zaterdag 25 oktober 2014

Binnenkijken: een uniek interieur voor weinig geld

Kleertjes naaien is niet mijn enige passie. Ik omring me graag met mooie, unieke dingen. En mijn huis vormt daarop zeker geen uitzondering.

Ik ben namelijk veel thuis. Heel veel, maar dan zonder huisvrouw te zijn. Mijn man en ik werken thuis omdat we daar ons eigen vertaalbureautje hebben. We kijken dus niet alleen de hele dag op elkaars snoet, maar ook op onze meubels en ons interieur.

Je begrijpt dus dat we wel wat extra moeite doen om het gezellig te maken. We doen dan ook niets liever dan rommelmarkten en brocantes afschuimen. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat we zo nu en dan geen gloednieuwe spullen kopen. Maar wat de meubels betreft, hebben de meeste wel al minstens één leven achter de rug. Als ze ons hun verhaal konden vertellen, zou het hier een geroezemoes van jewelste zijn!

Mensen die bij ons op bezoek komen, kijken vaak vol verbazing rond naar die mix van spulletjes waar altijd wel een verhaal bij hoort. Ze komen dingen tegen die ze al een eeuwigheid niet meer hadden gezien, die ze bijvoorbeeld enkel nog kennen uit hun jeugd. Ze vragen zich af hoe we op dit of dat idee zijn gekomen. We krijgen complimentjes over ons interieur, precies omdat het niet doorsnee is, omdat het onze eigen stijl, onze persoonlijkheid weerspiegelt. A room should feel collected, not decorated. Dat gevoel.

En toch is dit een heel haalbaar interieur. Een goedkoop interieur zelfs. Op enkele stukken na, zoals de zetel en de wandklok, waren onze meubels en decoratiespulletjes vaak heel goedkoop. We zoeken op eBay, in Kringwinkels en op rommelmarkten. Wat dit interieur wél heeft gekost, is tijd. Je kunt op zaterdagochtend naar Ikea vertrekken en met een compleet interieur thuiskomen. Hier was dat niet het geval. Wij zijn niet op zoek gegaan naar deze spullen. Zij hebben ons gevonden. En daar deden ze soms heel lang over.


Onze stijl is nogal eclectisch. Je kunt het thrifty chic noemen, of bohemian chic. Want gewoon chic, dat is het zeker niet. Gelukkig maar. Het is een bonte mix van spullen die we gewoon heel erg mooi vinden, op zich, en die gecombineerd heel toevallig toch een boeiend geheel vormen, met nu eens Scandinavische invloeden en dan weer Marokkaanse accenten. Hier een delicaat roosje, daar robuust bakeliet. Als we op een marktje of in een winkel een leuk stuk tegenkomen, dan gaan we ons niet afvragen of het ook in ons interieur past. We vertrouwen er gewoon op dat het zijn weg wel zal vinden thuis.

In de woonkamer staat een zetel in chesterfield-stijl. De kadertjes aan de muren komen van rommelmarkten, het tapijt was ooit van grootmoeder en de poefjes en het tafeltje komen uit Marokko. Chesterfield, roosjes en Marokko, het is zo'n gekke combinatie nog niet!
 

De zonvormige spiegel vonden we in een leuk winkeltje in het Zuid-Franse Grasse. Misschien was het wel in deze spiegel dat Jean-Baptiste Grenouille voor het eerst zijn weerzinwekkende gezicht zag. We hingen dit vakantiesouvenir gewoon tussen de rozen van Redouté, met een resultaat waar ik nog altijd heel tevreden over ben.


Deze theaterstoeltjes komen uit het Woontheater in Blaasveld. Je kunt daar prachtige schatten vinden! Eigenaars Marie en Pascal kopen soms de hele inboedel van oude fabrieken, bakkerijen of in dit geval theaters op en verkopen die meubels dan als unieke stukken. We vonden er onlangs meubels voor onze nieuwe keuken, uit een fabriek nog wel, maar daarover binnenkort meer.


Mijn man heeft een origineel Viewmaster-fototoestel waar hij zelf foto's mee maakt. Die steekt hij dan in de schijfjes die je vast nog wel kent uit je jeugd. Dat zijn dan onze fotoalbums. Overal in huis kun je Viewmasters, schijfjes, snijmachines en toestellen van Viewmaster terugvinden.

De spetter op het fotootje in de spiegel is mijn vader. Mag wel eens eervol vermeld worden. Het bronzen vrouwtje eronder is een belletje. Vroeger, tijdens kerstavonden met de hele familie, gebruikten we zo'n belletje om de cadeautjes aan te kondigen. Als ik het nu hoor, begin ik nog steeds spontaan te kwispelen.


In de woonkamer staat ook een klein bureautje uit een Gentse Kringwinkel. Ook de stoel komt van daar. Het groene lampje is een vondst uit Blender Vintageshop in Zemst. Het hertenkopje bovenaan komt uit een Deens winkeltje in Santa Monica. We brachten het mee van een reis naar LA, net als het vosje en de kat in het boekenrek. Ze heten Abbot en Kinney, naar de hippe straat waar we ze kochten. De kadertjes komen uit de Kringwinkel. Hier, niet in LA.

Deze klok komt van een rommelmarkt. Hij werkt helaas niet meer, maar het is wel een stuk om te koesteren. Het boekenrek lieten we helemaal rond de grote opening in de woonkamer bouwen. Boeken stralen enorm veel gezelligheid uit, dus die krijgen in ons interieur (en onze handen) een prominente plaats.


Ook dit kastje komt uit de Kringwinkel. Achttien euro, daar kun je toch niet voor sukkelen. De prijs was zo laag omdat er een dikke barst in zit, opzij. En net die barst vonden wij zo mooi.
Her en der in huis hangen ook oude, originele filmposters die we hebben ingekaderd.


Deze poster van Magritte komt uit een winkeltje in Brussel. De lijst is deels verguld en deels beplakt met fragmenten van hetzelfde schilderij. Het oogt klassiek en speels tegelijk. Een effect dat wij zowat overal nastreven.


Deze klok van Nomon is zowat het enige moderne en toch tijdloze stuk in huis. De klok met wijzers van notelaar werd met de hand gemaakt in Spanje. Een design dat net zo verfijnd als eenvoudig is dat we er als een blok voor vielen. We verfden de muur van de tv donkergrijs, zodat dat lelijke ding niet meer zo opvalt en de klok een blikvanger wordt. En dat werkt, want mijn kinderen schoten in paniek toen ze de tv ineens niet meer zagen. Als het aan mij lag, vloog het ding gewoon de woonkamer (of zelfs het huis) uit. Maar de rest van het gezin is daar nog niet klaar voor.
 In de gang liggen Portugese cementtegels. Daar zijn we nog altijd stapelverliefd op.
Het huis ligt ook bezaaid met luie dieren. Want ook dat vinden we gezellig. En soms liggen daar luie kinderen bij.


Ga volgende zaterdag dus een keertje niet naar Ikea. Ga eens naar de Brusselse Marollen, of naar de Kloosterstraat in Antwerpen. Of ga naar de vele rommelmarkten of Kringwinkels die ons land rijk is. Je zult verschieten welke schatten je er tegenkomt. Toegegeven, het is niet altijd gemakkelijk om een voorwerp los te koppelen van zijn omgeving en context. Een schilderijtje van een kind met een pruillipje en een dikke traan op zijn wang kan tegen het verbleekte behang in een naar kervelsoep ruikende veranda van een bommaatje heel kitcherig en oubollig lijken; in jouw frisse en unieke interieur wordt het een originele eyecatcher. Het baart wat oefening, maar het loont dubbel en dik de moeite.

Dit was de woonkamer en een stukje gang (met een stukje hond). Volgende keer neem ik je mee naar de keuken. Maar verwacht zeker geen keuken.


9 opmerkingen:

 1. Helemaal gelijk heb je, een prachtig interieur is het! De rozenprenten zijn mijn favoriet, heerlijk mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh wauw, ik ben verliefd op jouw interieur! Wij gaan binnenkort beginnen bouwen, dus aan het interieur mag ik nog niet te veel denken, maar dit is echt de richting die wij uit willen. Ik vind het ook trouwens geweldig om een interieur, een huis te zien groeien. Voorgekauwde dingen zijn ook niet ons ding, voor een interieur is dat net hetzelfde. Alleen de keuken is hier nog een twijfelgeval: zelf in elkaar knutselen of een nieuwe... Heel erg benieuwd naar jullie keuken dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel mooi! Mijn interieur is door anderen weleens een 'bijeengeraapt zooitje' genoemd maar ik hou er juist van! Beter dan een overgestyled museum ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Judith,

  Wat woon je leuk! Mooie unieke meubels en accessoires die voor een uniek interieur zorgen!

  Waar haal jij je meubels meestal vandaan?

  Groetjes,

  Manfung

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Manfung, ik koop mijn meubels en spulletjes zowat overal (in België): in de Kringwinkel, in de Kloosterstraat in Antwerpen of de Marollen in Brussel, op rommelmarkten, op eBay ook ...

   Verwijderen
  2. Hoi Judith,

   Zoiets dacht ik inderdaad al. Leuk hoor!

   Verwijderen

Penny for your thoughts!