zondag 6 augustus 2017

Uitstapje: workshop kaas maken

Ik werd met het hele gezin uitgenodigd kaas te gaan maken in Passendale. Want het moet ook niet altijd over de oorlog gaan daar in de Westhoek. Kaas is minstens zo boeiend, en zoveel gezelliger. En hoewel ik echt verslaafd ben aan kaas, ligt dit nog heel moeilijk bij mijn kinderen. June is ondertussen verslingerd aan haar "Vader Jozef" (Père Joseph), maar weigert andere kaas te proeven, en Elliot is nog een beetje zoekende maar staat ondertussen ook open voor de wat gewaagdere kazen. Een bezoek aan de Oude Kaasmakerij leek ons dan ook ideaal om wat meer leven te brengen in die kaasqueeste!

Wij waren daar samen met Mama van Vijf en haar kroost, wat extra leuk was voor de kinderen, want met vriendjes aan je zijde is gewoon alles leuker en smaakt kaas zoveel beter.

Kaas maken blijkt eigenlijk helemaal zo moeilijk niet te zijn. June vat het speciaal voor jullie nog eens mooi samen, in glasheldere stappen:

1. Eerst moet je de melk thermometen tot 32 graden
2. Dan gaat er waspoeder bij (dacht ik, het kan ook een ander poeder zijn)
3. Dan gebruik je een pipet
4. Daarna zijn er barsten in de melk
5. Dan moet je met een mes heel veel snijden, maar echt veel
6. En dan pak je een zeef en je giet dat uit de pot in de zeef
7. En dan gaat al de wei weg
8. Dan blijven er nog dingetjes over
9. Je maakt de randjes los met een lepel
10. En ik denk dat je de hele tijd moeten blijven lepelen
11. Tot het water in de bak valt
12. Dan pak je een pot met gaatjes en een raar ding
13. Dan doe je de kaas in dat potje en je doet dat rare ding op de pot
14. En je perst de kaas naar beneden, maar niet te hard
15. Daarna zet je de ton erop en dan ga je eventjes op het springkasteel

Je ziet, dat kan nu toch echt iedereen!

Maar misschien zeggen beelden meer dan woorden ...





Op momenten dat de kaas even een momentje nodig had, trokken we met onze gids-kaasmaker het museum in. We leerden moeilijke woorden en prutsten aan rare kaasdingen.





We ontdekten heel veel over kaas, waarom hij een bepaalde vorm heeft, waarom er gaatjes in zitten, welke korst je kunt eten enz.



En dan was het eindelijk tijd om dat kaasje uit zijn rare dingetje te bevrijden en het resultaat te aanschouwen!


Je ziet dat dit een vers, zacht kaasje is. Ik had de kinderen deze zomer graag een workshop van 9 weken (met internaat) laten volgen om een iets rijpere kaas te leren maken, maar dat was helaas niet mogelijk. 

Kaas maken en ontdekken hoe het allemaal in zijn werk ging ... Het was een ongelooflijk boeiende wereld die hier voor ons openging! Dat kaas heerlijk is, wist ik al. Ik hoop alleen dat mijn kinderen hun ontdekkingstocht nog naarstiger voortzetten na deze leuke workshop.

Met dank aan onze gids-kaasmaker voor zijn engelengeduld met zo'n bende enthousiaste kinderen!

Wil je graag zelf kaasjes leren maken? Je vindt hier alle nodige info voor een toffe uitstap met (of zonder) kinderen!


2 opmerkingen:

  1. Haha voor de rijpere-kaas-workshop en voor June's duidelijke uitleg!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk gelachen met June's uitleg.Laat haar nog maar eens gastbloggen.

    BeantwoordenVerwijderen

Penny for your thoughts!