zondag 13 november 2016

Nuttige tips voor reizen naar de VS

Ik had nog één postje over Amerika klaarstaan. Deze algemene tips had ik twaalf jaar geleden, vóór mijn eerste reis naar de VS, heel graag gelezen. Want hoewel je een Westerse reis maakt en veel dingen vertrouwd lijken, houden Amerikanen er soms heel andere gewoonten op na!Parkeren

Ga je naar een restaurant en hoop je op de parking van dat restaurant te parkeren? Dan mag je je autosleutels aan een valet overhandigen, die je auto 3 meter verder voor jou parkeert en een royale fooi in ontvangst neemt. Dat gaat zelden om een grote parking, dus naast het scheppen van nutteloze banen zie ik er echt het voordeel niet van in. Integendeel. We kwamen ooit eens uit een restaurant met valetparking en wilden gaan slapen, maar moesten in de rij gaan staan omdat de valet eerst nog drie andere auto's uit hun parkeerplaats moest rijden. En dat terwijl je gewoon gratis en vlakbij op straat kunt parkeren!

Parkeer je in de hoofdstraten van een stad, dan moet je meestal geld in de parkeermeter steken en om de twee uur terugkomen om bij te vullen. Maar ga je in een zijstraat staan, is het ineens weer gratis. Amerikanen maken het zich graag heel gemakkelijk en hebben daar soms veel geld voor over!

Fooien

Het is gebruikelijk om in restaurants een fooi te geven. Obers krijgen er immers maar een heel klein loontje en moeten het voor hun levensonderhoud vooral van fooien hebben. Afhankelijk van je tevredenheid ligt die tussen 15 en 25% van je rekening. Twintig procent is een mooi gemiddelde dat zij vaak ook zelf 'ter info' op hun rekening vermelden of in sommige gevallen zelfs automatisch aanrekenen. Moet je het eten zelf gaan halen (denk aan een hamburgerketen), dan hoef je geen fooi te betalen, al staat er wel vaak een fooienpot aan de kassa. Ook taxichauffeurs en  schoonmaaksters en bell-boys in een hotel/motel verwachten een fooi.

Doggy bag

Doggy bags zijn heel gangbaar in de VS. En daar kunnen wij nog iets van leren! Zelfs heel dure restaurants hebben doggy bags met hun logo op. Er eentje vragen is dus helemaal niets om je voor te schamen. Ik heb al meerdere mensen met pizzakorsten naar huis zien vertrekken!

Gratis water aan tafel

In de VS krijg je standaard gekoeld, plat water aan tafel, soms compleet met ijsblokjes en een schijfje citroen. Volledig gratis. Daarnaast kun je uiteraard ook een ander, betalend drankje bestellen. Wil je het bij water houden, dan is dat ook prima. De ober komt je glas trouwens regelmatig bijvullen.

Heb je trouwens niet zo'n grote honger en wil je een gerecht delen met je tafelgenoot? Geen ober die zijn wenkbrauwen zal fronsen! 

Cilantro & arigula

Je ziet deze woorden regelmatig op menukaarten staan, en het lijkt iets heel exotisch, maar eigenlijk is cilantro gewoon koriander en kennen wij arigula (spreek uit: erikjula) als rucola of raketsla.

How are you?

Als je in de VS een restaurant of winkel binnenstapt, begroeten obers/verkopers je enthousiast met een "Hey guys, how are you today?" of een variant daarop. Tijdens onze eerste reizen gaven we daar uitgebreid antwoord op: "Oh, we are great, thank you, enjoying the sun, the weather is so much better than in Belgium, and how are you?" Ondertussen hebben we door dat je gewoon "Good, thanks" antwoordt en verder je mond houdt.

Carpool lane

Op sommige snelwegen heb je helemaal links een carpoolstrook. Daar mag je rijden als je met minstens twee personen in de auto zit. En omdat er veel minder auto's op die strook rijden, vooral in de spitsuren, kom je op die manier veel sneller vooruit als je met iemand anders reist!
3 opmerkingen:

 1. Hahaha, dat uitgebreid antwoorden op "How are you?" - hilarisch! :D
  Cilantro en arugula kende ik al voordat ik naar Amerika ging, maar ik gebruik dan ook veel Engelstalige recepten. Oh en dat gratis (gekoeld) water op restaurant, dat vonden wij nogal een plezante ontdekking. Ze zouden dat hier ook overal moeten doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik was op het einde van mijn trip maar Chicago zo gebrainwashed door de overdreven vriendelijke mensen dat ik bijna boos werd toen ik "gewoon vriendelijk" bediend werd ... zeer vreemd allemaal ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuk overzicht! Ik heb voorlopig geen plannen om naar de VS te reizen maar vond het echt interessant :-) Als leerkracht Engels aan volwassen en (vertaalster van opleiding) verbaast het me wel altijd dat de Amerikaanse cultuur zo'n kwalijke reputatie heeft bij mijn cursisten ...

  BeantwoordenVerwijderen

Penny for your thoughts!