zaterdag 11 januari 2020

Mijn dochter en haar tekenkriebel

Mijn dochter werd geboren met een tekenpotlood in haar hand. Wat een geluk dat ze met een keizersnede ter wereld kwam, anders was dat een behoorlijk pijnlijk zaakje geweest. Zolang ik het me kan herinneren zat ze altijd wel ergens te kribbelen. Het huis ligt altijd bezaaid met boekjes, schriftjes en tekenblokken. Naar school vertrekken doet ze steevast met haar potlood in de hand en een tekenblok onder de arm.


Dat tekenen voor haar therapeutisch werkt is overduidelijk. Omdat ze zelfs op haar toetsen tekende, moesten we met de school afspraken maken over de momenten waarop ze wel en niet kon tekenen in de les. Het grootste deel van de dag volgt ze de lessen al schetsend. Stress vloeit weg via haar potlood en concentreren lukt zo veel beter. Op restaurant gaan of op een drukke plek zijn lukt enkel met potlood en papier op zak. Soms loopt ze zelfs tekenend door de stad.

Zeker therapeutisch dus. Maar met haar autistisch oog ziet ze ook details die wij zelden opmerken. Als wij een beeld zien, zien we dat in zijn geheel. Iemand met autisme ziet allemaal de losse details en verliest vaak het overzicht. In veel situaties is dat een probleem (denk maar aan autorijden). Maar in het tekenen is dat net Junes grote kracht. We tekenden onlangs samen een giraf, uit het hoofd. Ik zette meteen de lange nek en de vlekken van het beest op papier... Dat kan niet anders dan een giraf worden, dacht ik. Maar het plaatje klopte niet. Van geen kanten. Er ontbrak van alles aan en ik zag niet wat. Zij tekende haar giraf, in echt een oogwenk, en alles klopte. De wimpers, die hoorntjes op zijn kop, de grote afstand tussen zijn ogen...  En dat volledig uit het hoofd. Wanneer zij tv kijkt of gewoon om zich heen kijkt, slaat ze al die details in haar hoofd op. En die komen er op het papier weer uit.


Ze wordt 12 deze maand. En we staan op een kruispunt in haar leven. Dit voorjaar moeten we een secundaire school voor haar kiezen. Het zal je vast niet verbazen dat het KSO (kunstsecundair onderwijs) wordt, als de digitale inschrijving lukt. En hopelijk kan ze dan later, op een zolderkamertje of wie weet zelfs onder een palmboom, weg van alle drukte, illustraties maken en zo haar boterham verdienen.


Thuis tekent ze ook vaak op de computer. We kochten een Wacom-tekentablet met een pennetje en daarmee maakt ze de mooiste digitale tekeningen. Op de iPad werkt ze graag met Procreate, maar het aantal programma's dat ze gebruikt is al niet meer bij te houden. Ze bekijkt veel filmpjes van tekenaars op YouTube en leert zo snel heel veel technieken bij.

Digitale tekeningen wil ze helaas ook afdrukken en zwart-wit is zelden een optie. Het leek dus een geschenk uit de hemel toen Epson me vroeg zijn EcoTank ET-2756 printer te testen. Inktpatronen die leeglopen terwijl je erbij staat, zijn met deze printer verleden tijd. Je giet gewoon flesjes inkt leeg in de 4 reservoirs (zwart en kleuren) en kunt daar echt heel lang mee printen. De inhoud van één flesje is gelijk aan maar liefst 88 inktpatronen. Reken dus maar uit. En dat is niet alleen fijn voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Handig dus als je kinderen in huis hebben die altijd wel iets af te drukken hebben.

Deze blogpost kwam er in samenwerking met Epson. ik ben extreem zuinig in mijn samenwerkingen en stem hier enkel mee in als ik ten volle achter het product kan staan. En hier is dat zeker het geval.

13 opmerkingen:

 1. Een school kiezen voor een kind met ASS is niet zo eenvoudig. Dat kennen we hier ook.
  Ik vind het enorm knap wat June kan... Zo'n talent. Ik hou van haar tekenstijl. Veel succes met de inschrijving.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Veel succes met haar keuze. Hopelijk hebben jullie een auti vriendelijke kso school gevonden. In welke regio wonen jullie? Onze dochter zit ondertussen in haar 5e jaar kso en geniet er nog steeds elke dag van

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo fijn dat ze er haar draai vond! Wij wonen in Vilvoorde.

   Verwijderen
 3. KSO vanaf het eerste jaar al ??? ik wist niet dat dat bestond...
  maar in het jaar van mijn auti-zoon zit ook zo'n meisje, waar de dieren uit haar potlood vloeien ... prachtig ! zij gaat na 4 jaar buso nu ook het 5e in kso proberen komend schooljaar ...
  succes !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De eerste graad is algemeen met kunst als optie. Daarna is het KSO, maar in dezelfde school.

   Verwijderen
 4. Ik wens jullie van harte toe dat de inschrijving lukt! Want wat een zaligheid dat ze zo'n talent heeft en daarmee verder kan. Wij zijn nu ook bezig met schoolkeuze - een heel ander verhaal - en hopen ook dat juiste gaatje voor onze Ernest te vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. NEEM VOOR AL UW GFINANCIËLE BIJSTAND CONTACT MET ONS OP:

  Wij bieden leningen tussen particulieren.
  Ontvang uw krediet zonder stress
  Contact:
  WhatsApp-nummer: 34602 46 39 89
  Aantal WhatsApp: 33 7 56 82 38 52
  E-mail: contact@creditfinancesinstitut.com
  Blog: https://cfinfo1.blogspot.com
  Website: https://www.creditfinance-bank.com
  Website: https://www.creditfinancesinstitut.com

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Do you understand there's a 12 word sentence you can speak to your partner... that will trigger intense feelings of love and impulsive appeal to you buried inside his heart?

  That's because deep inside these 12 words is a "secret signal" that fuels a man's instinct to love, admire and care for you with all his heart...

  12 Words That Fuel A Man's Love Instinct

  This instinct is so hardwired into a man's mind that it will make him try harder than ever before to make your relationship the best part of both of your lives.

  In fact, triggering this mighty instinct is absolutely essential to achieving the best possible relationship with your man that the instance you send your man a "Secret Signal"...

  ...You'll immediately notice him expose his mind and soul to you in such a way he haven't expressed before and he will see you as the one and only woman in the universe who has ever truly attracted him.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Do this hack to drop 2lb of fat in 8 hours

  More than 160,000 women and men are using a simple and SECRET "water hack" to burn 1-2 lbs each night while they sleep.

  It's proven and it works on everybody.

  Here are the easy steps for this hack:

  1) Take a clear glass and fill it with water half the way

  2) Then learn this weight losing hack

  so you'll become 1-2 lbs thinner when you wake up!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo, ik wil mijn geweldige getuigenis delen Na jarenlang een relatie met mijn man te hebben gehad, maakte hij het uit, ik deed al het mogelijke om hem terug te brengen, maar alles was tevergeefs, ik wilde hem zo graag terug vanwege de liefde die ik heb voor hem smeekte ik hem met alles, ik deed beloften, maar hij weigerde. Ik legde mijn probleem uit aan mijn vriend en zij stelde voor dat ik liever contact op zou nemen met een spreukcaster die me zou kunnen helpen een spreuk uit te spreken om hem terug te brengen, maar ik ben het type dat nooit in spreuk geloofde, ik had geen andere keus dan het te proberen, ik e-mailde de spell-caster en hij vertelde me dat er geen probleem was dat alles binnen drie dagen in orde zou zijn, dat mijn ex vóór drie dagen bij mij terug zou komen, hij sprak de betovering uit en verrassend genoeg op de tweede dag was het rond 16.00 uur. Mijn ex belde me, ik was zo verrast, ik beantwoordde de oproep en alles wat hij zei was dat hij zoveel spijt had van alles wat er gebeurde dat hij wilde dat ik bij hem terug zou keren, dat hij zoveel van me houdt. Ik was zo blij en ging naar hem toe, zo begonnen we weer gelukkig samen te leven. Sindsdien heb ik beloofd dat iedereen die ik ken die een relatieprobleem heeft, zo iemand zou helpen door hem of haar door te verwijzen naar de enige echte en krachtige spellcaster die me hielp met mijn eigen probleem. e-mail: babaidadawiseman01@gmail.com
   u kunt hem e-mailen als u zijn hulp nodig heeft in uw relatie of een andere zaak.

  Hou van spreuken
  Verdien een goed geld of win een loterij.
  Succes behalen in het bedrijfsleven.
  Spirituele problemen.
  Win een rechtszaak.
  Zoek je levenspartner.
  Zoek een goed betaalde baan.
  Krijg controle over uw huwelijk.
  Ontvang gunst en trek aantrekkingskracht van mensen.
  Krijg verloren geld terug.
  Genees je van alle ziekten. zowel geneesbaar als ongeneeslijk.
  Los zwangerschapsproblemen op en zegen je met baby's etc ...

  Neem contact op met deze geweldige man als je een probleem hebt met een blijvende oplossing
  via babaidadawiseman01@gmail.com
  WhatsApp: +2348136951551
  Viber: +2348136951551

  Bedank mij later

  BeantwoordenVerwijderen

Penny for your thoughts!