dinsdag 23 augustus 2016

14 tips voor de bouwer en verbouwer

Ik durf mezelf na 1 nieuwbouw en 3 complete verbouwingen wel voorzichtig een ervaringsdeskundige te noemen. Wij kochten en kozen vooral met ons hart (en ook onze portemonnee, uiteraard). Zo kwamen we 10 jaar geleden helemaal per ongeluk in een verloren gat in Wallonië terecht, gewoon omdat daar een huis te koop stond dat een prachtige vloer had liggen in de gang. We kwamen binnen en riepen "Vendu!" en toen zaten we daar in het hol van Pluto. Zo'n mensen zijn wij dus. Het verklaart ook meteen waarom wij aan ons derde huis samen toe zijn.

Maar ik heb er wel een hoop uit geleerd, uit dat bouwen en verbouwen. En toch. Ze zeggen altijd dat je twee keer moet bouwen, om de eerste keer uit je fouten te leren, maar ik kan je verzekeren dat je zelfs na vier keer nog verkeerde keuzes maakt. Mijn do's-and-don'ts dus.1. Steek je hand in het toilet Ik val meteen met de deur binnen ... in het kleinste kamertje. Wij dachten te besparen op een toiletpot, want een pot is een pot. Toch? Fout! Wij kochten twee verschillende potten, één voor boven en één voor beneden, en die gaatjes waar het spoelwater uitkomt, die zitten in één pot in een diepe gleuf. Kaka en pipi (ik ga er geen doekjes om winden) kruipen dus gezellig in die gleuf. Met een wc-borstel geraak je er niet tussen. Alleen een (afgedankte!) tandenborstel kan dan nog voorkomen dat je je op een festival-wc waant. Wij gaan dat toilet dus moeten vervangen. Steek je hand dus in de pot als je er een uitkiest!

2. Choqueer eens een ramenverkoper  Zowel in dit als ons vorige huis kozen wij voor de pvc-ramen twee verschillende kleuren: crèmewit (RAL 9001) aan de buitenkant en zuiver wit (RAL 9010) aan de binnenkant. Let op: zuiver wit is niet hetzelfde als koel signaalwit (RAL 9003)! Waarom? Wel, dat crèmewit oogt aan de buitenkant een beetje "duurder" (vonden wij althans) en warmer dan zuiver wit, maar komt aan de binnenkant, onder invloed van zwak of kunstlicht, vaak beige of rozig over. Bovendien hebben wij alle muren, vloeren en houtwerk consequent in zuiver wit (9010) geverfd. Dus vonden wij het niet meer dan logisch dat onze ramen zouden volgen. Nu, dat leek logisch voor ons, maar voor verschillende ramenmakers was dat bijzonder revolutionair. "Oei, we gaan toch eens naar de fabrikant moeten bellen om te zien of dat wel gaat", en dan een paar dagen later "Neeje, het gaat niet". Onze uiteindelijke verkoper deed het wel, maar gaf toe dat het toch wel wat speciaal is, wat wij daar durfden vragen. Misschien een tip voor mensen die maar niet kunnen kiezen en braaf het advies van de ramenverkoper volgen: crème en wit combineren is slim en kan wel!

3. Plinten  Een grote ontdekking voor ons was het merk Orac, voor onder meer sierlijsten, plinten en gordijnprofielen. Ze zijn gemaakt van vederlichte kunststof, maar zien eruit alsof ze van gips zijn. Je hebt er zelfs flexibele, op een rol, die mooi je ronde muren volgen. Je geeft een nieuw huis er meteen herenhuisallures mee! Orac heeft al veel geld aan ons verdiend, want we zijn zwaar fan.

4.  Altijd een hippe voordeur  Ik heb een paar verbouwingen geleden eens een hele discussie gehad met mijn man, want ik wou pvc-ramen en hij wou hout. Pvc hoorde volgens hem thuis in een woonwagenpark. Er kwam dus hout en wij konden gaan schilderen en onderhouden. Toen het volgende huis aan de beurt was, duwde ik hem dan toch eens met zijn neus op een pvc-raam met houtnerfstructuur. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open! Ons huidige huis kreeg dan ook pvc-ramen, want met die houtnerfstructuur zie je amper het verschil. Maar onze voordeur, die is wel van hout! En wel omdat je die dan om de zoveel jaar eens in een heel nieuw kleurtje kunt steken en je huis zo altijd mee is met de nieuwste mode! Ha!

5.  Plant snel een boom  De meeste mensen wachten een paar jaar na hun bouw/aankoop voor ze de tuin onder handen nemen. Logisch ook. Je leefruimten zijn prioritair. Maar als ik één tip mag geven: plant meteen een boom (of twee) in je tuin, zodat die alvast kan groeien, en dan bouw je de rest van de tuin er later omheen.

6.  Koop degelijke vloerverf  We verfden al onze houten vloeren wit en trapten voor de laatste kamers (het geld was bijna op) in de reclameval van het merk V33: voor hun houtverf had je helemaal geen primer nodig! Gewoon deze verf op je naakte planken en je bent klaar. NIET DUS! We gebruikten deze rotzooi in keuken en kantoor, de meest gebruikte ruimten, en de vloer lijkt op een koe (lees: wit met bruine vlekken). Zelfs de nagels van onze immer trippelende hondjes staan erin. Blijf dus een primer gebruiken!

7. Hoed je voor porcellenato  Wij wilden in onze gang een tegelvloer in zwart-wit dambordpatroon. In de tegelwinkel raadden ze ons een vloer van Villeroy & Boch aan, in porcellenato. Werd veel gebruikt in renovaties van herenhuizen, zei de tegelmevrouw. Meer moesten wij niet horen om overstag te gaan. En nu ligt hij er en krijg ik hem enkel schoon op mijn knieën, met een wonderspons. Voor advies moet je op V&B niet meer rekenen. Denk dus twee keer na voor je zo'n vloer legt! Trek desnoods met al je kinderen, buurkinderen en huisdieren met moddervoeten en -poten naar de winkel om het onderhoudsgemak van de uitgestalde tegels te testen.

8. Verf kiezen  Met vloeren, ramen, muren en ander houtwerk in RAL 9010 hadden we dit probleem niet echt, maar in het verleden gebeurde het wel eens dat we een kamer drie keer moesten schilderen voor de kleur juist zat. Zo moesten we eens "mokka" hebben (ja, shoot me) en was het de eerste keer te groenig, de tweede keer te rozig en pas de derde keer zat het juist. Een gekend en behoorlijk prijzig probleem. Wel, ik heb daar een trucje voor gevonden. Ga naar een verfwinkel met veel staalborden (of neem desnoods kleine staaltjes mee naar huis), zet verschillende tinten van één kleur op een rijtje en stap een paar meter achteruit. Je zult meteen zien welk mokka meer roze of groen uitslaat dan een andere tint van die kleur.

9. Gietijzer is mijn vriend  In ons huis stonden bij aankoop veel gietijzeren radiatoren. Wat een ontdekking! Met een plafondhoogte van 4 meter op het gelijkvloers had ik de grootste schrik dat we de keuken (toch een grote ruimte, veranda inbegrepen) niet warm zouden krijgen. Awel, we hingen er 2 nieuwe radiatoren bij, maar die ene gietijzeren slaagt erin de hele ruimte aangenaam te verwarmen. Zet zo'n ding in je badkamer en je kinderen gaan nooit meer kunnen beweren dat het te koud is om zich te wassen! Bestaande radiatoren kun je trouwens relatief goedkoop laten overspuiten. Je kunt ook nog altijd oude gietijzeren radiatoren op de kop tikken of van die kunstige, nieuwe radiatoren kopen. Goedkoop zijn die helaas niet, maar je zult je de aankoop niet beklagen! Voorbeelden vind je hier.

10.  Denk tijdloos  Tenzij je met mijn nomadische man bent getrouwd, zou je heel wat jaartjes in je huis moeten doorbrengen. Denk dus goed na over je keuzes, en dan vooral wat vaste elementen betreft. Wat nu modern en trendy is, is dat over dertig jaar niet meer. Gekleurde ramen in pvc/aluminium of "fermettekes" zijn daar maar een paar voorbeelden van. Hou het zo neutraal en vooral natuurlijk mogelijk. Want de natuur is ook al eeuwen in de mode, moet je maar denken.

11.  Geef je leiendak een make-over  Als je het geluk hebt een eerlijke dakwerker tegen te komen, dan kan die je aanbevelen je leiendak gewoon eens op te frissen door het te ontmossen en een beschermende laklaag te geven. Je dak kan er weer een paar jaar tegen, het ziet er weer als nieuw uit en je kunt die grote kost van een vervanging nog even uitstellen. 

12.  Oude bouwmaterialen  Ik ken mensen die ooit een heel oude, brede deur kochten en er hun huis rondom lieten bouwen. Als ik zou bouwen, zou ik eens fijn gaan shoppen bij een verkoper van oude bouwmaterialen om er prachtige schoorsteenmantels, trappen en deuren uit te kiezen en de architect daar zijn plan mee te laten trekken. Een nieuwbouw met originele elementen, het kan!

13.  Een veranda  Het is misschien een grote hap uit je budget, maar een veranda is een heel fijne manier om een ruimte groter en lichter te maken. Donkere winters worden met zo'n ding een pak aangenamer. Als ze me kwijt zijn, moeten ze me hier meestal in de veranda zoeken.

14.  Denk aan je kookboeken  Als je net als ons een boekenmuur laat inbouwen en verslaafd bent aan kookboeken, denk er dan aan minstens één plankruimte te voorzien waar je kookboeken in passen. Ik dacht daar niet aan en beklaag me dat nog steeds. Deze tip geldt trouwens ook voor andere grote boeken, zoals prentenboeken.


Inspiratie nodig voor een keuken die wat buiten de lijntjes kleurt? Kijk hier!16 opmerkingen:

 1. Hier helemaal geen fan van de gietijzeren radiatoren en bij ons gaan ze weg. Dus wie ze wil hebben, shoot 🙃

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar voor de rest superleuke en herkenbare tips, wij staan nu voor zolderverbouwing. Dus lees weer meer over verbouwingen.

   Verwijderen
  2. Wij willen graag gietijzeren radiatoren! Kan je wat foto's en info mailen naar mij (gerhilde_van_oers@hotmail.com)? Dank je wel alvast! :-)

   Verwijderen
 2. 1 nieuwbouw en 3 complete verbouwingen?! Gij zijt zot! Ik ga zo content zijn als onze nieuwbouw af is, en ik hoop echt dat het daarbij blijft. Maar bon, je weet niet altijd waar het leven je brengt natuurlijk. Maar toch, zot!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Net te laat, verbouwing is min of meer achter de rug, zaterdag verhuizen we. Spijtig van je toch zo nuttige tips!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij vroegen in onze badkamerwinkel om een meubel in lak met een matte lavabo op. Ze keken ons aan of we van Mars kwamen. 'Njaaa mevrouw, dat nemen mensen meestal niet'. Awel wij wel. :D
  En mijn denkbeeldig hoedje af voor uw (ver)bouwverleden! Ge zou op batibouw moeten staan als ervaringsdeskundige. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ondanks die vervelende gleuf ziet dat er toch een ongelofelijk gezellig toilet uit bij u! Bedankt voor de tips, het staat genoteerd (of gepind ;-)).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij zijn vandaag een badkamer gaan kiezen. Voor een WC wil ik vooral graag een waarbij je niet elke keer remsporen hebt, maar dat valt zo moeilijk te testen, he. ;-)
  Dank voor de tips, ik hou ze bij!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. haha, leuk om lezen! al zullen sommige van die ervaringen op zich voor jullie minder leuk zijn... En de eerste alinea was een beetje herkenbaar. Prachtige tegels deden ons ook een beetje verder dan verwacht belanden, al was het nu niet echt zo 'ver' bij ons ;-) ik heb je tips alvast gepind!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zeer herkenbaar :-) Ik ben nog maar aan mijn tweede verbouwing en je tips zijn er boenk op. We zijn nog niet helemaal klaar met deze verbouwing en bij mij begint het al te kriebelen om een nieuwbouw te zetten. Maar mijn man wil niet. Ik zal hem nog een paar jaar moeten geven om van deze verbouwing te bekomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. wij zijn volop de renovatie van onze art deco woning aan het voorbereiden. Heel nuttige tips hier!! Nog een vraagje : in welke kleur verfde je jouw binnendeuren? Deze vormen een heel leuk contrast met de witte muren en vloeren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Kimberly, ik blogde daar al eens over: http://dietemiet.blogspot.be/2016/06/vuile-kleurtjes.html
   Veel succes met de renovatie!

   Verwijderen
 10. Wij hebben pas een nieuw huis gekocht en daar wilde we een gietvloer in doen. Eerst hebben we gekeken of we het zelf konden doen maar dat is nog best lastig. Gelukkig hebben we de gietvloer door professionals laten doen en ben er nu super blij mee. Nu is het de leuke taak om alles te gaan inrichten, heerlijk vind ik dat. maar leuke tips hoor!!

  BeantwoordenVerwijderen

Penny for your thoughts!