van elke pagina! Hou wel je zakdoeken bij de hand.
 • Revelatie van het jaar was beslist Lize Spit met Het smelt. Wat kan dat mens schrijven, zeg! Genoten van elk woord.
 • Tearjerker van jewelste was A Little Life (in het Nederlands Een klein leven) van Hanya Yanagihara. Een boek dat na de laatste bladzijde nog lang onder je huid blijft zitten.
 • Nog een boek waar ik enorm van heb genoten, was The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society. Die titel alleen al!

Verder las ik met It ook mijn allereerste Stephen King en dikste boek ooit (1138 pagina's), las ik een paar klassiekers zoals The World According to Garp en To Kill a Mockingbird en een paar wel heel spannende boeken: Birdbox en Room.

Dit waren dus mijn boekenjaar en mijn tips in een notendop. Benieuwd wat 2017 voor ontdekkingen zal brengen! Dit jaar wil ik er 24 lezen, dus om de twee weken een boek. Tips voor schrijvers in de stijl van Tropper en Nicholls zijn trouwens heel welkom! En misschien kom ik je ook wel tegen op Goodreads?13 opmerkingen:

 1. Wij hebben gemeenschappelijke favorieten, blijkbaar :) Alleen The Guernsey blablabla ken ik niet. Fijn dat de Kobo jou ook al zo veel leesplezier heeft bezorgd :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb me net (lees: 30 minuten voor het lezen van je blogje) aangemeld op Goodreads, maar ik moet er nog serieus mijn weg in vinden. Als je tips hebt hoe ik dat het beste aanpak, shoot! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zodra je wat vrienden hebt gevonden en toegevoegd, krijg je een feed, zoals bij Facebook, waar je alles kunt volgen en commentaar kunt geven. Verder kun je er ook je gelezen boeken toevoegen en interessante boeken aanduiden met 'to read'. Zo worden ze opgeslagen. Veel succes! :-)

   Verwijderen
 3. Ik heb nog niets gelezen van Tropper en Nicholls, maar mijn nieuwsgierigheid is wel gewekt! Ik ga ook al 2 jaar de Goodreads challenge aan, in 2015 lukte het me niet (al was 50 boeken ook wel heel ambitieus), in 2016 met een iets meer bescheiden doelstelling wel. Ik schreef ook een blogberichtje over mijn favorieten. http://lunatiek.blogspot.be/2016/12/2016-in-boeken.html

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 'A little life' vond ik beklijvend, alhoewel het boek gerust wat minder dik had mogen zijn... Het ging geen afbreuk gedaan hebben aan de personages of de plot...
  'Het smelt' daarvan weet ik nog steeds niet if het het meest overroepen boek is, of gewoon goed ...
  Het boek dat mij het meeste bijbleef was 'woesten' en ik kijk dan ook uit naar 'blindelings'
  Enne ... Jojo is definitly chick-lit ! De plot is zowaar nog dunner dan 'vijftig tinten' ��, maar aangenaam om te lezen in een ambulance tussen Zwitserland en België ☺️

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Daar staan een paar toppertjes bij! The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society is één van mijn favoriete boeken ooit.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik wil je zeker volgen op goodreads want je boeken klinken heel leuk, enkele heb ik al gelezen. Maar ik heb geen idee hoe ik je daar kan vinden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Tine, je vindt me op Goodreads onder Dietemiet, maar je geraakt er ook via de Goodreads-link in de kolom hier rechts. Tot daar! :-)

   Verwijderen
 7. Mooi lijstje!
  Misschien moet ik 'Het Smelt' toch maar een kans geven in 2017!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tropper kende ik eigenlijk nog niet. Die ga ik eens lezen. Dank voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoera voor boekenlijstjes en boekentips!! Ik voegde je daarnet al toe op Goodreads. Ik las vorig jaar ook The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society, en genoot daar ook erg van. Van Nicholls hou ik ook, Tropper staat al een tijdje op mijn to-read-lijst maar ik ben er nog niet aan begonnen - en denk nu, na jouw bericht, eigenlijk ook dat ik hem maar meteen in het Engels ga lezen.
  Verder genoot ik vorig jaar ook van de Napolitaanse romans (enkel het vierde en laatste deel moet ik nog lezen), van Stoner en van Vele Hemels boven de Zevende. Én ben ik al benieuwd wat 2017 me aan boeken zal brengen :-).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat ik je nu ook kan volgen! Naar de Napolitaanse romans ben ik nu wel heel benieuwd! Ik ben nu bezig in 'The light between oceans'. Ook de moeite!

   Verwijderen

Penny for your thoughts!