zondag 2 november 2014

Een gezond, snel en heerlijk ontbijt

Mijn weekend is sinds kort een ritueel rijker: in slechts 15 minuutjes maak ik een heerlijk en gezond ontbijt waar het hele gezin een week van geniet!

In een kookboek van Nigella Lawson vond ik namelijk een recept voor ontbijtrepen. Ik hoor je al denken: Ai Nigella, caloriebommen! Maar neen, hoor. Deze repen zijn heel gezond en voedzaam. Twee stukjes als ontbijt en je kunt er de hele voormiddag tegen. Beetje het effect van een bord havermoutpap, maar dan mooier om te zien en handiger om te eten op de trein naar het werk. Want ze zijn ook nog eens perfect voor wie 's ochtends niet veel tijd heeft en zijn ontbijt liever onderweg  binnenspeelt.



Nigella's recept ziet er als volgt uit, maar laat je fantasie vooral de vrije loop. Ik experimenteerde al met rozijntjes, andere zaadmixen en stukjes chocolade.
  • 1 blik gecondenseerde melk van 397 g
  • 250 g havermoutvlokken (geen instant)
  • 75 g geraspte kokos
  • 100 g gedroogde cranberry's
  • 125 g gemengde zaden (pompoen, zonnebloem, sesam)
  • 125 g ongezouten pinda's

Vind je enkel de iets kleinere blikken gecondenseerde melk van Nestlé en wil je voor dat kleine beetje extra geen tweede blik openmaken? Gebruik dan iets minder havermoutvlokken. Die melk wordt je 'lijm', dus als je er te weinig van gebruikt, dreigen je repen uit elkaar te vallen.
 
Verwarm je oven voor op 130 °C of gasovenstand 1/2 en vet een bakblik van 23 x 33 cm en 4 cm diep in met olie, of gebruik zo'n bakje van aluminium.

Warm de gecondenseerde melk op in een pannetje.

Meng intussen alle ingrediënten. Roer er de gecondenseerde melk door.

Spreid het mengsel uit in het bakblik en druk het aan (let op, want dit mengsel plakt behoorlijk). Strijk het oppervlak glad.

Zet het bakblik in de oven. Nigella laat het één uur staan, ik een halfuur. Voor mijn oven is dat ruim voldoende.

Haal uit de oven, laat 15 minuten afkoelen en snijd dan brokkelige repen uit het gebak. Laat ze volledig afkoelen (zegt Nigella, want ik vind ze warm nog het lekkerst).


Deze repen zijn ook ideaal om mee naar school te geven, voor het tienuurtje. Je bewaart ze  gemakkelijk een hele week. Ik maak in het weekend dus een hele voorraad en bewaar die in een goed afsluitbare doos.

Je zult zien ... Niemand kan eraan weerstaan!


Smakelijk!

35 opmerkingen:

  1. Oh, dankjewel, dit probeer ik zeker eens!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er lekker uit. Zelfs de poes kan er niet aan weerstaan

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Njammie, ziet er lekker en makkelijk uit! En valt dit calorie gewijs ook wat mee?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik durf toch nog op de weegschaal staan, dus ja :-) Ik snoep ook veel minder tussendoor omdat deze repen zo'n verzadigd gevoel geven. Dat heb ik niet vaak na een ontbijt.

      Verwijderen
    2. Over het algemeen is gecondenaeerde melk met suiker toegevoegd...heb jij zonder suiker?

      Verwijderen
    3. Omdat ik ook liever ongezoete gecondenseerde melk zou willen gebruiken, ben ik op internet gaan zoeken en vond het volgende:

      In recepten wordt met 'gecondenseerde melk' (zonder verdere vermelding) doorgaans gecondenseerde melk zónder suiker bedoeld. Ongezoete gecondenseerde melk wordt vermomd als (volle) koffiemelk in pakken en flessen in elke supermarkt verkocht.
      Heb je toch zoete gecondenseerde melk nodig, dan is die meestal in blik verpakt.

      Gewoon koffiemelk nemen blijkbaar. ;-)

      Verwijderen
  4. Dit probeer ik zeker mmm ziet er echt lekker uit

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Net gemaakt en geprobeerd... Superlekker! ^_^

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Waar vind je gecondenseerde melk ? Of mag je ook gewone melk gebruiken ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die vind je gewoon in de supermarkt. De gecondenseerde melk is kleverig en houdt je ingrediënten samen. Met gewone melk lukt dit niet. Veel succes! :-)

      Verwijderen
  7. Ziet er lekker uit! Ik ga het recept zeker uitproberen!
    Ik vroeg me af welke gecondenseerde melk je hebt gebruik. Degene die suiker bevat of zonder suiker?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik gebruikte de gewone, maar misschien is de zoete ook wel lekker (maar dan met meer calorieën?)

      Verwijderen
    2. Zou ik mogen vragen van welk merk en waar jij de ongesuikerde gecondenseerde melk koopt?! Ik vind enkel de gesuikerde versies. Ik ben op dieet en zou het receptje super graag maken...

      Verwijderen
    3. Maandag kocht ik er nog van het merk Delhaize (in België). Ernaast stond de gesuikerde van Nestlé. De ongezoete versie wordt ook wel koffieroom genoemd. Misschien helpt dat?

      Verwijderen
    4. Dank je wel voor het antwoord. Ik was niet zeker dat het ook koffieboon werd genoemd, vandaar .... ga morgen eens op zoek in de Delhaize. (Ik woon trouwens ook in België ☺️).

      Verwijderen
    5. Ik heb de gecondenseerde melk gevonden...... ze zitten nu in de oven.....
      Nog eens dank je wel voor je snelle antwoord....

      Verwijderen
    6. Ik heb in NL de ongesuikerde versie gezocht, maar nog niet gevonden. Hier vind ik steeds alleen de gesuikerde van Friesche Vlag. Mocht iemand weten bij welke winkel ze het in NL verkopen, houd ik me graag aanbevolen!

      Verwijderen
    7. Meestal vind je de ongesuikerde bij een grote Aziatische winkel

      Verwijderen
    8. Meestal vind je de ongesuikerde bij een grote Aziatische winkel

      Verwijderen
    9. Koffie room is hetzelfde als ongezoete gecondenseerde melk heb ik ontdekt ��

      Verwijderen
  8. Bedankt voor dit recept. Ik vroeg mij af of je dit ook kan maken met kokosmelk omdat ik gewone melk slecht verdraagt.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb geen flauw idee ... 't Is de bedoeling dat het wat kleeft. Misschien eens met honing proberen?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik was heel enthousiast over het recept en van plan het uit te proberen, tot ik op het etiket van de gecondenseerde melk keek.
    Een blikje van 397 gram bevat 42% suiker (geraffineerde) of wel 167 gram gelijk aan 47 suikerklontjes.
    Nou niet echt gezond.
    Gecondenseerde melk zonder suiker bestaat volgens mij niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ongesuikerde gecondenseerde melk bestaat wel degelijk, hoor. Toch in België. Want anders is het inderdaad wel heel suikerrijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Super recept,ik ga het uitproberen met "honing" als "lijmmiddel"! Ipv gecondenceerde melk...voor mij als Sirinaamse een zeer bekend produkt,maar idd super zoet!...,ahornsiroop...e.d. kunnen ook uitgeprobeert toch..als t maar een klevetige substantie is...
    Succes allemaal!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Gecondenseerde melk zonder suiker bestaat.. maar ik heb het geprobeerd met honing. Goed gelukt en heerlijk. Dank je wel voor dit recept.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mag ik vragen hoeveel eetlepels honing je dan ongeveer gebruikt? Ik wil het ook proberen zonder gecondenseerde melk, lijkt me heerlijk!

      Verwijderen
    2. Dag .. kunt u mij laten weten hoe dat heeft gedaan met de honing ...gebruikt u dan gewoon magere melk ??

      Verwijderen
  14. Kan je dit ook zonder de pinda's en zaden doen? Ik ben hieraan allergisch

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker! Je kunt ook andere noten gebruiken. De zaden zijn geen must.

      Verwijderen
  15. Ik heb het even nagezocht op internet, volgens wiki is gecondenseerde melk zonder suiker koffiemelk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo staat het inderdaad ook op sommige blikken. Dat het zo heet, ontdekte ik ook nog maar recent 😊

      Verwijderen
  16. Dus als je een fles koffiemelk gebruikt en de hoeveelheid aanhoudt die jij beschrijft in je recept aan gecondenseerde melk is het ook nog net zo gezond?

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Er zijn recepten om zelf gecondenseerde melk te maken. Dan kun je zoveel suiker toevoegen als je wilt.
    https://www.google.nl/amp/s/nl.m.wikihow.com/Gecondenseerde-melk-maken%3famp=1

    BeantwoordenVerwijderen
  18. zijn gemakkelijk te maken en smaken lekker
    ik gebruik normaal weinig suiker en vind dit
    zoet genoeg en voeg geen suiker of honing toe

    BeantwoordenVerwijderen

Penny for your thoughts!