donderdag 9 februari 2017

Vegetarische worstenbroodjes

Als er iets is waar ik totaal geen vertrouwen in heb, dan zijn het wel worstenbroodjes "van bij den bakker". In het allerbeste geval zit daar een zelfgedraaide worst in, maar vaak moet je het stellen met een droge frikandel met een heel bedenkelijke samenstelling. Ik laat die dingen dan ook graag aan mij voorbijgaan.



 

Maar toen ik in het kader van de campagne Verrassend Veggie een biopakket kreeg toegestopt en daarin een pakje seitan aantrof, ging er een lichtje branden. Want seitan, ik vind dat superlekker, en ik zag het wel zitten om dat tussen bladerdeeg te draaien!

Mijn recept voor worstenbroodjes met seitan:

Ingrediënten:
  • 1 pakje seitan
  • Oud brood zonder korst
  • 1 of 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eieren
  • Enkele blaadjes salie
  • 1 of 2 vellen bladerdeeg
  • Peper en zout


 Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 190 °C.
  • Hak de ui(en) fijn en fruit ze goudgeel in wat boter of olie. Voeg ook de fijngehakte knoflook toe.
  • Hak de stukken seitan in een keukenrobot en bak de kruimels kort aan in een pan.
  • Hak ook het broodkruim fijn.
  • Hak de salie fijn.
  • Vermeng de seitan met het broodkruim, één ei, de salie en de gebakken ui. Kruid met peper en zout.
  • Rol worstjes van dit mengsel en wikkel ze in vierkantjes bladerdeeg.
  • Bestrijk de broodjes met losgeklopt ei.
  • Schuif ze voor ongeveer 20 minuten in de oven, of tot ze een mooi kleurtje hebben.

Ik maakte hierbij een sausje van Nigel Slater. En dat ging zo: vermeng 150 ml room met 2 eetlepels mosterd en de blaadjes van enkele takjes tijm, roer en breng tot tegen de kook aan. Kruid naar smaak. Dit sausje en de worstenbroodjes konden het prima met elkaar vinden!

Mijn gezin stond aanvankelijk wat argwanend tegenover mijn veggie worstenbroodjes, maar moest uiteindelijk toegeven dat ze wel heel lekker zijn. Ik mag ze nog maken!
Wil je zelf verrassend bio aan de slag gaan? Bestel dan vóór 28 februari hier je Verrassend Veggiepakket en haal het tijdens de week van 18 tot en met 25 maart af in een deelnemende biowinkel.


6 opmerkingen:

  1. Oma, super! Dank u voor het receptje, ik sla het receptje zeker op voor 40 dagen zonder vlees

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik hou heel hard van seitanbroodjes en ook eigenlijk van alles wat super gezond is. En dat is dan niet omdat het moet of zo, maar ik vind die dingen gewoon echt lekker. Seitan, tofu, linzen, kamut-muesli, boekweitnoedels, pastinaak, brandnetelkaas, you name it and I'll eat it :-) Afin, ik weet wat te doen dit weekend, bedankt voor de tip :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Maar hoe tof!!!
    Ik zat al wat argwanend te kijken naar dat pakje seitan.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heel fijn dat je je hebt laten inspireren door het Verrassend Veggiepakket! Bio Mijn Natuur

    BeantwoordenVerwijderen

Penny for your thoughts!