zondag 2 november 2014

Een gezond, snel en heerlijk ontbijt

Mijn weekend is sinds kort een ritueel rijker: in slechts 15 minuutjes maak ik een heerlijk en gezond ontbijt waar het hele gezin een week van geniet!

In een kookboek van Nigella Lawson vond ik namelijk een recept voor ontbijtrepen. Ik hoor je al denken: Ai Nigella, caloriebommen! Maar neen, hoor. Deze repen zijn heel gezond en voedzaam. Twee stukjes als ontbijt en je kunt er de hele voormiddag tegen. Beetje het effect van een bord havermoutpap, maar dan mooier om te zien en handiger om te eten op de trein naar het werk. Want ze zijn ook nog eens perfect voor wie 's ochtends niet veel tijd heeft en zijn ontbijt liever onderweg  binnenspeelt.



Nigella's recept ziet er als volgt uit, maar laat je fantasie vooral de vrije loop. Ik experimenteerde al met rozijntjes, andere zaadmixen en stukjes chocolade.
  • 1 blik gecondenseerde melk van 397 g
  • 250 g havermoutvlokken (geen instant)
  • 75 g geraspte kokos
  • 100 g gedroogde cranberry's
  • 125 g gemengde zaden (pompoen, zonnebloem, sesam)
  • 125 g ongezouten pinda's

Vind je enkel de iets kleinere blikken gecondenseerde melk van Nestlé en wil je voor dat kleine beetje extra geen tweede blik openmaken? Gebruik dan iets minder havermoutvlokken. Die melk wordt je 'lijm', dus als je er te weinig van gebruikt, dreigen je repen uit elkaar te vallen.
 
Verwarm je oven voor op 130 °C of gasovenstand 1/2 en vet een bakblik van 23 x 33 cm en 4 cm diep in met olie, of gebruik zo'n bakje van aluminium.

Warm de gecondenseerde melk op in een pannetje.

Meng intussen alle ingrediënten. Roer er de gecondenseerde melk door.

Spreid het mengsel uit in het bakblik en druk het aan (let op, want dit mengsel plakt behoorlijk). Strijk het oppervlak glad.

Zet het bakblik in de oven. Nigella laat het één uur staan, ik een halfuur. Voor mijn oven is dat ruim voldoende.

Haal uit de oven, laat 15 minuten afkoelen en snijd dan brokkelige repen uit het gebak. Laat ze volledig afkoelen (zegt Nigella, want ik vind ze warm nog het lekkerst).


Deze repen zijn ook ideaal om mee naar school te geven, voor het tienuurtje. Je bewaart ze  gemakkelijk een hele week. Ik maak in het weekend dus een hele voorraad en bewaar die in een goed afsluitbare doos.

Je zult zien ... Niemand kan eraan weerstaan!


Smakelijk!

11 opmerkingen:

  1. Oh, dankjewel, dit probeer ik zeker eens!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er lekker uit. Zelfs de poes kan er niet aan weerstaan

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Njammie, ziet er lekker en makkelijk uit! En valt dit calorie gewijs ook wat mee?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik durf toch nog op de weegschaal staan, dus ja :-) Ik snoep ook veel minder tussendoor omdat deze repen zo'n verzadigd gevoel geven. Dat heb ik niet vaak na een ontbijt.

      Verwijderen
  4. Dit probeer ik zeker mmm ziet er echt lekker uit

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Net gemaakt en geprobeerd... Superlekker! ^_^

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Waar vind je gecondenseerde melk ? Of mag je ook gewone melk gebruiken ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die vind je gewoon in de supermarkt. De gecondenseerde melk is kleverig en houdt je ingrediënten samen. Met gewone melk lukt dit niet. Veel succes! :-)

      Verwijderen
  7. Ziet er lekker uit! Ik ga het recept zeker uitproberen!
    Ik vroeg me af welke gecondenseerde melk je hebt gebruik. Degene die suiker bevat of zonder suiker?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik gebruikte de gewone, maar misschien is de zoete ook wel lekker (maar dan met meer calorieën?)

      Verwijderen
  8. Bedankt voor dit recept. Ik vroeg mij af of je dit ook kan maken met kokosmelk omdat ik gewone melk slecht verdraagt.

    BeantwoordenVerwijderen

Penny for your thoughts!