woensdag 5 augustus 2015

Mijn tranentrekkers

Wat kan het zalig zijn, in bad liggen met een fijn muziekje op. De laatste keer dat ik dat deed, was dat met mijn favorieten op Spotify. Ik begon na te denken over die nummers, en waarom ze me zo raken. Nummers die al jaren meegaan, en die ik nooit beu word. En toen besefte ik dat het allemaal soundtracks zijn. Toeval? Ik weet het niet. Ik hou wel van bleitfilmpjes. En dan ga je ook van bleitliedjes houden.

Dit is mijn top 10 van soundtracks die me altijd al hebben ontroerd en waar een mooie herinnering aan vastzit:


1. El tango de Roxanne (Moulin Rouge)

Moulin Rouge van Baz Luhrmann is mijn absolute lievelingsfilm. Ik heb hem misschien al 20 keer gezien en elke keer nog rollen er tranen. De tango bezorgde me de eerste keer zo'n kippenvel dat ik de volgende dag meteen naar de platenzaak rende om de soundtrack te kopen. Deze moet je wel heel luid zetten.

2. You made me the thief of your heart - Sinead O'Connor (In the name of the father)

Een film die blijft kleven, net als dit nummer.

3. I've never been to me - Charlene - (Priscilla, Queen of the Desert)

Sometimes I've been to cryin' for unborn children that might have made me complete. Aaah, die tekst. Janken, man. Schudden met je borsten hoort er wel bij als je "I've showed them what I've got" meezingt, net als in de film.

4. Moon River (Breakfast at Tiffany's)

"Cat, cat!" Audrey Hepburn op zoek naar haar naamloze kat in de gietende regen. Ik heb wel eventjes moeten zoeken naar het juiste nummer, want er bestaan veel varianten op.

5. Nobody does it better - Carly Simon

De Mol, je weet nog wel, die populaire reeks waar heel Vlaanderen aan verslingerd was, titelde eens af met dit nummer. Ik vond het zo mooi dat ik de producers een mail stuurde om naar het nummer te vragen. Een fragment ingeven op Google om de uitvoerder te vinden, daar kwam ik toen nog niet op.


6. Little April Shower (Bambi)

Alweer een bang diertje in de regen. Bambi was mijn eerste bioscoopfilm. Ik was zes jaar en de film maakte ongelooflijk veel indruk op mij. Toen werden mama's nog gewoon afgeknald in kinderfilms.

7. This never happened before - Paul McCartney (The Lake House)

Ik kan echt niet uitleggen waarom, maar ik vond de dansscène in de (overigens maar middelmatige) film The Lakehouse heel erg mooi. Ik heb 'm verschillende keren bekeken, en het nummer is daarbij blijven plakken.

8. Once upon a dream - Lana Del Rey - Maleficent

Ah Lana, her royal darkness. Niemand had dit beter kunnen doen dan zij.

9. If I needed you - Broken Circle Breakdown

Tja, als we het over tearjerkers hebben, dan hoort deze er beslist bij.

10. It's not going to stop - Aimee Mann (Magnolia)

Kikkers die uit de lucht komen vallen, daar moet ik ongewild altijd aan denken wanneer ik dit nummer hoor. Dit is trouwens het nummer waarmee ik 's ochtends wakker word. De perfecte wekker.

En jullie? Wat is jullie top 10 met bleitliedjes uit bleitfilms?

5 opmerkingen:

 1. The show must go on - Queen
  Met drie - Het zesde metaal
  Feest - The Scene

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Met films heb ik niet zoveel, maar Home van Dotan als ge op de bus staat te wachten die uw kroost terugbrengt van kamp....ik krijg het al...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als ik aan bleitliedjes denk, denk automatisch aan de nummers die we uitzochten voor de begrafenis van mijn opa:
  Woorden - Scala
  Vole - Céline Dion
  Als ik die nu opzet, komen de tranen bijna onmiddellijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ween amper om liedjes maar You'll be in my heart van Phil Collins (van de film Tarzan) of Scars van Stan Van Samang. Dat laatste liedje hoorde ik op de radio wanneer ik naar het huis van mijn grootmoeder reed. Ze had paniekerig gebeld dat er iets was met mijn grootvader. Wanneer we arriveerden, amper 10 minuutjes later, zagen we de mug vertrekken en de ambulancier zijn deuren toedoen, zonder mijn opa erin. Hij was overleden. Om een of andere reden doet dat liedje (ook al ben ik absoluut geen liefhebber van Stan Van Samang) me denken aan die avond vol emoties en verlies.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ironic van alanis morissette is voor mij onlosmakelijk verbonden met de begrafenis van een hele goeie vriendin. Bij greenday's good riddance denk ik automatisch wauw, kijk waar ik nu al sta, dat had ik 15/20 jaar nooit durven dromen. Het refrein van so happy together zong ik opnieuw en opnieuw en opnieuw en opnieuw tijdens vruchteloze pogingen om mijn toen huilbabytje te troosten.

  BeantwoordenVerwijderen

Penny for your thoughts!