donderdag 22 juni 2017

Zo hou je je kamerplanten in topvorm

Bij deze temperaturen moet ik onvermijdelijk denken aan dieren die in een wei zonder water staan te bakken, in een auto achterblijven of hun pootjes verbranden aan het kolkende asfalt. Maar waar we veel minder bij stilstaan, is bij onze kamerplanten en wat die precies nodig hebben, en dan vooral in de zomer.

Sinds we verhuisden ben ik me gaan verdiepen in kamerplanten. Omdat de plafonds en ramen in mijn huis zo hoog zijn, komt er ook meer licht binnen. Het gevolg is dat mijn planten het hier beter doen, en hun verzorging is uitgegroeid tot een grote passie.




Ik vertel je wat ik in de loop der jaren leerde:

  1. Na de aankoop: planten worden altijd verkocht in plastic potten die omwille van het transport zo klein mogelijk worden gehouden. Haal ze hier meteen uit! Plaats ze rechtstreeks in een iets grotere, "echte" pot (zie hieronder).
  2. Groei: een plant kent een groeiperiode en een rustperiode. Van de lente tot de herfst groeit ze en krijgt ze nieuwe bladeren. In de winter niet. Dat betekent dus dat ze in de groeiperiode veel meer aandacht nodig heeft dan in de winter.
  3. Verpotten: omdat een plant in de lente weer aan haar groei begint, zul je ze misschien ook moeten verpotten, zodat ze in die groeiperiode alle ruimte heeft om zich te ontwikkelen. Gebruik een pot met een gat in de bodem en een schotel, of leg hydrokorrels op de bodem om een goede afwatering te verzekeren. Ga niet meteen voor de grootste pot in de hoop er dan voor jaren vanaf te zijn, want veel wortels zitten graag wat krap. Verpot altijd naar een pot die een drietal centimeter groter is. Als je plant te groot wordt om te verpotten, volstaat het om de bovenste laag potgrond te vervangen. Sommige planten moeten iedere lente worden verpot, andere om de paar jaar.
  4. Water geven: in de groeiperiode geef je uiteraard meer water dan in de rustperiode. Hoeveel hangt af van je plant. Vaak geldt wel dat de aarde tussen twee gietbeurten gedeeltelijk of volledig moet kunnen drogen. Zoek het op voor jouw planten of kijk op het etiket. 
  5. Meststof: de potgrond van onze planten verarmt na verloop van tijd, dus hebben ze in de groeiperiode ook meststof nodig. Die kun je in verschillende vormen kopen. Ik gebruik een vloeistof (uit de supermarkt) die ik bij het gietwater doe. Vaak is dat twee keer per maand, maar zoek het op voor jouw planten! In de winter hoef je niet te bemesten, want dan slaapt de plant.
  6. Zon: er zijn maar weinig planten die volle zon verdragen, dus zet ze bij dit weer zeker niet op een op het zuiden gerichte vensterbank zonder vitrage! Zoek op wat jouw plant precies nodig heeft aan licht of kijk op het etiket.
  7. Cactussen: ook cactussen houden van water in de zomer. Geef ze in één keer veel water en laat de aarde dan helemaal uitdrogen.
  8. Natte voeten: planten willen niet met hun voeten in water staan, tenzij ze bijvoorbeeld papyrus heten. Giet stilstaand water in de schotel dan ook altijd weg en zorg ervoor dat het overtollige water in de pot weg kan. Gebruik hydrokorrels en/of een pot met een gat in de bodem.
  9. Stoute beestjes: zitten er kleverige, donsachtige klonters op je plant? Dan viel ze ten prooi aan wolluizen. Verwijder ze met een wattenschijfje doordrenkt met brandspiritus. Wolluizen en andere parasieten houden niet van vocht, dus verstuif regelmatig water op de bladeren. Een stoffig soort van web wijst op een aanval door de spintmijt.
  10. Plantenspuit: met deze temperaturen heb ik mijn plantenspuit altijd bij de hand. Veel tropische planten houden van een grote luchtvochtigheid, en dat geldt zeker bij dit weer. Verstuif dus regelmatig water op hun bladeren. Zo hou je ook parasieten weg.
  11. Afstoffen: stof verstopt de poriën van de plant, dus ga regelmatig met een vochtige doek over de bladeren. Planten met kleine blaadjes kun je ook gewoon onder de douche of in de regen zetten.
  12. Clusia: dit is een heel populair plantje dat je vast wel al bent tegengekomen in bijvoorbeeld Ikea. Ik maakte de fout ze in een kleine pot te houden, maar ontdekte dat ze heel erg groot kan worden. Een boom zelfs!


Dit zijn algemene tips die voor de meeste planten gelden, maar zoek altijd op wat jouw specifieke plant nodig heeft. Google is je vriend hier. Ik noteer zulke info in een boekje zodat ik altijd een overzicht bij de hand heb.



Verpotten kan een dure grap worden, zeker als je veel planten hebt, hoewel je je potten na verloop van tijd wel steeds opnieuw kunt gebruiken voor nieuwe of kleinere planten. Ga voor betaalbare potten naar een groot tuincentrum waar je vaak veel keuze hebt. Ik trek voor mijn potten steevast naar Van Uytsel in Kontich, waar je echt belachelijk veel keuze hebt. Ik zou ook ik niet zijn als ik je niet aanraadde ook je ogen open te houden in Kringwinkels en op rommelmarkten. Ik kies trouwens graag aardewerken potten in verschillende tinten uit. Na verloop van tijd krijg je dan zo'n witte aanslag die ik prachtig vind.
Veel succes met de planten én de hitte!

10 opmerkingen:

  1. dank je voor de tips, ik speel ze door aan de dochter die momenteel haar eigen kamerjungle langzaam uitbouwt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een super handige tips! Ik hou van je blog!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Fijne tips! Eén kanttekening "Een stoffige laag wijst op een aanval door de spintmijt."
    Bij mij komt een stoffige laag volgens mij namelijk gewoon van ... stof :P Af en toe een doekje, douchen of sprayen met de plantenspuit doet inderdaad wonderen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, dat soort stof is er ook nog natuurlijk! Ik maak er beter "stoffig web" van :-)

      Verwijderen
  4. Nice to know! Maar wat een zalig broodbakske hebdegij !!!!
    Beetje jaloers!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goede tips! Ik moet mij ook echt eens een plantenspuit aanschaffen. En de plantjes eens afstoffen ahum. :-) Ik heb al stress om al mijn planten te verhuizen volgende week. Hopelijk overleven ze het allemaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik zag vandaag in de Standaard Boekhandel een nieuw boek liggen en dat ging over dit onderwerp maar ook hoe je jouw interieur ermee kan stylen. Ik had al gezien dat jij er een blogpost over schreef maar het bericht nog niet gelezen. De auteur van het boek heet ook Judith en even dacht ik hé Dietemiet heeft een boek geschreven maar het was jouw foto niet die op de achterflap stond.

    BeantwoordenVerwijderen

Penny for your thoughts!