vrijdag 3 maart 2017

Kookboek onder de loep: Keukendagboek 2 van Nigel Slater

Ha! Wat een mooie dag om een nieuwe rubriek in het leven te roepen. Ik probeer heel graag nieuwe gerechten uit en ben gewoonweg verslaafd aan kookboeken, dus laat ik je maar gewoon deelgenoot maken van al mijn ontdekkingen en bevindingen!

Vandaag stel ik graag Keukendagboek 2 van Nigel Slater aan je voor. Nigel Slater - the cook who writes - is niet aan zijn proefstuk toe. Hij kookt al sinds zijn tiende, schrijft voor The Observer en presenteert succesvolle kookprogramma's voor de BBC. Hij schreef zelfs een heerlijke, autobiografische roman (Toast) die trouwens ook werd verfilmd.



Mijn indrukken over dit kookboek.

Het is zo dik dat het amper open blijft liggen. Maar slaag je er toch in het te temmen, dan ontdek je een kookboek als geen ander. Het heeft zijn naam niet gestolen want het leest ook echt als een dagboek! Nigel Slater leeft voor lekker eten. Die passie spat van de pagina's en wordt al snel besmettelijk.

Een dagboek, dat betekent ook dat hij voor bijna iedere dag een recept heeft én dus ook de seizoenen volgt, iets wat ik nu ook steeds meer probeer te doen.

Het boek is doorspekt met verhalen over keukengerei en ingrediënten. Zo wijdt hij hele pagina's aan de perfecte wokpan, aan pancetta, bakpapier, hoe je met dragon omgaat of het best knoflook perst. Hoofdstukken dragen titels zoals Bambi eten of De tuin in bed stoppen. Je zou bijna vergeten dat dit een kookboek is en geen roman! Een fijn boek voor wie niet alleen lekkere gerechten op tafel wil toveren, maar ook heel wat bij wil leren.

De ingrediënten zijn niet zo moeilijk te vinden, op misschien een paar gerookte vissoorten na (bijv. schelvis), die je in Engeland veel gemakkelijker zult vinden dan hier. Jammer, want ik was graag aan de slag gegaan met bijvoorbeeld de Gerookte schelvis met aardappelen en spek.
 
De gerechten zijn vaak aan de klassieke kant, maar altijd met een moderne en eigenzinnige twist. Ik probeerde verschillende recepten uit, zoals de kip met aardappels en dille en deze gekruide (mmm, kardemom!) broodpudding met gebakken banaan, die tot de laatste kruimel werd opgepeuzeld.

 


Maar omdat bananencake het in blogland altijd goed doet, is dat het meer dan geslaagde recept dat ik graag met jullie deel!

Nigels chocolade-bananencake met basterdsuiker

bloem: 250 g
bakpoeder: 2 theelepels
zachte boter: 125 g
lichte basterdsuiker: 235 g
rijpe bananen: 400 g (gewogen zonder schil)
vanille-extract: een theelepel
eieren: 2
pure chocolade: 100 g

Je hebt een broodvorm of cakevorm met antiaanbaklaag nodig van circa 24 x 12 x 7 cm, bekleed met bakpapier. Verhit de oven tot 180 °C. Zeef de bloem en het bakpoeder samen.
Klop met een mixer de boter en suiker tot een lichte, luchtige en bleek koffiekleurige massa.
Prak de bananen in een kom met een vork. Het moet een iets klonterig mengsel zijn. Roer de vanille erdoor. Klop de eieren met een vork los en klop ze door de botermassa. Schep als de massa schift een lepel bloem erdoor.
Hak de chocolade in stukjes - ter grootte van fijn grind - en spatel ze met de bananenpuree door de botermassa. Schep er luchtig het bloemmengsel door. Stort het beslag rustig in de voorbereide vorm en bak het circa vijftig minuten in de oven. Steek een metalen spies in het midden van de cake. Als die er droog uitkomt is de cake gaar. Zet de vorm als de cake nog vochtig is nog kort terug in de oven en dek de bovenkant af met aluminiumfolie. 
Laat de cake zo'n vijftien minuten in de vorm afkoelen, ga met een paletmes rondom tussen het gebak en de vorm en stort hem voorzichtig. Laat hem nog iets langer afkoelen en trek het bakpapier eraf. Serveer de cake koud, in dikke plakken.




Dit recept komt uit Keukendagboek 2 van Nigel Slater, uitgegeven bij Fontaine Uitgevers. Het telt maar liefst 532 pagina's en kost € 39,95.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Penny for your thoughts!