dinsdag 4 juli 2017

Mijn boekentips voor deze zomer

Het is vakantie en we kunnen weer lekker veel lezen! Het is bij mij altijd een traditie geweest om wekenlang te broeden op de vraag welke boeken ik meeneem op reis. Want een vakantie is voor mij pas echt geslaagd als ik minstens één goed boek achter de kiezen kreeg (ook omdat dit betekent dat de kinderen me met rust lieten).

Dit jaar heb ik dat probleem echter niet, want ik heb ze gewoon allemaal op mijn e-reader staan! Ik zal waarschijnlijk dus pas ter plaatse beslissen wat ik ga lezen, al ben ik er grotendeels wel uit.

Eind vorig jaar schepte ik een overzicht van mijn favorieten in 2016, en nu doe ik dat voor mijn favorieten sinds januari van dit jaar. Dat ik iedere keer weer kippenvel kreeg bij het schrijven van de stukjes hieronder, bevestigt alleen maar hoe graag ik ze gelezen heb.

Ik lees meestal in het Engels, maar geef je - vriendelijk als ik ben - ook telkens de vertaling. Daar komen ze!

Extremely Loud & Incredibly Close van Jonathan Safran Foer. Wat een boek! Prachtig geschreven, bijzonder meeslepend en ongelooflijk ontroerend. Na Tropper weer een Jonathan om keihard fan van te zijn. Het mooiste boek dat ik dit jaar al las, over een excentrieke 9-jarige jongen die zijn vader verloor in de aanslag van 9/11 en met een gevonden sleutel een mysterie probeert te ontrafelen. 
In vertaling: Extreem luid & ongelooflijk dichtbij
The Invention of Wings van Sue Monk Kidd. 
Een verhaal dat blijft nazinderen. De hoofdstukken zijn afwisselend Handful en Sarah getiteld en dus ook uit hun verschillend perspectief verteld. Handful is een slavenmeisje, Sarah de dochter uit het rijke gezin dat eigenaar is van Handful en andere slaven. Ze zijn beiden even oud. Het boek beslaat een groot stuk van hun leven en vertelt over de hunker naar vrijheid van beide meisjes/vrouwen, de ene gevangen in lichaam, de andere in geest. Een ongelooflijk mooi, diep rakend boek, dat voor het grootste deel is gebaseerd op waargebeurde feiten. Indrukwekkend!
In vertaling: Witte vleugels, zwarte vleugels
The Light Between Oceans van M.L. Stedman
Wat een dilemma! Over verliezen en hartverscheurende keuzes maken, en wat kinderen krijgen met een mens kan doen ... Heel graag gelezen, heel hard gesnotterd.
In vertaling: Het licht van de zee
 The Last Days of Rabbit Hayes van Anna McPartlin
Niet meteen het vrolijkste boek, want het gaat over een familie die afscheid neemt van de terminaal zieke Rabbit. Maar zo mooi! Een boek om heel traag van te genieten en toch snel uit te lezen. Jane Green kon het op de cover niet beter samenvatten.
In vertaling: De negen dagen van Rabbit Hayes
 The Love Song of Miss Queenie Hennessy van Rachel Joyce
Last but zeker not least: het ontroerende verhaal van Queenie, die haar eenzame leven lang bleef vasthouden aan een onmogelijke, geheime liefde. Het boek zal je nog meer raken als je eerst/ook The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry leest. Veel, veel hartjes voor Rachel Joyce!
In vertaling: Het liefdeslied van Queeny (en De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry)Plan B van Jonathan Tropper
Geen kippenvelboek deze keer, maar wel een heel vermakelijk verhaal van een nog jonge Jonathan Tropper, over een superster die het verkeerde pad opgaat en het plan dat zijn vrienden bedenken om hem van de ondergang te redden. Ik miste de donkere humor uit zijn latere boeken, maar heb dit toch weer met heel veel plezier en glimlachjes gelezen. Ik blijf fan!
In vertaling: Plan B
Hebben jullie nog tips voor mij? Ik vind vast nog wel wat plaats op mijn e-reader!


13 opmerkingen:

 1. "Extremely Loud & Incredibly Close" is ook echt prachtig verfilmd! Ook de moeite voor wanneer het lezen er vantussen schiet! Geen tips voor de rest, ik moet zelf nog eens kijken welke exemplaren ik deze zomer op mijn lijstje wil zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier ook helemaal fan van Extreem Luid. Ik las het al weer een hele tijd geleden, maar zou het gerust nog wel eens willen lezen omdat het zo goed is. De andere boeken die je noemt ken ik niet, maar je doet me wel zin krijgen :-)
  Sinds 2003 lees ik ieder jaar het nieuwste boek van Amélie Nothomb (die schrijft er één per jaar). Dat is ondertussen zo'n beetje traditie geworden en ook al vind ik haar boeken niet altijd even goed meer, ik wil mijn lijstje toch netjes bijhouden :-)
  Ik kijk er in ieder geval al naar uit om deze zomervakantie op de camping weer eens uren lang te kunnen lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Extremely Loud & Incredibly Close heb ik ook graag gelezen! Op vakantie in Kroatië trouwens, dank om mij even terug naar daar te brengen. :-) Nog een Jonathan die de moeite is: Franzen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die sla ik op! Dit jaar heeft De boekendief van Markus Zusak mijn hart gestolen (Ha!).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Stuk voor stuk schoontjes die je tipte. Ik heb mijn tips ook op een rijtje gezet.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier zitten enkele pareltjes tussen, inderdaad! Bedankt voor de leestips.
  Ik las onlangs 'Wonder' van R.J. Palacio.. Een aanrader!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik kan ze nog net op tijd bestellen ;) Ik las onlangs 1q84, Murakami zoiets had ik nog nooit gelezen. (maar jij misschien wel al :) )

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik neem dit lijstje mee als ik nog eens naar de bib ga!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Benieuwd naar de boeken! Ik zet ze op mijn to-read lijstje!

  Mijn tips heb ik ook een paar dagen geleden in een blogbericht gezet ;) http://lunatiek.blogspot.be/2017/07/liefde-voor-papier-leestips-voor-de.html#comment-form

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mijn boekentips kan je ook op mijn blog lezen. Ik schreef vorige maand al een bericht over de boeken die ik de eerste helft van dit jaar las. The light between oceans staat daar ook tussen, de film kan ik trouwens ook aanraden. Extreem luid las ik jaren geleden al op vakantie en is ook één van de mooiste boeken die ik ooit las, ook de film vind ik een aanrader. Verder staan de andere aangehaalde boeken al op mijn te lezenlijst, dus heb ik zeker een goede keuze gemaakt, behalve de boeken van Rachel Joyce nog niet. Dus bedankt voor deze tips, ik voegde ze toe aan mijn te lezen lijst. https://koekjehaakjemaakje.com/2017/06/10/6-maanden-in-boeken/
  Je vindt mij ook terug op Goodreads : Els Deveuster
  Lieve groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bedankt voor de tips! Ik heb ze allemaal toegevoegd aan mijn 'want to read' in goodreads:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Grote fan van Karl Ove Knausgard. Zijn laatste reeks van vier boekjes (De vier seizoenen) zijn licht verteerbaar en dus erg geschikt voor op vakantie. Heb via jouw blog al twee Troppers gelezen: top!
  Onlangs eindelijk De Alchemist van Coelho uitgeleend: daar was ik even niet goed van.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Tof! Was op zoek naar nieuwe boeken voor op m'n kindle. Bedankt voor de leuke tips.

  BeantwoordenVerwijderen

Penny for your thoughts!