woensdag 9 augustus 2017

Een lekkere quiche ... en een grote beslissing

Mijn vriendin stuurde me vorige vrijdag een berichtje: "Tip voor een Netflix-film om samen met de kinderen naar te kijken: Okja!" Ik zocht de trailer op en dat leek me inderdaad een gezellige film voor het hele gezin. Een schattig supervarken dat samen met haar baasje ontsnapt aan de gemene boeven. We zagen het compleet zitten en nestelden ons diezelfde avond met z'n allen voor de buis.

Maar Okja is geen schattige familiefilm. Het is één grote aanklacht tegen de vleesindustrie, een verhaal dat nog heel lang blijft nazinderen en ons volwassenen tot dikke tranen roerde. We bleven tevergeefs wachten op een happy end maar besloten de film op 19 minuten voor het einde stop te zetten omdat we het niet meer konden aanzien. Mijn man keek de volgende dag naar het laatste stukje en was daar compleet van ondersteboven.

De film maalde nog een hele week door mijn hoofd. Okja is een fictief dier, een digitaal fantasiebeest, maar de achterliggende boodschap en realiteit zijn levensecht en hakten er bij ons stevig in.

Wij aten hier thuis al heel weinig vlees, en veel hadden we niet nodig om te beslissen volledig vleesvrij te gaan leven. Okja heeft ons dat laatste duwtje gegeven. Elliot is opgelucht, want die voelde zich al langer niet goed bij het eten van vlees. June vindt het moeilijker. Die stelde nog voor om enkel verongelukte dieren te eten. Maar op een spekblokje en wat boterhamworst van twijfelachtige kwaliteit na verandert er eigenlijk niet veel voor ons.

Ik zou deze beslissing kunnen samenvatten tot een simplistische "het is zielig voor de diertjes", maar het is zoveel meer dan dat. In het huidige klimaat kunnen we het ons simpelweg niet meer veroorloven om massaal vlees te blijven eten. En het is tegenwoordig zo gemakkelijk om een vegetarische maaltijd op tafel te zetten. De mogelijkheden zijn dankzij de vele kookboeken en recepten die je online vindt eindeloos en je hoeft vlees eigenlijk geen moment te missen.

Enfin, iedereen doet waar hij zich het best bij voelt, en ik wil ook geen preek afsteken. Maar wij voelen ons goed bij deze beslissing.

Maar moest je ook twijfelen, en je durft Okja niet aan, dan kan deze groentetaart je misschien wel over de streep halen. Ik maakte ze vier weken geleden voor het eerst en heb ze sindsdien al drie keer gemaakt, zo lekker is ze!

Het recept komt uit Hét Groenteboek van Delicious, een kookboek dat ik warm kan aanbevelen!



Taart met courgette, basilicum en geitenkaas

Ingrediënten voor 4-5 personen

1 rol bladerdeeg uit de koelafdeling van de supermarkt
2 middelgrote courgettes (± 650 g)
Een beetje bloem om uit te rollen
150 g ui, in dunne ringen gesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 groene peper, zonder zaadjes, fijngesneden
375 g zachte geitenkaas, in een rolletje
35 g basilicum
4 eieren + 1 extra
160 ml slagroom
160 ml volle melk
Ook nodig: een taartvorm van 24 cm ø (evt. siliconen), ingevet met olie

 
Verwarm de oven voor op 190 º C.

Bekleed de vorm met het bladerdeeg, laat overtollig deeg over de rand hangen en snijd de te grote hoeken deeg iets bij. Als je van plakjes bladerdeeg uitgaat, rol ze dan net iets groter uit en zorg dat de naden elkaar in de vorm iets overlappen en druk ze vast.
Snijd of schaaf de courgettes in de lengte in dunne plakken van 1 – 1½ mm.
Bestrooi de deegbodem met wat bloem en leg er een deel van de courgetteplakken op. Verdeel daarover wat uiringen, knoflook, groene peper, geitenkaas en basilicumblaadjes. Herhaal deze lagen tot alle ingrediënten op zijn, en probeer te eindigen met wat plakken courgette.
Meng de 4 eieren met de slagroom, melk en 2 tl zout en schenk dit gelijkmatig over de vulling.
Sla het overhangende deeg terug over de taart. Klop het laatste ei los en bestrijk het overliggende deeg ermee.
Bak de taart iets onderin de oven op een rooster in 55-65 min. diep goudbruin en gaar. Haal de taart uit de oven, laat hem eerst 10 min. rusten en snijd in punten.


Geniet ervan!


11 opmerkingen:

  1. Ha, iemand zei me onlangs ook dat ze door Okja vegetariër was geworden en ik dacht "maar allez, die film is goed, maar dat hij dat kon teweegbrengen, had ik nu ook weer niet verwacht". Maar kijk, ze was niet de enige!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat goed dat je dit deelt. Ik ben geminderd met vlees, elk jaar een beetje meer (of minder dus). Onlangs stelde ik mij als doel om het komende jaar 75 % vegetarisch te eten. Ik twijfelde tussen 75 % en 90 %, maar omdat ik mezelf nog 32 andere uitdagingen gaf, ging ik toch voor 75 %. Al ga ik nu proberen te gaan voor 90 %. Die 10 % gun ik mezelf nog wel, omdat ik een moeilijke eter ben en de omstandigheden mij soms dwingen. Goed dat jullie voor volledig vegetarisch gaan! Ik zie hier graag meer van die receptjes verschijnen. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoera! ����
    En wat mooi om zo'n beslissing als gezin te nemen! Ik eet ondertussen zo'n 15 jaar vegetarisch en het is gewoon fantastisch ;-). Die film ben ik nu wel benieuwd naar, ik ga hem eens opzoeken!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik had zo'n coole high-five emoji gebruikt, maar blogger kan dat precies niet aan :).

      Verwijderen
  4. Erg knappe beslissing! Voor ons nog een brug te ver maar we eten al minder vaak vlees en als we het is is het in ieder geval biologisch. Het recept ga ik snel eens proberen, ziet er goed uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goede beslissing van jullie. Ik eet af en toe kip of vis. Geef mij maar groenten! Ik ga de quiche zeker eens uit proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Goeie beslissing!!! Ik ben al 16 jaar vegetariër en ik heb nooit vlees gemist. En dan hebben we het nog niet over de impact op het milieu. Die quiche ziet er trouwens heerlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Knappe beslissing! Hier nog geen moment spijt gehad en mis vlees/vis helemaal niet. Ben ook wel benieuwd naar die film nu. Al ben ik daar wel heel slecht in om naar zo'n dingen te kijken...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb mijn jongste kinders (8 en 9) gisteren Okja laten zien. Ze vonden hem wel wat erg, maar niet heel zielig. Vlees eten we sowieso amper (enkel als het bij iemand anders weggegooid zou worden - en nog goed is he!), maar de kinderen willen nu wel liefst veganistisch gaan leven. Geraspte kaas vinden ze nog wel moeilijk, en een gebakken eitje ook. Met melk hebben ze dan weer minder problemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik zag de trailer van Okja en wist al meteen dat ik te soft ben om ooit naar die film te kijken :) Ik ben inmiddels 24 jaar vegetariër (sinds m'n 13e) en ben blij dat ik zo op mijn (bescheiden) manier toch bijdraag tot minder dierenleed en minder milieuproblemen. Melkproducten eten we niet vaak (wel kaas en soms yohurt, meestal bio-dynamisch, omdat die de meest strenge richtlijnen hanteren wat dierenwelzijn betreft) en eitjes komen van onze eigen (blije) kippen.
    SOns zoontje van 5 eet ook vegetarisch. Ik let er wel goed op dat hij alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt, want zou het mezelf niet kunnen vergeven als hij ooit tekorten zou hebben. Veel succes ermee!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wij zagen hem ook, het is niet deze film die me doet twijfelen maar de documentaire die we zagen 'What the health'. Nog veel straffer vind ik. Daarin wordt verteld dat niet alleen vlees maar ook vis, eieren, melk en kaas slecht zijn voor onze gezondheid.

    BeantwoordenVerwijderen

Penny for your thoughts!