woensdag 28 december 2016

Populaire kinderkost: nasi goreng

Je hebt zo van die gerechtjes die je liever jaren geleden had willen ontdekken, omdat die je aan tafel een hoop drama en snottebellen zouden hebben bespaard.

Niet dat ik iets nieuws heb uitgevonden, integendeel. Maar zelf nasi goreng maken, daar was ik simpelweg nog niet opgekomen. En toen ik dan uiteindelijk ontdekte hoe snel dat klaar is en hoe evenwichtig dat eigenlijk nog is, was ik helemaal overtuigd om dat hier regelmatig op tafel te zetten. Op die dagen dat het snel moet gaan en ik echt geen zin heb om te koken. Zes dagen van de zeven, quoi.


Dus voor die moeders en vaders die net als ik het licht nog niet zagen branden, deel ik graag dit recept. Ik baseerde me op dat uit Delicious, maar doe er telkens weer mijn eigen ding mee.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 3 zakjes Thaise of Basmatirijst
  • Groenten naar keuze (peultjes, babymais, doperwten, champignons, uiringen, lente-uitjes, sojascheuten, Chinese kool, wortel, ...)
  • Eventueel wat kip, garnalen of krab
  • Arachideolie
  • 100 g cashewnoten (maar geroosterde sesam of pindanootjes zijn ook lekker)
  • 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 4 cm fijngehakte gemberwortel (opgelet met moeilijke kinderen)
  • 2 losgeklopte eieren
  • 1 tl sesamolie
  • 1 of 2 el sojasaus
  • 1 ei per persoon



Bereiding

Kook de rijst de avond voordien.

Blancheer de groenten 2 minuten (dat is gewoon onderdompelen in kokend water). Giet af en spoel onder koud water.

Verhit de arachideolie in een wok. Bak de cashewnoten tot ze bruin zijn. Haal ze eruit en bewaar. Bak de knoflook en gember 1 minuut in de wok. Doe er de koude rijst en de groenten bij en laat ruim 2 minuten bakken, tot het mengsel heet is. Maak een kuiltje in het midden door de ingrediënten naar de rand van de wok te schuiven. Schenk de losgeklopte eieren in het kuiltje, samen met de sesamolie. Roer af en toe zodat het een soort omelet wordt. Verbrokkel de omelet met een spatel, roer door de rijst en voeg de noten toe. Bak per persoon nog een spiegeleitje in een aparte pan en schep er eentje op elk bord. Wij zetten dan ook nog een flesje sojasaus op tafel, zodat iedereen die naar smaak kan gebruiken, want de kinderen zelf zijn er niet dol op.


Trouwens, een weekmenu opstellen wordt in 2017 weer wat aangenamer! Mme Zsazsa verwent haar lezers met een gratis weekmenukalender voor een heel jaar, compleet met de seizoensgroenten op. Je moet 'm wel nog zelf invullen natuurlijk! Maar ook daarin krijg je hulp. Op de Facebook-pagina 'Het weekmenu van' kun je niet alleen je eigen weekmenu kwijt, maar laat je je ook inspireren door die van anderen. Doe jij ook mee?


6 opmerkingen:

  1. Bedankt voor het recept, ik probeer het te verkopen aan de kinders hier ten huize ☺ En ook bedankt voor de link naar de planner, lekker handig! Heb je trouwens een nieuwe header (of is dat al langer en was het me nog niet opgevallen? Oeps!)? Keitof!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. mmmm, lekker! :-)

    Een opmerking misschien ;-) Bami zijn noedels met vlees, wat jij hebt gemaakt lijkt mij meer gebakken rijst, en dus nasi (rijst) goreng (gebakken).
    Nu niet dat ik zo'n enorme mierenneuker ben, maar rijst is toch iets heel anders dan noedels :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aaaargh, blogbericht zelf goed nagelezen (en daar stond nasi), maar niet de titel. Bedankt om me erop te wijzen! :-)

      Verwijderen
  3. Een all-time favourite hier, en ook altijd perfect wanneer je denkt dat je echt niks in huis hebt om te eten.

    BeantwoordenVerwijderen

Penny for your thoughts!