vrijdag 5 februari 2016

Kinderfeestje met schattenjacht

Vorig jaar vierden we Junes zevende verjaardag met een schattenjacht. Omdat dit zo'n succes was bij de kinderen bestelde June voor haar achtste verjaardag nog maar eens een schattenjacht. Ik zag dat wel zitten, want ik had er toen zelf behoorlijk wat plezier in. Maar deze keer zouden we binnen blijven. Je hoeft dan geen rekening te houden met het weer, moet niet bang zijn dat de verrassingen door anderen worden weggekaapt, en moet niet de straat op met een bende kinderen.

Hoe zet je zo'n schattenjacht op touw?

Open een Word-bestand, maak een tabel en schrijf in elk vakje een raadseltje. De oplossing van het eerste raadseltje leidt naar het tweede briefje met een nieuw raadseltje dat weer verklapt waar het derde briefje ligt enzovoort. Je stemt de moeilijkheidsgraad van de raadseltjes uiteraard af op de leeftijd van het kind. Een voorbeeld: "Ik draai en draai en draai. Ik ben heel proper en je kunt door mijn raampje kijken". Die tip leidt naar ... juist: de wasmachine! Zo'n wasmachine is trouwens een ideale plek om al enkele schatten in te verstoppen. Je kunt hiervoor lekkers kopen, of kleine uitdeelcadeautjes ... Een kinderhand is snel gevuld! Je moet uiteraard niet overal een schat verstoppen. Ik verstopte verrassingen op een vijftal plaatsen.

Ik maakte het nog een beetje moeilijker door op bepaalde briefjes een letter te schrijven. Na afloop van de schattenjacht moeten ze die letters dan in de juiste volgorde zetten om een woord te vinden. En dat was het wachtwoord dat grote broer nodig had om zijn kleine zus haar verjaardagsgeschenk te kunnen overhandigen.


Tip: je kunt zo'n schattenjacht ook organiseren voor beginnende lezertjes die een beetje moeten worden gemotiveerd om te lezen.

10 opmerkingen:

 1. Supertof! En mmm, Chokobons!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuk idee! Dat is één om te onthouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super! Ik deed dit ook ooit eens voor de negende verjaardag van onze Lucas en heel veel van zijn vriendjes herinneren zich dat feestje nog :). Volgens mij wil dat zeggen dat het behoorlijk in de smaak viel! Lieve groet, V.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo leuk! Altijd fijn om zoiets op poten te zetten. Als mijn kindjes groot genoeg zijn om verjaardagsfeestjes te houden ga ik mijn innerlijke scoutsje ook nog eens aanspreken!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk! Ik ga jouw idee onthouden :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik zit hier ook met een jarige (7j) en twijfel om het thuis te doen. nog eens heel hard nadenken dus. ik deed voor de 5-jarige zoon wel een zoektocht, met schatkaart die hen de weg wees, met clics-spoor door heel het huis om dan uiteindelijk die ene ballon te vinden uit de 50 in het springkasteel waar een sleutel in zat om de schatkist te openen, maar toen konden we buiten, maar pret hadden ze bij ons ook wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, dat is ook wel een leuk idee, vooral dat met die sleutel in de ballonnen!

   Verwijderen
 7. Super leuk! Nog wel even wachten tot de zoon kan lezen :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Penny for your thoughts!