woensdag 8 maart 2017

Uitstapje: Trendy Mechelen

Voor wij 8 jaar geleden in Vilvoorde kwamen wonen, was ik nog nooit in Mechelen geweest. Ik groeide op in Limburg en miste mijn kleine en gezellige Hasselt. Maar in Mechelen vond ik - op 10 minuutjes rijden van mijn deur - een meer dan waardige vervanger!

Nochtans komt Mechelen van heel ver. Het was vroeger een vuile stad waar mensen het liefst wegbleven. Maar zo heb ik de stad aan de Dijle dus nooit gekend. Voor mij is het een supergezellig stadje dat het onder de beste burgemeester van de wereld geweldig goed doet! Deze stad is aan een flinke opmars bezig, wordt met de dag toffer en hipper, en nieuwe zaakjes van gedreven ondernemers schieten als paddenstoelen uit de grond.

Ik maak je hier wegwijs voor een leuk dagje Mechelen, met of zonder kids, vertel je waar je het best parkeert en waar het leuk lunchen en shoppen is. Volg de gids!

Kom je met de trein? Dan sta je op 10 minuutjes wandelen in het centrum, aan de Vijfhoek (zie hieronder). Ga je met de auto? Parkeer dan niet in het centrum. Je bent veel geld kwijt en kunt bovendien regelmatig terug naar je auto om bij te vullen. Why bother? Net buiten het centrum kun je op weekdagen heel goedkoop parkeren in Parking Zandpoortvest (voor je gps: Zandpoortvest is de straatnaam) en in het weekend is het zelfs helemaal gratis!* Als je de parking uitkomt, steek je de Zandpoortvest over. Loop de straat naar links af tot je zo'n 100 meter verderop een parkje ziet (op de hoek ligt een Via Via Reiscafé). Doorkruis dit gezellige parkje en je zit pal in het centrum van Mechelen! Profiteer er meteen van om aan de uitgang van het park bij Mlkshkbar een lekkere milkshake te kopen. Bij warmer weer vind je hier ook heerlijke ijsjes.




Je bent nu op de Bruul. Toen ik als kind Monopoly speelde, vond ik dat nog wel een toffe straat. Nu laat ik deze drukke winkelstraat liever links (of in dit geval rechts) liggen. Je vindt er alle grote en bekende ketens die je nog maar 1000 keer hebt gezien in je leven.

Naar links dus, het water over. Je komt nu aan een klein kruispunt, de Vijfhoek. Hier spring ik toch nog snel een keten binnen, want Fred & Ginger is voor mij en de kinderen een verplichte stop. Ga op dit kruispunt naar rechts, de Onze-Lieve-Vrouwestraat in. En hier kan je shoppingavontuur beginnen. Meteen links zie je Lily liggen, een ongelooflijk leuk winkeltje (en webshop) met dameskleding, accessoires en nu ook wat interieurspulletjes. Zeker binnengaan hier!


Ook de buren van dit boetiekje zijn beslist een bezoekje waard. Je vindt hier onder meer Goldfish (heel leuke kinderkleding), Supergoods (concept store met een focus op eco & fair) en aan de overkant Zoet, een gezellig snoepwinkeltje.



Loop nu deze straat uit en geniet van alle leuke en vaak eigenzinnige winkeltjes die je op je pad tegenkomt.





Ook (hobby)naaisters komen in dit straatje ruimschoots aan hun trekken, want hier vind je naaimachinespecialist Van Rooy en Marie Karo, een tof winkeltje gespecialiseerd in trendy en exclusieve damesstoffen.

Aan het einde van deze straat sta je op de Korenmarkt. Ga hier naar rechts en geniet van alle toffe winkeltjes en speciaalzaken die je ook hier vindt.




Steek het water weer over en sla links de Vismarkt in. Ben je op stap met kinderen? Laat ze dan alvast uitkijken naar het huis van Karen, Kristel en Josje uit Hallo K3! Kijk jij ondertussen de andere kant uit, want hier ligt interieurwinkel Simple. Op deze Vismarkt vind je veel restaurants met gezellige terrasjes aan het water. Loop de terrasjes voorbij (of niet) en je ziet Sister Bean liggen. Stop hier even voor een lekkere koffie, een ontbijtje of tussendoortje. Loop daarna nog even de Drabstraat door, naar woonwinkel Interieurkabinet.

Keer terug en loop de IJzerenleen af. Hier iets meer ketens, maar gelukkig nog genoeg originele winkeltjes. Je komt nu uit op de Grote Markt en de Sint-Romboutstoren. Je kunt van hieruit weer de Bruul op, maar wij maken hier meestal rechtsomkeer en lopen via het Dijlepad over het water terug naar het park. Let bij nat weer wel op dat je niet uitglijdt op het natte hout. Been there, done that!

Soms staan er langs dat Dijlepad over het water deurtjes open waarmee je een binnenwegje naar een ander straatje kunt nemen. Kinderen vinden dat geweldig spannend! Je ziet hier in de lente en zomer ook vogels broeden of zwemmen met hun kleintjes. Ook boottochtjes zijn hier mogelijk!



En je maag vullen of op adem komen, waar doe je dat? Een paar tips:

Foom - Sint-Katelijnestraat 2 - Voor ontbijt, lunch en vieruurtje én vooral de pancakes!
Bar Marie - Stationsstraat 55 - Voor een soepje, slaatje of boterham (ligt aan het station, dus ideaal als je met de trein bent gekomen en met een volle maag de stad in wil trekken)
Noen - Leermarkt 24 (loopt parallel aan de Bruul) - Voor een lekkere lunch, gebak, een ontbijtje of hun lekkere Eiskreem!
Mona's Toast & Tea - Vijfhoek (aan Fred & Ginger) - Voor een lekkere broodlunch en uiteraard thee!
Sister Bean - Vismarkt 26 - Soepjes, quiches, slaatjes, boterhammen, ...
Il Cardinale - Sint-Romboutskerkhof 1 - Voor de betere hamburger in een devoot sfeertje.
Beans - IJzerenleen 37 - Koffie, smoothies, gebakjes, bagels, maar ook een lichte lunch.
Unwined - Steenweg 22 - Voor wijn, of course, maar ook voor een lichte lunch of lekkere (aperitief)hapjes.

In veel winkels vind je trouwens een klein, schattig boekje met toffe adressen en een handig stadsplannetje, om gratis mee te nemen.

Heb je nog tijd over? Ik geloof je niet, maar kom ... Breng dan nog een bezoekje aan het Speelgoedmuseum, om te wentelen in nostalgie. Nóg tijd over? Rij dan even door naar Bazaar in Vilvoorde! Vooruit, je bent nu toch in de buurt ...

*Vind je hier geen plaats? Ga dan gratis parkeren op randparkings Douaneplein en De Nekker en neem de gratis shuttlebus naar het centrum. Je wacht hier normaal gezien nooit langer dan 5 minuten op een busje.






8 opmerkingen:

  1. Wat een leuke rondleiding! Dank voor de tip. Groeten, Marjolein

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie rondleiding door mijn geliefde Mechelen. Ik kan ook nog "Als ik mijn ogen toe doe ben ik in Honoloeloe" aanraden. De naam alleen al :-) Gelegen op de Grote Markt 11. Lekkere hapjes, ook een volwaardige lunch, heel wat biertjes, stevige boterhammen met brood van de Broodbroeders,heel leuk interieur, super mooi servies. Maar het moet gezegd, ik ben vorige
    week in Bazaar geweest en is zeker een bezoek waard. Ik heb mij laten gaan bij Madeline en de lekkerste quiche in tijden gegeten bij "the girl in my soup". Ook daar, de naam alleen al :-)
    (ik heb zelf geen blog en kan dus blijkbaar niet anders dan anoniem te reageren)
    Gerda.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zo'n stemmige foto's! Toch eens proberen...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oooh leuke tips. Wij parkeren vaak op het rode kruis plein, volgens mij is dat ook af en toe gratis. Toch zeker 's avonds.

    Ik denk dat ik een vriendin ga optrommelen voor een dagje mechelen

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Na 6 jaar wonen in mechelen (en ik was er voordien ook nooit geweest) kan ik dit alleen beamen: Mechelen is hip én fijn om te wonen. Ik kan nog aavullen met de nieuwe gouden theaterzaal van de maan en het cultuurcafe Kuub, ook zeker eens binnenspringen. #2800love

    BeantwoordenVerwijderen
  6. En dan vergat je nog de Ronda op de Vismarkt te vermelden voor een lunch of dinertje!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Als geboren en getogen mechelaar heel fijn om te lezen ❤

    BeantwoordenVerwijderen

Penny for your thoughts!