zaterdag 26 augustus 2017

Hoe verkoop je snel je huis?

Het huis naast het onze staat nu al 9 maanden te koop, en dat bracht me op een blogidee. Want wat huizen verkopen betreft, zijn we hier niet aan ons proefstuk toe. Wie hier regelmatig komt lezen weet dat ondertussen al. Voor het eerste huis, in een verlaten Waals gat, bepaalden we een prijs met de natte vinger en vroegen we te veel. Er kwamen genoeg kijklustigen op af, maar tot een verkoop kwam het niet. Een week later al verlaagden we de prijs met (slechts) 10.000 euro en het huis was nog diezelfde dag verkocht.

Voor ons tweede huis lieten we een schatter komen. We zetten het huis op Immoweb voor precies het geschatte bedrag. Na één dag online hadden we al prijs. Een bordje met 'te koop' ophangen is er zelfs niet eens van gekomen.Je kunt dus wel begrijpen dat we een beetje kicken op huizen verkopen, al zijn we niet snel van plan het derde van de hand te doen. Moest ik niet zo van mijn job houden, ik zou meteen aan de slag gaan als home stager!

Mijn tips om je huis snel te verkopen:

 • Laat je huis schatten door een professionele schatter en vraag dat bedrag. De verleiding is groot om meteen een hoger bedrag te vragen, maar dan loop je ook het risico dat je vastgoed "verbrandt": het staat te lang te koop en wordt uiteindelijk voor een te lage prijs verkocht, met alle stress van dien. Wij hebben het belang van een correcte prijs met onze eerste 2 huizen zelf ondervonden.
 • Steek werk in je foto's, of je die nu zelf maakt of laat maken. Dat betekent ook dat je opruimt voor je ze neemt. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar je moet maar eens rondneuzen op Immoweb om te weten dat het dat voor veel verkopers allesbehalve is. Verplaats rommel uit de woonkamer desnoods even naar de gang om foto's van die woonkamer te nemen en vice versa, maar vermijd tjokvolle foto's! En doe alsjeblieft de gordijnen open, maak de bedden op en sluit de bril en het deksel van het toilet. Het is niet te snappen hoeveel verkopers daar hun laars aan lappen ... en hoeveel makelaars zo'n foto's op hun website durven zetten! And on that note: je verkoopt je huis, dus dat betekent dat je gaat verhuizen. Het perfecte moment om schoon schip te maken! Rij dus met aanhangwagens vol rommel naar de Kringwinkel en het containerpark vóór je het huis te koop zet. 
 • Denk vakantiehuis, zowel voor de foto's als de bezoeken. Je huis moet er gezellig uitzien, maar ontdaan van rommel en te persoonlijke details. Neem kadertjes met foto's van het gezin en tekeningen van de kinderen even weg. Je bezoeker moet zich gemakkelijk kunnen voorstellen dat hij/zij daar woont. Hou ook je aanrecht minimalistisch. Bezoekers moeten zin hebben om in jouw keuken te koken. Met een vol aanrecht lukt dat niet!
 • Doe alle lichten aan. Grote lichten en sfeerlampjes. Tenzij je bezoeken plant op een zonovergoten zomerdag, uiteraard. Je kamers zien er zo niet alleen lichter, maar ook gezelliger uit.
 • Verlucht grondig en zorg voor een aangenaam geurtje. Een vieze geur als eerste kennismaking is een grote afknapper. Zet desnoods een taart in de oven. Niets zo gezellig als dat, en het is weer een lichtje extra!
 • Zet bloemen op de tafel, want bloemen doen wonderen.
 • Zet de tekortkomingen van je huis niet extra in de verf. Staan je fietsen doorgaans in de gang omdat je geen garage hebt? Ruim ze voor de bezoeken uit het zicht! Ruim trouwens die hele gang op, want er is geen slechtere eerste indruk dan een gang vol jassen, schoenen en boekentassen waar je over moet stappen. Je gang zet de toon voor de rest van het huis. Maak die dus uitnodigend.
 • Die roze slaapkamer of dat zacht paarse toilet, daar zullen je bezoekers nog wel over kunnen kijken. Maar ga met een flinke lik witte/lichte verf over opvallende (accent)muren in de belangrijkste leefruimten of inkomhal. Het lijkt zinloos om nog te gaan schilderen in een huis dat je verkoopt, maar het loont wel degelijk de moeite om het neutraal en licht te maken!
 • Wit en licht dus. Ik zou zelfs zo ver gaan om zware gordijnen, die de ruimte ook donkerder doen lijken, te vervangen door goedkope, witte en luchtige gordijnen van bijvoorbeeld Ikea. Instant return on investment verzekerd!
 
 En tot slot nog een paar tips voor wie zijn huis zelf verkoopt, zonder makelaar:
 
 • Wijs je bezoekers op de pluspunten van het huis en reik voor negatieve punten een oplossing of alternatief aan (bijv. geen tuin, maar wel een park vlakbij). Denk daar al vooraf over na.
 • Loop tijdens het bezoek mee om de nodige uitleg te geven, maar laat de rest van het gezin zich in stilte bezighouden. Nogmaals: je bezoekers moeten zich kunnen inbeelden dat zij daar wonen, en dat gaat niet als je kinderen druk lopen te doen. Geef je bezoekers na de rondleiding eventueel nog even de tijd om het huis verder te verkennen, terwijl jij en je gezin zich rustig en discreet op de achtergrond houden.
 • Denk na over de planning van je bezoeken. Voor de verkoop van ons 1e huis lieten we bezoekers tegelijk komen. Voor het 2e huis lieten we ze na elkaar komen, met telkens een halfuur tot uur per bezoeker. Zo hoef je maar één keer alles op te ruimen en te "stagen" en het verhoogt de druk bij geïnteresseerden aanzienlijk! Weet wel dat dit ook zijn nadelen kan hebben. Bij de verkoop van ons 1e huis liet een enthousiaste vrouw meteen weten dat ze ging kopen, om zich de volgende dag te bedenken omdat ze eigenlijk niet in Wallonië wou wonen ... En tegen dan waren alle andere bezoeken al geannuleerd!

 

10 opmerkingen:

 1. Wij kregen 4 bezoekers over de vloer tijdens de verkoop van ons eerste huis en ze gingen het allemaal kopen :) De vierde kocht het effectief. Ben nog nooit zo vlug naar de makelaar gereden om de compromis te tekenen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij verkochten ons huis aan mijn zus en haar man dus dat was lekker gemakkelijk. In ons huidige huis zou ik graag nog even wonen. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor wie een goede immofotograaf in het Antwerpse zoekt: https://www.thephotographer.be/ heeft daar veel ervaring in. Ik denk dat je het belang van goede foto's simpelweg niet kan onderschatten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Superpost, komt hier heel erg van pas! Bedankt om te delen. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bij de verkoop van ons huis enkele jaren geleden heb ik al deze tips toegepast en ik kan alleen maar beamen dat dit veel succes heeft. Amper 12 uur dat we het zoekertje voor ons huis op immoweb plaatsten, was het al verkocht. Ik had ook heelder dozen vol speelgoed en rommel versleept naar het huis van buren en we hadden zelfs babysit geregeld voor ons (toen nog baby-) zoontje :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En wanneer zet je dan je huis te koop?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zal niet snel gebeuren :-))

   Verwijderen
  2. Sorry, ik heb me verkeerd uitgedrukt. Poging 2: "En wanneer is dan een goed moment om een huis te koop te zetten?"

   Verwijderen
  3. Ik twijfelde al of je dat wel bedoelde :-) Goh, geen idee wat het beste moment is. Einde winter of lente lijkt me persoonlijk het best, maar zoiets kun je helaas niet echt plannen. Bij ons was het in december.

   Verwijderen
 7. Fijne tips, wij hopen ergens eind van dit jaar nog dit huisje te verkopen... Maar eerst even een job

  BeantwoordenVerwijderen

Penny for your thoughts!