zondag 4 september 2016

Het centjes-in-sushi-geschenk

Mijn vriendin was uitgenodigd voor een bruiloft. Omdat het koppel van een reis naar Japan droomt, leken centjes om die reis te helpen betalen een goed idee.

We brainstormden wat over een manier om die centjes op een leuke manier te verpakken, in het thema, en kwamen uiteindelijk uit bij sushi van vilt. We gingen aan de slag en hadden in geen tijd dit leuke cadeautje in elkaar gebokst.


Hoewel niet ieder bruidspaar van plan is naar Japan te reizen, blijft het toch een leuke manier om geld te schenken. Al is het maar omdat je er een gelukskoekje bij kunt steken, met gelukwensen of een andere persoonlijke boodschap in verstopt.

Wat heb je nodig?


  • Vilt in sushikleurtjes: wit voor de rijst, zwart/donkergroen voor de nori, verschillende tinten groen voor de garnering, lichtbruin voor het gelukskoekje, roze voor de zalm, oranje voor worteltjes, geel voor ei enzovoort.
  • Een gewone schaar en/of kartelschaar
  • Textiellijm (je kunt ook naaien, maar dan gaat het langer duren)
  • Een stoommandje (je vindt die voor een paar euro in een Chinese supermarkt)
  • Briefjesgeld
  • Papier en een pen voor de gelukwensen in het koekje

Werkwijze:

Bepaal de hoogte van je rolletjes (max. de hoogte van het mandje) en knip reepjes vilt met die breedte uit. Voor de gekleurde vulling knip je kortere reepjes dan voor de rijst. Gebruik voor de rijst een strook van minstens 20-30 cm lang, voor de vulling zo'n 10-15 cm.
 

Knip de reepjes aan één kant in met een schaar of gebruik je kartelschaar om de volledige rand te kartelen. Trek een streepje textiellijm over de hele lengte, in het midden, en rol je reepje vilt op. Maak zo een paar gekleurde rolletjes.

Doe nu hetzelfde met de witte strook vilt en rol die op rond het bundeltje van gekleurde viltrolletjes. Omdat je over de hele lengte van de witte strook lijm hebt gedaan, zal alles vast komen te zitten.

Knip nu een strook zwarte/donkergroene vilt uit. Knip die 2 cm langer dan de omtrek van je rijstrolletje. Vouw het geld in de lengte in twee of drie, leg het op de zwarte/groene strook vilt (gebruik geen lijm deze keer!) en rol er het rijstrolletje in. Zet het zwarte/groene vilt aan het uiteinde vast met textiellijm. Doe je best om het geld niet mee vast te kleven. Wij kozen ervoor het geld zichtbaar te laten piepen, om misverstanden te voorkomen. Het laatste wat je wilt, is dat het bruidspaar denkt dat je je er met wat goedkoop speelgoed vanaf hebt gemaakt en het hele ding in een kinderkamer of Kringwinkel belandt.

Je kunt ook nog een rijstpakketje naaien: knip twee vierkanten uit, leg ze op elkaar en naai ze aan 3 zijden samen, keer, vul op en naai toe. Plak er een plakje zalmvilt op en vouw er nog een reepje norivilt rond.

Wij knipten ook wat blaadjes en reepjes groen om het mandje mee te bekleden. Je kunt ook nog gemberplakjes, wasabi enzovoort knippen.

De handleiding voor het gelukskoekje vind je hier.Proficiat, Dieter en Ward! Dit wordt een prachtig huwelijk en een prachtige reis!

8 opmerkingen:

Penny for your thoughts!