zaterdag 10 januari 2015

Tekenen op porselein

Ik kreeg de voorbije week verschillende keren de vraag hoe je op porselein tekent (zie een vorige blogpost). Dus dat ga ik hier kort uitleggen.


Het moeilijkste is misschien de juiste stift vinden. De knutselwinkel die ik bezocht zei me dat zoveel mensen ernaar vroeger, maar dat ze dat niet verkochten. En toen dook ik zijn rekken in en toverde een porseleinstift tevoorschijn. Je eigen koopwaar kennen, het kan handig zijn ...

Mijn stift is van het merk Posca, maar er zullen er vast nog veel meer zijn. Je vindt ze ook in heel veel kleurtjes, waaronder ook goud en zilver.


Ik gebruikte porselein dat eigenlijk niet in de oven mag. Kopjes en bordjes die wel ovenbestendig zijn, zijn immers niet gemakkelijk te vinden. Maar met enige voorzichtigheid komen je kunstwerkjes er toch zonder barsten uit.


En dan tekenen maar! De lijnen drogen heel snel, dus als je foutjes maakt, moet je die meteen grondig wegvegen, anders is het te laat. Zoals je hierboven ziet, kan je dit gewoon snel tussen soep en patatten door doen.

Plaats het porselein dan 30 minuten in een voorverwarmde oven van 150-160 °C.

Als je het risico op barsten door een temperatuurschok wilt voorkomen, laat je het porselein daarna het best nog een hele tijd in de warme (maar uitgeschakelde) oven staan. Ik wacht een paar uur of zelfs een hele nacht voor ik ze eruit haal.

Veel plezier ermee!

8 opmerkingen:

 1. Dankje! Ik wil dat al zó lang eens proberen... Toch maar eens op zoek gaan naar zo'n stift nu, lijkt me plezant om te doen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga me er ook eens aan wagen. Lijkt me een ideale verjaardagsfeest activiteit.

   Verwijderen
 2. Ik vind er altijd in AVA papierwaren en de kopjes hoeven niet gebakken te worden.
  Een kopje gaat hier toch al een jaartje mee, zelfs na meermaals in de vaatwasmachine te hebben gezeten.
  Leuk om te doen, hé! Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ga me daar ook eens aan wagen. Waarom niet. Merci!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk idee!
  Ik wilde je net persoonlijk mailen, maar vind op je blog geen mailadres. Kan je me misschien even mailen naar katelijne@mondepot.be? Dankje, Katelijne

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hi, ik heb ook met mijn posca stiften op porselein geschreven, maar het blijft er een soort van op liggen.. als ik het heb afgebakken krijg ik het er zo van af :( heb jij een tip?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Neen, niet echt. Misschien eens een andere pen proberen? Bij mij is de tekening er uiteindelijk ook niet lang op blijven zitten :-(

   Verwijderen

Penny for your thoughts!