woensdag 24 juni 2015

10 boeken voor op reis

Op reis gaan, dat staat voor mij synoniem aan weken vooraf al nadenken over welke boeken ik ga meenemen. Mijn vakantie is pas geslaagd als ik veel heb kunnen lezen. Want hoe meer ik heb gelezen, hoe minder de kinderen aan mijn oren hebben gezaagd.

Maar ik lees ook gewoon enorm graag. En dat gaat nergens beter dan op vakantie, waar ik vanuit mijn ooghoeken niet zie hoe de margrieten staan te verkommeren, daarop meteen recht veer om het gietertje te pakken zodat ik daarna onbekommerd verder kan lezen, om daarna vanuit mijn andere, overactieve ooghoek een volle mand strijk te zien staan ... Nu ja, je snapt het plaatje wel.

Het voorbije jaar ging er menig boek over de oorlog door mijn handen. Dat was vooraf nooit de bedoeling, maar op de een of andere manier was die oorlog daar altijd ineens. Zo ben ik nu bezig in Post voor mevrouw Bromley (van de onvolprezen Stefan Brijs). Prachtig boek, maar oorlog op vakantie? Naaa, toch maar niet. Kortom, op zoek naar nieuw vakantie-leesvoer!

Daarom stel ik het volgende voor: ik geef jullie mijn top 10 van gelezen en goedgekeurde boeken die niet misstaan naast een zwembad en een cocktail. En jullie geven mij de titel van jullie ideale vakantieboek.

Wat maakt een vakantieboek tot een vakantieboek, in mijn ogen? Het leest als een trein, je legt het met tegenzin weg en je moet niet al te diep nadenken. Want daar doe ik op vakantie niet aan mee, aan diep nadenken. Oh, en het moet in de categorie 'degelijke literatuur' thuishoren. Ik ben niet zo'n chick-lit-chick.

Dus daar gaan we, met mijn top 10, in willekeurige volgorde:
Over to you, Roger!

23 opmerkingen:

 1. ik las vorig jaar met enorm veel plezier De Cirkel van Dave Eggers. Het jaar daarvoor heb ik ongeveer alles van Camilla Lackberg verslonden. Voor nu heb ik alvast 'De mannen van Raan' en 'onder de oppervlakte' op mijn ereader geladen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het ongrijpbare meisje is inderdaad héél goed en leest als een sneltrein! Ik denk dat ik Isabel Allende nog eens meeneem, nog geen idee welk boek, je zet me aan het denken en doet me dromen van vakantie, maar eerst die deadline nog!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb wreed luie ooghoeken, want ik las dit jaar al 24 boeken en ik heb nog niet veel verlof gehad :) En eigenlijk, nu ik er zo over nadenk, zijn mijn vakanties meestal te actief en te sociaal om tijd te hebben om te lezen.
  Qua tips: ik wilde Woesten van Kris Van Steenberge zeggen, maar da's ook op een achtergrond van oorlog. Misschien Khaled Hosseini, Marquez, Zafon?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Awel ik ben dus echt een boekenleek. Buiten de populaire. Ik stond vorige week in de bib en ben met lege handen teruggekeerd. Ik wist gewoon niet waar ik moest beginnen en ik ben zo bang om teleurgesteld te worden. Ik neem dit lijstje volgende keer mee. Merci. Hier ligt 'Het meisje in de trein' op de vakantie te wachten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hieronder een aantal boeken dat ik onlangs heb gelezen en leuk vond. De eerste twee nog wel literatuur te noemen, de onderste drie minder, maar wel leuk voor op vakantie :).

  Parnassia van Josha Zwaan (wel een link met de oorlog, maar geen echt oorlogsboek)
  Geachte heer M. van Herman Koch
  De boeken van Sylvia Witteman
  Het gerecht van Inge Ipenburg
  De hongerspelen van Suzanne Collins

  En zelf had ik veel goeds gehoord over Roxy van Esther Gerritsen en Dept. of Speculation van Jenny Offill, maar die vond ik beide tegenvallen (misschien wel vanwege de hoge verwachtingen). Maar misschien vind jij ze wel leuk.

  Bedankt voor de aanraders!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Aanvulling:

  The Terrible Privacy of Maxwell Sim van Jonathan Coe
  The Secret History van Donna Tartt (maar die zul je waarschijnlijk al wel gelezen hebben)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, maar ik ben wel van plan hem nog eens te lezen, 20 jaar later :-)

   Verwijderen
 7. ik voorzie deze zomer: boekendief (die nu heel onterecht onaangeroerd blijft na 100pagina's); stoner; en waarschijnlijk nog een aantal die 'k vergeet...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beide zijn heel mooi (maar misschien wel wat triestig voor op vakantie)

   Verwijderen
 8. "Wij" van David Nicholls, "De kathedraal van de zee" van Ildefonso Falcones, "De cirkel" van Dave Eggers,...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik las vroeger veel, zelfs nog een bijbaantje in een boekenwinkel gehad. Maar sinds ik kinderen heb, komt het er niet meer van. Stom eigenlijk. Ik lees ieder jaar wel de nieuwe van Amélie Nothomb maar haar laatste boeken vond ik niet meer zo leuk. Nu ligt er "Wij" van David Nicholls op mijn nachtkastje, maar om eerlijk te zijn, ik geraak er niet door, beetje te saai, snap niet waarom het zo'n besteller is. Boeken die me bij blijven en vlot lezen: De moord op Harriet Krohn van Karin Fossum, Oude zaken van Kate Atkinson en Tirza van Arnon Grunberg. Onlangs ook Eat, pray, love van Elizabeth Gilbert gelezen, maar dat is meer iets voor een chic-lit-chic denk ik ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vond de trilogie die begint met De Gele Ogen Van De Krokodillen (Kathérine Pancol) geweldig en ook The Help (ofte Een Keukenmeidenroman) van Kathryn Stocket. Water For Elephants (of Water Voor De Olifanten) van Sara Gruen verdient ook aanbeveling. (Valt het op dat ik graag in het Engels lees?)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Boeken worden hier op Kindle in het Engels gelezen, dus alleen engelstalige tips:
  - The Circle (Dave Eggers)
  - All the light we cannot see (Anthony Doerr)
  - alle boeken van John Irving die verschenen zijn na 1985 met speciale vermelding voor A Widow for one Year
  En als je ook een beetje van sport houdt: The art of Fielding van Chad Harbach (zeer Irving-esque)
  En het ultieme vakantieboek als je een lange vakantie hebt: The Stand van Stephen King!
  Geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Kan ik ook aanraden :
  - Woesten (toch niet echt een oorlogsboek, enkel achtergrond)
  - Monte Carlo
  - Stoner
  - Tirza
  - Oorlog en terpentijn
  - Alsof het voorbij is (Barnes)
  - Vera (Siebelinck)
  - Tonio (Vander Heyden)
  - Wat is de wat (Dave Eggers)
  - Post Mortem
  - De witte tijger
  - De Voorlezer
  - Bezonken Rood
  - Suikerspin
  - Het kleine meisje van meneer Linh
  - de cementen tuin
  -het huis van de moskee

  geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn lijstje, bedankt! Ik heb verschillende ervan al gelezen, en Woesten ligt klaar om mee te nemen (ondanks de oorlog). Aan Tonio durf ik nog steeds niet te beginnen.

   Verwijderen
  2. Ik heb ook jaren niet gedurfd om Tonio te lezen, maar vorig jaar tijdens de vakantie wel... en viel veel beter mee dan ik had gedacht eigenlijk, greep me niet overdreven naar mijn keel - terwijl ik daar op zich wel vatbaar voor ben. Ik hou van: Chimamanda Ngozi Adichie, Jan Van Toortelboom en Pascal Marcier. En ben nu, jaaaaren na de hype, begonnen aan de Millenium trilogie en die bevalt me momenteel ook echt.

   Verwijderen
 13. Een paar boeken die ik onlangs las en die ik wel durf aanraden:

  - Voor ik ga slapen (SJ Watson)
  - Het Rosie Project (Don Tillman)
  - In Tweestrijd (Jenna Blum)

  Daarnaast heb ik mijn "klassiekers" die ik iedereen altijd probeer te doen lezen: De Schaduw van de Wind, Tonio, Het Geluid van de Nacht, De Ontdekking van de Hemel.

  Verder hoor ik veel goed over de boeken van Ish Ait Hamou.

  Veel leesplezier! Ik vind het ook altijd leuk om leestips te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Als je graag veel boekentips vindt, is een account op Goodreads trouwens een goed idee! Mij vind je hier: https://www.goodreads.com/user/show/32790896-tine

  BeantwoordenVerwijderen
 15. oerang-oetangs drijven niet (weet de auteur niet meer, een Vlaming)
  de eenzaamheid van de priemgetallen (paolo giordano)
  wij en ik (Saskia de coster)
  en uit de bergen kwam de echo (hosseini)
  ik heb enorm genoten van "het voorseizoen", zoveel dat ik meteen ga surfen achter nieuwe boeken van Pefko (als die al bestaan)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 'Wij en ik' stond ook in mijn lijstje, maar hoewel ik die super vond hem ik 'm vervangen door 'de 100-jarige man ...', dat voor op vakantie misschien iets luchtiger is. Van Hosseini vond ik alle drie de boeken goed. Van Pefko heb ik ook 'Levi Andreas' gelezen. Die is zeker niet slecht, maar 'Het voorseizoen' is mijn favoriet.

   Verwijderen
 16. Wat het uiteindelijk geworden is:
  - De laatste hoofdstukken die me nog resten van 'The Girl on the Train' (ik kon de hype niet negeren)
  - Schitterende ruïnes (Jess Walter)
  - De consequenties (Niña Weijers - lezersprijs Gouden Uil)
  - Woesten (Kris Van Steenberge) - iets minder vrolijk boek, maar waarschijnlijk geraak ik toch niet aan vier boeken die week :-)

  Iedereen bedankt voor de tips! Ik bewaar ze voor de komende maanden/jaren ...

  BeantwoordenVerwijderen

Penny for your thoughts!