woensdag 17 januari 2018

Hoe ik mijn winterdip overwin

Ik zag als een berg tegen de winter op. Koude deert me niet zo, maar ik moet regelmatig de zon zien om gelukkig te blijven. Het is zelfs zo erg dat ik in de tuin ga staan zodra ze even komt piepen, gewoon om dat licht en die warmte op mijn gezicht te voelen. Ik voel de energie dan echt binnenstromen en ik heb dat keihard nodig. De voorbije maand was dan ook een enorme beproeving!

Maar ik vond er gelukkig iets op! Ik schreef me in september halsoverkop (ik zocht info op en zat letterlijk drie kwartier later in de les!) in voor een cursus 'digitale fotografie'. Ik leerde eindelijk waar al die knopjes op mijn spiegelreflexcamera voor dienen. De uitleg is behoorlijk technisch, maar ik snap nu eindelijk hoe het zit met sluitertijd, diafragmaopening, ISO-waarden enz. Afgelopen les leerden we over het gebruik van de interne flits en ging er voor de zoveelste keer een licht (ha!) branden (je gebruikt die dus niet 's avonds, maar overdag, ook in de zon!!). Ik haal zoveel energie uit die lessen en die nieuwe kennis dat ik heb besloten cursussen, workshops en opleidingen te blijven volgen, het liefst in gloednieuwe domeinen, zodat ik de zon in de winter iets minder hard nodig heb.

En zo schreef ik me ook in voor een cursus EHBO. Iets compleet anders, maar dit stond al lang op mijn to do list. Ik had dat wel een beetje onderschat, want de docente verkondigde afgelopen maandag tijdens de eerste les dat er af en toe een 'simulant' vol verwondingen zal komen binnenvallen, onaangekondigd, en wij dan beurtelings razendsnel moeten ingrijpen, en dat we dan best niet al te propere kleren aandoen omdat we vol nepbloed zullen hangen ... Ik weet dus nu al dat ik iedere maandag met een heel klein hartje naar die les zal gaan. Ik hoop dat mijn kinderen in bed liggen als ik daarna thuiskom, of ze zijn getraumatiseerd voor het leven! Iets minder energie daar dus, maar misschien verandert dat wel zodra ik een eerste leven red :-D

In februari start ik ook met een module 'Lightroom/Photoshop' en daar kijk ik nu al enorm naar uit. Het wordt veel, maar gelukkig kom ik telkens vol energie weer thuis.

De eerste module fotografie zit er bijna op (we krijgen een weekje pauze en starten dan met module 2) en ik diende mijn eerste portfolio in. Ik ben heel benieuwd om mijn foto's te zien groeien. En waar kan dat beter dan op mijn blog? Onderstaande foto's zijn het resultaat van de opdrachten die we sinds september kregen en waarin telkens een andere techniek aan bod kwam. Het gaf me bij momenten veel stress en ik lag er ook wel eens van wakker (zeker met dat grijze weer), maar je loopt gelukkig ook op wolkjes als het dan wel lukt. Onderstaande foto's zijn niet bewerkt, want dat mocht in module 1 nog niet. Hier zijn ze dus, met dank aan mijn trouwe medewerker Elliot!16 opmerkingen:

 1. Zo cool! Ik heb alleen nog maar een paar x een workshop gedaan, en verder doe ik maar wat. Ik heb nu eindelijk een job met normale uren, waardoor ik een avondcursus zou kunnen heroverwegen (ik schreef me ooit in en dan toch maar niet want in combinatie met vroeges en nachten en al, leek me dat een slecht plan). Misschien in september als ik wat geland ben in die nieuwe job, want momenteel ontploft mijn hoofd nogal van alle nieuwe info! Ik ben fan van jouw foto's! Mijn favoriete 3 zijn de eerste, de derde en de laatste :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waw seg! Indrukwekkend! Doet me ook zin krijgen om een keer een cursus te volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De spiegelingen zijn zo cool! Ik onderzocht alles wat op mezelf, wat sluitertijd en diafragma en bewerking enzo betreft, dus met de zonflitser heb je mijn nieuwsgierigheid wel te pakken! Is dat een groot geheim of kan je dat verklappen? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wil dat groot geheim best wel aan jou verklappen, Eva :-) Het is geen speciale zonflits, maar eigenlijk gewoon de ingebouwde flits, die mensen altijd gebruiken op een trouwfeest en waarop iedereen dan rode ogen heeft en het kleed van de bruid licht lijkt te geven :-)) Blijkbaar gebruiken fotografen die om harde schaduwen in de zon te verzachten, om foto's in tegenlicht te nemen (bijv. iemand voor een raam, moet je eens proberen) of gewoon op plekjes waar wat minder daglicht geraakt. Als je daar een foto neemt van een persoon met de flits, kan de sluitertijd korter en is er minder risico op bewegingsonscherpte. Was voor mij echt een ontdekking!

   Verwijderen
 4. Fotografie is zo interessant... ik volgde 2 jaar les, maar met de komst vd kinderen moest ik stoppen. Ik heb al meer dan een jaar weer zin om terug aan te pikken, maar de module die ik moet volgen, geven ze nooit op een moment dat mij schikt. En het is een theoretische module, dus daar zie ik ook wat tegenop! Jij bent goed bezig met zl je experimenten! Leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar kinderen zijn dan wel weer een dankbaar onderwerp om te fotograferen :-) Ja, het kan behoorlijk theoretisch worden, maar in mijn les bij het CVO krijgen we gelukkig ook veel praktijkervaring. We trekken er tijdens de les ook regelmatig op uit om foto's te nemen.

   Verwijderen
 5. Wouw wat gaaf, ik doe altijd maar wat met mijn camera...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ja, het is ongelooflijk wat je er allemaal mee kunt als je het eenmaal begrijpt ...

   Verwijderen
 6. Knap gedaan! De beweging pakken in een stilstaand beeld vind ik altijd geweldig. Ik hoop dat we nog meer te zien krijgen.
  Mij krijg je op donkere winteravonden moeilijk buiten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb dat ook, hoor. Deze opleiding volg ik op dinsdagnamiddag. Dat is het voordeel van freelancer zijn :-)

   Verwijderen
 7. Nu al prachtige foto's gemaakt!Ik ben fan van je foto's,op naar de volgende module!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heel leuke foto's en heel knap dat je EHBO volgt. Ik volgde het al een paar jaar geleden ondertussen maar volgde vorig jaar een opfrissing van EHBO bij jonge kinderen. 2 weken later redde ik een kind van anderhalf van verstikking! Om maar te zeggen, hoe het soms van pas kan komen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Amai ja, zeg! Het is eigenlijk een cursus die verplicht zou moeten zijn. Of toch op zijn minst op school zou moeten worden gegeven.

   Verwijderen

Penny for your thoughts!