maandag 30 april 2018

RSI: mijn oplossingen

Zelfstandige zijn en al je opdrachten moeten annuleren omdat je schouder door het vele typen en het non-stop beeldschermwerk te veel pijn doet en de pijn met iedere zin die je op je scherm zet toeneemt… Omdat je anders onherstelbare schade aanricht. Het is me de voorbije twee jaar al twee keer overkomen. Er zit op zo’n moment niets anders op dan het werk neerleggen en mijn klanten laten weten dat ik de opdracht niet kan afwerken. Voor een toegewijde vertaler die nooit een deadline mist, is dat een heel moeilijke stap. Daarbij komt nog de stress dat je niet weet hoelang je buiten strijd zal zijn. En een doktersbriefje aan mijn baas afgeven, dat gaat al helemaal niet. Als ik niet werk, verdien ik geen cent. Zo simpel is dat als je zelfstandige bent.Maar het was ook wel een beetje mijn eigen schuld. Ik werk al jaren met pauzesoftware. In mijn geval is dat het schaapje van Workrave dat om de zoveel tijd (standaard is dat 40 minuten) laat weten dat het tijd is om een pauze te nemen. En die 40 minuten vliegen om als je voor een computerscherm zit! Maar als je geen vee hebt om je eraan te herinneren dat de tijd omvliegt, zit je voor je het weet uren voor dat scherm, met alle gevolgen voor je gezondheid van dien. Ik gehoorzaam mijn schaapje altijd heel netjes en doe in die 10 minuten pauze bovendien iets nuttigs in het huishouden. Maar die twee keer lapte ik er mijn laars aan en werkte ik toch door aan een opdracht die dringend af moest. Met telkens het gevolg dat ik het moest bekopen met een week verplichte rust. De laatste keer, ondertussen enkele weken geleden, was de pijn na een week rust helaas niet weg. Zodra ik langer dan 10 minuten werkte, voelde ik die dreigende steken weer. De paniek sloeg toe. Ging ik nog wel kunnen werken? Ik was ook zo ontzettend boos op mezelf omdat ik al had ondervonden wat er gebeurde als ik mijn pauzes niet nam.

En toen vond ik een nog genialere oplossing dan mijn schaapje! Via een andere vertaler ontdekte ik de spraaksoftware Dragon. Ik was een beetje sceptisch, want ik had als student teksten ingesproken voor Lernout & Hauspie, kreeg daarna de software cadeau en dat werkte toen van langs geen kanten, al zat mijn stem in het programma! Maar tegen alle verwachtingen in werkt deze nieuwe software ongelooflijk goed. Kabouter Plop, Tomorrowland (yep, mijn vertaaldomein is heel breed), zelfs de namen van die twee West-Vlaamse sjarels hierboven weet hij feilloos te spellen! Ik probeer me in te houden om geen screenshots meer naar mijn man te mailen, met erbij: "Zie nu welk woord al in zijn woordenschat stond!!!" En als hij toch een fout maakt, moet ik die corrigeren zodat de software uit die fout kan leren en het de volgende keer wél juist is. Hij werkt dus steeds accurater en sneller.

Nu werk ik dus sinds een tweetal weken met een headset op mijn hoofd en zeg ik regelmatig tegen mijn gezin: "Ik ga dicteren, niet binnenkomen zonder te kloppen, oké?" We zijn gelukkig door die fase heen dat ze het toch niet kunnen laten om stilletjes binnen te sluipen om 'kaka' en 'pipi' op mijn computerscherm te toveren. Iedereen is het al gewoon dat mama mooi articulerend achter een gesloten deur werkt. Ik leun op dit moment lekker achterover in mijn bureaustoel en ben mijn nagels aan het vijlen. Een zaligheid, dat draakje! Hij was niet echt goedkoop, maar de gemoedsrust die ik ervoor in de plaats krijg, is onbetaalbaar!

En ik heb deze software echt niet gratis gekregen in ruil voor deze blogpost... Ik ben gewoon heel erg enthousiast en opgelucht dat ik me geen zorgen meer moet maken. En ik weet dat er nog heel veel mensen met hetzelfde probleem en met dezelfde stress zitten. Ik was zelf heel sceptisch over dit soort van software. Maar dit, in combinatie met de pauzes, is echt een ongelooflijke remedie tegen RSI die ik heel graag deel met wie de luxe heeft zich net als ik te kunnen afzonderen tijdens het werken!
1 opmerking:

  1. Wat een goede oplossing!

    Een dik kussen op je stoel zou ik ook aanraden als je toch veel moet typen. Als je schouders mooi afhangen, je onderarmen horizontaal hangen en je polsen recht met je vingers alleen naar beneden hangen alsof je piano speelt zit je goed, kunnen je spieren vooral ontspannen, en het bloed overal goed doorstromen.

    BeantwoordenVerwijderen

Penny for your thoughts!