maandag 15 juli 2019

Onze rondreis door Zuid-Afrika (week 2)


Ik zit ondertussen al in Zwitserland maar kwam nog niet toe aan deel twee van ons Zuid-Afrikaans avontuur!

Dag 7 en 8: Plettenberg Bay

Na onze eerste week in de bush bracht het vliegtuig ons naar Port-Elisabeth, waar etappe twee zou beginnen. We haalden een nieuwe huurwagen op en reden in zo'n twee uur naar Plettenberg Bay, waar we twee nachten in Bella Manga Country Escape hadden geboekt. Gastvrouw Jenny verwelkomde ons er met een heerlijk bobotie. Ook deze lodge lag erg afgelegen, maar hier was de angst om in een verkeerde buurt terecht te komen plots veel kleiner. Het voelde allemaal wat vertrouwder. We durfden er nu ook 's avonds te rijden, al bleven we dat vermijden.


In 'Plett', zoals ze dat hier noemen, ligt Monkeyland, waar verwaarloosde apen worden opgevangen en vrij kunnen rondlopen. En wij liepen ertussen, een onvergetelijke ervaring!Dag 9: Oudtshoorn

Naar deze bestemming was ik erg gaan uitkijken, want ik had net Recipes for Love and Murder gelezen, een heel leuk verhaal dat zich afspeelt in deze Klein Karoo. We sliepen er in De Kombuys, een heel mooie lodge met een eigen restaurant waar we heerlijk aten. 's Avonds word je er getrakteerd op een indrukwekkende sterrenhemel. Deze streek staat wereldwijd bekend om zijn struisvogels. Je ziet ze echt overal. Bezoek er zeker eens een ostrich farm!

Dag 10 en 11: Stellenbosch

Vanuit Oudsthoorn is het vier uur rijden naar Stellenbosch, de langste rit van de hele reis. Maar cruisen over de prachtige Route 62 is gelukkig geen straf. Stellenbosch is een schattig studentenstadje te midden van de wijngaarden en wine estates. Wij sliepen er ook op zo'n wine estate, maar hoewel de kamers erg ruim en luxueus waren, konden ze mij het minst bekoren. Het grote voordeel was wel dat het ontbijt er werd geserveerd in een restaurantje ernaast en daar 's avonds ook de lekkerste pizza's werden gebakken. Hier moet je beslist ook een wijndegustatie (kan in datzelfde restaurant) meemaken. Je drinkt in Zuid-Afrika trouwens de beste wijn voor echt belachelijk weinig geld. Breng in Stellenbosch ook zeker een bezoekje aan Oom Samie se Winkel, een heel oude winkel die in de loop der jaren amper veranderde.


Dag 12 en 13: Kaapstad

Vanuit Stellenbosch is het maar een kort ritje naar Kaapstad, onze eindbestemming. Er was net een belangrijke marathon bezig, dus wij deden er veel langer over maar zagen daardoor wel veel van de streek. We hielden halt op Signal Hill, van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Wegens tijdgebrek en een snel overprikkeld kind konden we de stad zelf niet verkennen en sliepen we in Houtbaai, een havenstadje net onder Kaapstad. Het uitzicht vanop het terras van onze lodge is echt adembenemend. De volgende dag reden we via een prachtige route naar Kaap de Goede Hoop, het meest zuidwestelijke punt van Afrika, gelegen in een natuurreservaat waar de struisvogels gewoon zomaar langs de weg lopen. Onderweg naar dit reservaat stopten we aan Boulders beach, een strand vol pinguïns.

De volgende dag kwam er een einde aan deze prachtige reis waar ik nog steeds met heimwee aan terugdenk. Maar het is ook een land vol contrasten, tussen blank en zwart, tussen arm en rijk, tussen oost en west. We hebben er ons vooral die eerste week vaak onveilig gevoeld en slaakten telkens een zucht van opluchting wanneer de hoge, zwaar beveiligde poort van de lodge zich weer achter ons sloot. Jammer, maar helaas een realiteit in Zuid-Afrika. Neem dus je voorzorgen. Neem een goede gps mee, bestudeer je route vooraf en download ook nog een app die je offline de weg wijst. Ik hoorde onder de andere toeristen vaak enge verhalen, dus je wil echt niet in de verkeerde buurt verzeild geraken.

Maar laat dit je vooral niet tegenhouden om dit ongelooflijke land te bezoeken. Die legendarische dieren in hun natuurlijke habitat ontmoeten is een onvergetelijke ervaring. Een dierentuin zal voor ons nooit meer hetzelfde zijn!Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Penny for your thoughts!