donderdag 27 oktober 2016

Los Angeles: dag 1

Hier zitten we dan, in Los Angeles. Derde keer nu. De eerste keer duurde drie dagen omdat we toen via Big Sur ook San Francisco bezochten. De tweede keer bleven we een week in Santa Monica, deze keer doen we 5 dagen Hollywood, en 5 dagen ons favoriete Santa Monica.

En daar zitten we nu dus, in Hollywood. We kwamen in onze Airbnb aan met onze huurauto, reden de bocht om en dat Hollywood Sign doemde ineens op. Bleek dat dit de straat is waar we vijf jaar geleden naartoe waren getrokken omdat je hier het dichtst bij de beroemde letters kunt komen.


We raakten na een wandelingetje zelfs zo dichtbij dat het ding niet eens op onze selfie paste.


Het uitzicht vanop ons terras is al even indrukwekkend: we kijken uit over de Hollywood Hills, op Griffith Observatory en downtown LA. 's Avonds is dat een ongelooflijk zicht dat er op foto helaas compleet belachelijk uitziet. Ik doe dus geen poging. Je zult me gewoon moeten geloven.

Gisteren, onze eerste dag, was het prachtig weer. Dat is hier eigenlijk altijd mooi weer, in de Sunshine State, maar als wij hier zijn, dan regent het. Dat was vorige keer zo, en dat is nu niet anders. Gisteren zei het weermannetje op tv dat er een 'unprecedented' depressie boven Los Angeles hangt en dat het de komende dagen zal regenen en veel frisser wordt. De depressie vertrekt weer ... wanneer wij vertrekken. Natuurlijk. California heeft die regen hier wel verschrikkelijk hard nodig. En het risico op brand is hier heel groot. Maar waarom altijd als wij hier zijn? Wat doen we fout?

We profiteerden van die mooie dag om ons uitzicht te beklimmen: de berg en het park naar Griffith Observatory. We parkeerden onderaan, ik stapte uit en stond oog in oog met een coyote! Als een kind zo blij, ik! En maar kirren. En foto's trekken, rap naar een Amerikaan lopen om te vragen of coyotes mensen opeten (alleen katten en kleine honden, zo blijkt), en dan rap terug om van dichterbij nog een foto te maken.


En op datzelfde moment - je gelooft het nooit - zag ik een kolibri (hummingbird)! En een reuzencactus, allemaal rond de auto! En dat was dus allemaal in mijn eerste uren vakantie, he. Het kon vanaf toen eigenlijk alleen maar bergafwaarts gaan, maar neen hoor: we gingen bergopwaarts! Gezwind hikete ik in mijn sportkleren dat pad op, want ik had al zo vaak op tv gezien hoe dat moest daar.


Onderweg zagen we ook nog een Hollywoodpeckertje dat heel schoon voor onze ogen tegen een boom ging zitten tikken. Kijk, van zo'n dingen word ik dus heel gelukkig. En ik moest daar niet eens voor betalen.


Boven was het genieten van een onbetaalbaar uitzicht over de stad en de heuvels.
En zoals ik al schreef, beste Instagram-volgertjes en Katrien in het bijzonder, is dat dus geen legging wat ik daar aan heb. Ik zou niet durven. Mijn man lachte me 's morgens uit toen ik mijn hiking gear aantrok. Wacht maar, dacht ik! En eenmaal op die berg mocht ik hem en zijn poloke uitlachen. Want wie hier komt, doet dat in hiking gear. En met een hond, want wat moet je anders gebruiken om je armspieren te trainen?Op en neer ging dat hondje. En te zien aan de manier waarop het erbij hing, was dat precies zijn dagelijkse lot.


Om het allemaal nog wat pittoresker te maken, stonden daar ook twee schoolbussen.

In de namiddag ging het haar het Getty Center. Want daar moesten we toch ook eens geweest zijn. We bewonderden er beroemde kunstwerken - Van Gogh, Degas, Ensor, Monet - you name it, ze hingen er!

Maar in die donkere expositieruimte sloeg helaas ook de melatonine genadeloos toe. Je ziet het op de foto hierboven gewoon gebeuren. Zolang ik in de zon liep had ik compleet geen last van de jetlag, maar daar in dat kunstlicht sloeg 'm dan keihard toe. Ik heb me door de rest van de dag gesleept en ben 's avonds net niet in mijn pizza in slaap gevallen.

Los Angeles ontwaakt hier. Vandaag zou het zwaarbewolkt worden, maar toch nog 26 graden. We gaan er waarschijnlijk van profiteren om fietsen met gps-gids te huren, want verbranden wordt moeilijk vandaag.

Tot later!

3 opmerkingen:

Penny for your thoughts!