zaterdag 29 oktober 2016

De filmstudio's in Hollywood

Wie naar LA reist, kan niet om de filmindustrie heen. En wat is er leuker dan achter de schermen kijken van studio's met ronkende namen zoals Universal, Warner Bros, Fox en Paramount? Maar welke kies je als je in Tinseltown bent? Wij bezochten er tijdens onze vorige reizen al twee en mochten gisteren ook Paramount van ons lijstje schrappen.De eerste studio die we hier enkele jaren geleden bezochten, was Warner Bros. Je bezoekt de studio's in een soort van groot uitgevallen golfkarretje met gids. Deze was mijn favoriet omdat ik een grote fan ben van Friends. Ik zat zelfs in hun zetel in Central Perk! Ook fans van The Gilmore Girls kunnen hier hun hartje ophalen. Je ziet er ook het stadhuis met de klok waar de professor van Back to the Future aan heeft gehangen.

De vorige keer bezochten we Universal Studios. Nadeel aan dit park is dat je de toegang tot het pretpark moet betalen om de tour te kunnen doen. En daar hangt een stevig prijskaartje aan. Maar deze tour is echt de moeite! Alles wordt erbij gesleurd: een King Kong in 3D die je karretje in de lucht tilt, een metrostation in een aardbeving met bijhorende overstroming (heel zielig als er kleine kinderen bij zijn, want die doen het in hun broek van de schrik), een regenbui en een nieuwe overstroming in een primitief dorpje (met grote sproeiers boven je hoofd), het pas neergestorte vliegtuig van War of the Worlds, in honderdduizend stukken, waar nog rook uit komt ook, het huis van psycho, met Norman die je met een mes achterna komt (gillen, man!!!) ... Maar net als in alle studio's ook nagebouwde steden die dienstdoen als sets en zelfs Wisteria Lane! Die straat was tijdens ons bezoek helaas afgesloten voor werken en ik heb ze dus slechts in de verte gezien... Ik heb dat nog altijd niet helemaal verwerkt.

En gisteren deden we dan Paramount. Deze was leuk, maar voor mij persoonlijk iets minder interessant omdat de series/films die er worden of werden gefilmd me niet echt bekend zijn. Voor sensationele effecten moet je hier ook niet zijn, maar je krijgt wel een gids die 2 uur lang een boel anekdotes vertelt terwijl je de verschillende sets en decorstukken bezoekt.

Wat hier wel leuk is, is dat je mag rondlopen in het decor 'New York'. Onder begeleiding uiteraard. Je wordt hier geen moment alleen gelaten.
Hierboven zie je het gebouw van Mad Men.
Dit is een leuke. Stel dat ze een film maken met Tom Cruise (klein) en Nicole Kidman (groot) in de hoofdrol, dan zal Tom door de linkse voordeur naar buiten komen en Nicole door de rechtse, zodat ze even groot lijken. 't Zijn slimmeriken daar in Hollywood!
De high school van Glee. En net als elk gebouw in dit New York is ook dit van kunststof gemaakt. De bakstenen klinken hol als je erop klopt. De ramen zijn van suikerglas.
De bushalte uit de aflevering van Friends waar Joey en Chandler een baby vergeten op de bus.We zaten in de studio's waar Dr. Phil en The doctors worden opgenomen en liepen ook door de set (een strandhuis) van Grace and Frankie. Een foto van de set zelf nemen, is verboden.

Welke studio je bezoekt, hangt dus een beetje af van je favoriete series en films, maar voor sensatie en veel verhalen achteraf moet je beslist in Universal zijn.


2 opmerkingen:

Penny for your thoughts!