maandag 11 juni 2018

Bokrijk: mijn happy place

Misschien is het omdat ik zo snak naar stilte, groen en ongecompliceerde eenvoud, maar ik voel me zo ongelooflijk in mijn element in Bokrijk! Ik ging er eigenlijk niet over bloggen, omdat ik hier al zo vaak ben geweest en ermee opgroeide dat ik er automatisch van uitging dat iedereen het wel al lang kende. Een beetje zoals de dierentuin van Antwerpen eigenlijk. Maar niet iedereen is even thuis in Limburg als ik, besefte ik later…

In openluchtmuseum Bokrijk ga je zo'n 100 jaar terug in de tijd. Het domein in opgedeeld in verschillende provincies met daarin authentieke, volledig ingerichte gebouwen, woningen en boerderijen. Er lopen figuranten en acteurs rond, je kunt er in het schooltje in het klasje van juf Helena gaan zitten of de mis van meneer pastoor bijwonen. De woningen stap je gewoon binnen, die van meneer pastoor inbegrepen, om er schaamteloos rond te neuzen. Ik word zelf helemaal nostalgisch van die typische 'stoofgeur' die er vaak hangt. In de stallen staan vaak dieren. Als je rond het middaguur in zo'n huisje komt, staat er soms pap op het vuur en kun je proeven. De figuranten leven echt een hele dag in 'hun' huisje. Ze doen er de was, koken er, verzorgen de dieren... Sommigen geven je uitleg, terwijl de acteurs helemaal opgaan in hun rol. Je ziet dat ook in mijn vastgezette Story op Instagram.

Misschien kies ik mijn momenten goed uit of is het domein gewoon groot genoeg, maar ik heb nooit drukte ervaren in Bokrijk. Je bent altijd wel op je gemakje om te genieten van de rust. En je kunt er nu ook workshops volgen, zoals brood bakken of pottenbakken! Een aangename verrassing was dat de Superette er nu ook zuurdesembrood bakt en verkoopt. Zo konden we toch een stukje Bokrijk mee naar huis nemen.

Echt, ik zou hier elk weekend kunnen komen!


Wie tips heeft voor nog meer uitstapjes in dit genre (rust! groen!) mag hieronder zijn mond opentrekken! :-)


14 opmerkingen:

 1. Vanaf welke leeftijd is Bokrijk tof? Onze oudste dochter is 3,5, dat is misschien nog net te jong?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, dat is zeker niet te jong! Er is zelfs een speelschuur en dieren zijn ook altijd een hit bij kleine kinderen.

   Verwijderen
  2. Oh en ook nog De Sahara in Lommel, Klankenbos in Neerpelt

   Verwijderen
 2. De geur van de smidse! Wat ik mij afvraag is wie die groentetuin onderhoud?Zijn dat vrijwilligers en mogen die de oogst houden of moeten doe hiervoor betalen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat die dat wel onderhouden. En misschien maken die de oogst daar wel klaar? Er staat soms wel eten op het vuur...

   Verwijderen
 3. Toen ik klein was, wilde ik in Bokrijk gaan wonen ;-) En nog steeds is het één van mijn favoriete plekken, zodra de eerste zomerzonnestralen komen piepen verlang ik naar Bokrijk. Gelukkig gaf ik aan Liv mijn liefde door en reizen we tegenwoordig samen door de tijd. Al moet ik eerlijk zijn en vond ik het er vroeger wel fijner, toen er nog meer acteurs en minder digitaliteit was. Zo'n infoschermen in een honderd jaar oude schuur, dat doet bijna pijn aan de ogen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat gevoel had ik ook! Een museum wil natuurlijk wel informeren, maar in Bokrijk wil je soms ook gewoon ontsnappen aan de dagelijkse digitale buzz. Ik gaf nu wel niet echt het voorbeeld met mijn Insta Stories en fototoestel, maar de volgende keer laat ik die apparatuur thuis :-)

   Verwijderen
 4. Wat een toeval ... tot afgelopen weekend hadden wij (4 volwassen en 2 kindjes) Bokrijk nog nooit bezocht en we hebben allemaal zin om nog eens terug te gaan !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Recreactiebos Parc Chlorophylle in de Ardennen is ook erg leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bokrijk stond hier al een hele tijd op mijn verlanglijstje! Toen ik jouw post las en mijn man me vroeg om gewoon nog eens met ons drietjes weg te kunnen gaan i.p.v. ieder apart of een uitstap met vrienden (ook leuk, maar drukker) was de keuze snel gemaakt. Gisteren brachten we een heerlijke dag in Bokrijk door: rustig, in het groen, met brood bakken en vogelhuisje timmeren voor de zoon, met geschiedenis voor mij en met dieren en huifkartochtje voor ons allen. Dankjewel voor de tip!
  Een collega heeft me domein Averegten leren kennen in Heist-op-den-Berg: midden in het groen en speel- en klimmogelijkheden voor kinderen.
  Archeon in Nederland is ook leuk (prehistorie, Romeinen en middeleeuwen op één plek verzameld), maar wel een pak drukker...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. In de lente opende het speelbos in Diepenbeek. Het ligt vlakbij de speeltuin van het Demerstrand (aan de andere kant van de Demer). Het is ingericht door Natuurpunt met een ondiepe vijver, veel houten balken om mee te bouwen, een verzameling omgevallen bomen die net een kamp lijken en enkele bankjes voor de ouders. Het stelt op zich niet veel voor, maar onze kinderen (5 en 9) amuseren zich daar altijd te pletter. Er is veel schaduw en omdat het wat verborgen ligt, is het er altijd rustig. Als je de Demer terug oversteekt, is er op het Demerstrand een fietscafé om wat te drinken (ook met speeltuintje, maar deze is eerder voor de kleinsten).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. This website is mostly a walk-through for all the info you needed about this and didn’t know who to ask. Glimpse right here, and also you’ll definitely discover it. casino play

  BeantwoordenVerwijderen

Penny for your thoughts!