donderdag 30 augustus 2018

Onze rondreis door Zweden: Bohuslän

Deel 2 in onze Zweedse saga: onze eerste echte bestemming, namelijk Ljungskile aan de westkust. En dat spreek je ongeveer uit als Jongsjiele. Want niets is wat het lijkt in het Zweeds, dat hadden wij al snel in het snotje! Bestel in Ikea trouwens ook nooit nog Kutbuller, want dat zijn shutboelar! Hilariteit alom toen we dat ontdekten, vooral nadat mijn man aan een ober had gevraagd wat 'kutt' eigenlijk betekent (ik spel het netjes).


Onze reis bracht ons dus naar het prachtige landschap Bohuslän, met zijn vele, vele eilandjes, en de provincie Västra Götalands län. Wij hadden daar een mooie stuga* gevonden, vlak aan een golfterrein, aan het water en uiteraard ook in een bos. The whole package, quoi! Onze verrassing was echter groot toen bleek dat we van die pas gerenoveerde stuga slechts de bovenverdieping huurden. Het verklaarde ineens wel de prijs, die wat te mooi leek voor een volledig huis met ontbijt (340 euro voor 2 nachten). Treuren deden we echter niet, want onze verdieping was echt prachtig ingericht. Eenvoudig en op-en-top Zweeds, met mooie, originele elementen. En je mag dit belachelijk vinden, maar wij selecteren onze vakantiehuisjes heel erg streng. We moeten een waaw-gevoel hebben. Is dat er niet, of ligt er een lelijke sprei op een van de bedden, dan maakt het geen schijn van een kans. In een prachtig land als Zweden gaan we echt niet in smakeloosheid slapen. No way, José! Ik heb daar trouwens veel interieur-inspiratie opgedaan, maar daarover misschien meer in een latere blogpost.


Het huisje hoort eigenlijk bij een camping, maar ligt op een eindje daarvandaan. Je vindt het op deze website (de naam van het huisje is Grindstugan). Hoewel de gelijkvloerse verdieping aantrekkelijker lijkt (want een terras), vertelden onze onderburen dat ze ons heel goed hoorden stappen, dus hou daar rekening mee. Je kunt er per verdieping slapen met 4 personen. De website is echter niet helemaal duidelijk, want de foto's die je daar ziet horen bij de benedenverdieping. Voor het ontbijt (inbegrepen) rij of wandel je naar het restaurant aan het meer. Het is een heel gezellige, intieme plek, waar je ook terechtkunt voor de fika (koffie met gebak) of een heel lekkere lunch/avondmaaltijd.


We bleven hier 2 nachten en maakten een uitstap naar Lysekil (daar heb je die sjiel weer), waar we een wandeling maakten in een natuurreservaat vol roze granietblokken. Om daar te geraken rij je richting Fiskebäckskil en volg je de pijlen voor de (gratis) ferry naar Lysekil. We wilden daar eigenlijk een georganiseerde zeehondensafari met de boot maken, maar er stond helaas te veel wind.
De volgende dag bracht ons naar Fjällbacka, een schilderachtig vissersdorp dat je misschien wel kent van de boeken van Camilla Läckberg. Nogal toeristisch, maar zeker de moeite! Je kunt hier ook boottochtjes maken om de archipel te bewonderen.


Kortom, een heel fijne bestemming en een mooie start van onze rondreis. De toon was gezet!

Meer informatie en tips bij deze regio vind je hier.

Volgende keer neem ik je mee naar het huisje waar we stapelverliefd op werden toen we het online zagen staan, in het bosrijke Värmland. Tot gauw!

PS: het heeft er alle schijn naar, maar wij worden niet gesponsord door Levi's. Er was een leuk winkeltje in Fjällbacka, de zoon vond daar een mooie trui, net op het moment dat papalief die in een grotere maat aan het passen was in een pashokje, en June besloot gezellig mee te doen. Zelf ging ik voor een elegant, zwart, zijden jurkje. What did you expect?? * Misschien nog eventjes over die mooie rode huisjes: hoe noordelijker je gaat in Zweden, hoe meer je er tegenkomt, tot je bijna nog uitsluitend rode huisjes ziet. Een fijne verrassing voor ons, want wij wisten niet dat het landschap er echt vol mee zou staan! Het falurood van deze huisjes komt van verf waarin koper werd verwerkt, wat een heel warm rood oplevert dat mee verandert met het licht. De verf afschuren is niet nodig, want ze verpulvert na verloop van tijd en kan gewoon van het hout worden geborsteld. Omdat die verf vroeger zo goedkoop was, werd ze vooral door de armen gebruikt, waardoor de rijken zich uiteraard weer wilden onderscheiden door hun huizen in een andere kleur te verven. Je kunt deze verf nog steeds kopen. Lees er hier meer over.


4 opmerkingen:

 1. Als je zo streng bent voor je huisjes ben ik benieuwd hoe je begint te zoeken, specifieke sites? Gewoon Google? Reisagentschap?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, dat had ik er inderdaad beter bij vermeld: op één huisje na vonden we alles op Booking.com Dan heb je een duidelijk overzicht. Maar omdat we ons niet vastpinden op bepaalde streken, konden we eigenlijk ook over heel Zweden zoeken en bleef de keuze niet zo beperkt.

   Verwijderen
 2. Wouw wat lijkt het me zalig om daar ook eens naar toe te gaan. Prachtige foto's !!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jouw foto's en verhalen zijn zo herkenbaar mooi! Oh wat mis ik het daar!

  BeantwoordenVerwijderen

Penny for your thoughts!