zondag 15 april 2018

Groenteburgers ... van het seizoen!

Ik heb het mezelf het voorbije jaar niet bepaald gemakkelijk gemaakt in de keuken. Afgelopen zomer stopten we met vlees eten. Enkele maanden eerder had ik al besloten zoveel mogelijk met groenten van het seizoen te koken. Zo probeer ik mijn steentje bij te dragen aan een meer duurzame wereld. Maar het bleek meer voordelen te hebben dan dat. De totaalprijs op ons kassaticket slonk aanzienlijk. En omdat koken zonder vlees en met groenten van het seizoen een grotere uitdaging is, moest ik creatiever te werk gaan in de keuken. Ik deed de ene aangename ontdekking na de andere. Ik probeerde nieuwe dingen uit, leerde nieuwe technieken en ontdekte zoveel interessante ingrediënten!

Wat ik ook zo leuk vind aan koken met seizoensgroenten is dat je, net zoals je uitkijkt naar de zomer of kerstmis, kunt uitkijken naar bijvoorbeeld het seizoen van de aubergines, tomaten of pompoenen. Zo heb ik de hele winter geen aubergine gebruikt, om binnenkort bijna wekelijks iets met die groente te gaan doen. Of ik echt nooit eens een uitzondering maak? Tuurlijk wel. Ik kocht de voorbije winter wel eens lente-uitjes en moffelde onlangs ook een courgette in mijn eten. Maar ik probeer me er wel zoveel mogelijk aan te houden. De smaak en kwaliteit krijg je er trouwens gratis bij!

Het is lente, en je zou denken dat het nu heel gemakkelijk is om met groenten van het seizoen aan de slag te gaan. Maar het is nu eigenlijk heel erg moeilijk. Hoe maf is dat? Maar ik trek m'n plan. Donderdag maakte ik groenteburgers met zelfgemaakte frieten uit de oven, postte een foto op Instagram en verschillende mensen vroegen me om een recept. 

Maar eigenlijk doe ik ook maar wat, afhankelijk van wat er in mijn koelkast ligt op dat moment. Je vindt trouwens heel veel recepten voor groenteburgers in kookboeken en online. De mogelijkheden zijn echt eindeloos. Ikzelf maakte er met bloemkool, verse spinazie en feta. Het probleem dat ik vaak ondervind met groenteburgers uit een recept is dat 'het beslag' veel te lopend is en dat je eerder een omelet dan een hamburger lijkt te bakken. Dat los je op door er bijvoorbeeld bloem, panko en/of paneermeel aan toe te voegen. Dep je groenten ook droog tussen een keukenhanddoek, zodat er zo weinig mogelijk vocht in je hamburgers terechtkomt. Doe voor de rest gewoon lekker je zin. Het is geen exacte wetenschap, groenteburgers maken.

Ik moest voor de fotografieles trouwens een stilleven maken. Met deze blogpost in het achterhoofd dook in dan maar de koelkast in om enkele ingrediënten van de groenteburger op te diepen. Sloeg ik ineens twee vliegen in één klap. Maar dat even volledig terzijde! :-)
En de frieten? Ik koop biologische ovenaardappelen, borstel ze schoon en snij ze in grove frieten. Schillen hoeft dus niet. Verwarm de oven voor op de hoogste temperatuur. Doe je frieten in een kom, giet er wat olijfolie over, hussel ze door elkaar zodat ze allemaal wat onder de olijfolie zitten en spreid ze uit op een bakplaat die je met bakpapier bekleedde. Ik bestrooi ze dan nog even met aardappelkruiden of gerookt paprikapoeder en zout/peper. Je kunt ze extra knapperig maken door er nog wat polenta over te strooien. Schuif de bakplaat in de oven en laat bakken tot ze een mooi kleurtje hebben, gaar en toch knapperig zijn. Schep ze wel af en toe om.

Ik serveer de groenteburgers in een hamburgerbroodje uit de winkel dat ik kort roosterde in de broodrooster (haal de helften daarvoor uit elkaar). Beleg naar smaak, bijvoorbeeld met wat sla, tomaat en om de kinderen te paaien soms een paar druppels ketchup.


Zin om ook meer met groenten van het seizoen te koken? MaisonSlash zette samen met Rikolto (Vredeseilanden) een campagne op touw: 'wij zijn meer dan ons kassaticket'. Je hebt er vast wel al van gehoord! Deze actie moet supermarkten oproepen meer aandacht te schenken aan duurzaamheid. Een van die duurzame keuzes is die voor seizoensgroenten. En daar wordt nu een week extra aandacht aan besteed via de Seizoensgroente-Challenge. Doe jij ook mee?
 

1 opmerking:

Penny for your thoughts!