woensdag 12 november 2014

Je weekmenu én boodschappenlijst in 3 minuten!

Als ik aan iets een bloedhekel heb, dan is het wel een weekmenu en de bijhorende boodschappenlijst opstellen. Omdat ik bijna altijd uit kookboeken kook en "koteletten, bloemkool en patatten" hier eerder exotisch dan dagelijkse kost zijn, ben ik daar altijd zeker een uur mee bezig. Ik neem er dan mijn kookboeken bij (en dat is een hele stapel, believe you me), blader die door op zoek naar iets wat ik wil maken en schrijf de ingrediënten over op mijn lijstje. Een heel karwei dus. Het resultaat is dat die boodschappenlijst er door gebrek aan tijd en zin meestal niet van komt en we elke dag opnieuw moeten nadenken over het eten en over wie weer snel naar het GB'ke moet lopen.
Mijn man zag het licht en besloot een app uit te vinden waarmee je je gerechten kunt opslaan en op basis daarvan automatisch een boodschappenlijst kunt genereren. Ik besloot in de App Store op zoek te gaan naar zo'n app. Vijf minuten later viel de droom van mijn man om met zo'n app rijk te worden aan diggelen en was ik Paprika aan het installeren.

Deze app is niet minder dan geniaal, en precies wat ik zocht.

Je maakt voor elk gerecht dat je regelmatig maakt een fiche aan, met een foto en een ingrediëntenlijst. Je kunt er ook het hele recept in zetten, maar ik verwijs gewoon naar het kookboek en de pagina waarop het recept staat. Dat is eventjes behoorlijk wat werk, maar daarna is het luilekker genieten. Je kent ze categorieën toe, zoals lunch, iets voor bij de koffie, voor moeilijke kinderen of om te imponeren.
Wanneer de koelkast leeg is, doorloop je je gerechten, je vinkt er een aantal aan, klikt op het winkelkarretje en ziet je boodschappenlijst. Die kun je dan nog aanvullen met andere artikelen, zoals bakpapier in het voorbeeld hieronder. Je drukt de lijst af of neemt gewoon je smartphone of iPad mee naar de winkel om de lijst af te vinken.
Als je wilt, kun je je gerechten ook automatisch in een kalender laten plaatsen, voor een overzichtelijk week- of maandmenu.
De klus die altijd een uur heeft geduurd, is nu in 3 minuten geklaard. Je kunt je boodschappenlijst zelfs in de winkel maken!

Nog een voordeel is dat je nooit verlegen zit om inspiratie. Neem nu croque-monsieurs. Mijn kinderen zijn daar dol op, maar toch denk ik er nooit aan die eens klaar te maken. Ze staan nu in de app, waardoor ik ze regelmatig zal tegenkomen. Iedereen blij.

De app kost 4,49 euro, maar ik had er zelfs 100 euro voor over gehad. Ik kan gewoon niet wachten tot mijn koelkast weer leeg is!

12 opmerkingen:

 1. GENIAAL! Nooit aan gedacht om daar eens een app voor te zoeken. Je bent mijn heldin, merci!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn vriend was ook ooit eens begonnen om een dergelijke app te ontwerpen. Ik heb Paprika in mijn zoektochtje naar 'concurrentie' toen niet gevonden, maar ik ga die app nu wel eens checken. Want ja, die app van de vriend is er toch nog niet van gekomen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super! Mocht de app nu ook nog eens ad random gerechten suggereren was het helemaal top :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik gebruik die app al een tijdje en niets dal lof erover! Superhandig, zoveel mogelijkheden. Je kan sites opslaan of gewoon recepten kopiëren en die zetten zich dan ineens netjes in je overzicht. Gewoon super!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Klinkt ideaal!
  Gebruik je het nog steeds? Hoe zijn je ervaringen nu?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, we gebruiken het nog steeds, en sowieso wanneer we boodschappen doen. Er staan ondertussen bijna 250 recepten in :-)

   Verwijderen
 6. Hey hoi, Klein vraagje; kan je er ook je boodschappen die je elke week haalt er automatisch inzetten? Zoals melk en brood. Gr, Caroline

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, op zich niet. Maar je kunt wel een zogenaamd 'gerecht' creëren waar je al die boodschappen inzet, zogezegd de ingrediënten van dat gerecht. Dan moet je dat gewoon iedere keer toevoegen en dan staat het ook allemaal in je boodschappenlijst.

   Verwijderen
  2. Ok jammer, maar dat is iig een handige tip!

   Verwijderen
 7. Geweldige app, gebruik het voor mijn werk.

  Vroeger had ik een kaartenbak

  Bedankt voor deze app

  BeantwoordenVerwijderen

Penny for your thoughts!