woensdag 16 maart 2016

Say cheesecake!

Er zijn maar weinig taarten die mij kunnen bekoren. Ze zijn te vlaaierig, te slagroomerig, te smurferig ... Die van Les Tartes de Françoise daarentegen, die kan ik niet weerstaan! Vooral de kaastaart met speculaasbodem is altijd een grote favoriet geweest. Tot voor kort. Want ik ontdekte het perfecte recept om ze min of meer na te maken en - dankzij de geraspte citroenschil - misschien zelfs nog te verbeteren!

Omdat verschillende vrienden me al naar het recept vroegen, deel ik het meteen hier, op mijn blog.

Je kunt (moet) deze taart uren vooraf maken, dus het is een ideaal dessert voor een etentje dat je graag de dag voordien al wilt voorbereiden.

Ingrediënten
  • 400 g Philadelphia-kaas
  • 100 g mascarpone
  • 70 g suiker
  • 2 eieren (dooiers en eiwit gescheiden)
  • een biologische citroen
  • 150 g speculaaskoekjes
  • 60 g echte boter 

Werkwijze

Verkruimel de speculaaskoekjes in een zakje. Een deegroller of fles kan je daarbij helpen. Vet een taartvorm in (of gebruik bakpapier) en doe er de speculaaskruimels in. Laat de boter ondertussen smelten en giet over de speculaas. Vermeng goed. Spreid het speculaasdeeg mooi uit en druk draaiend aan met de bodem van een glas. Schuif in een voorverwarmde oven van 180 °C en bak in 5-10 minuten droog. Laat afkoelen.


Klop de eidooiers met 35 g suiker op tot een bleek, schuimig mengsel. Doe er de Philadelphia-kaas, de mascarpone en de geraspte citroenschil bij en vermeng. 



Klop de eiwitten samen met de rest van de suiker in een andere kom zo stijf op dat je de kom boven een onschuldig kinderhoofd kunt houden.


Spatel het eiwit voorzichtig onder het kaasmengsel en schep in de taartvorm met de speculaasbodem.

Bak 35 minuten op 180 °C, of tot de taart bol staat en een mooi kleurtje heeft. Schakel de oven uit, zet de deur op een kier en laat de taart afkoelen. Verhuis daarna naar de koelkast en laat minstens een paar uur staan.


Laat het smaken! Met een beetje geluk heb je nog een stukje over voor het ontbijt de volgende dag. Smaakt eens zo lekker dan! ;-)

21 opmerkingen:

  1. Oh oh oh, dit moet ik uitproberen! Ik twijfel altijd keihard tussen de chocoladetaart (als je daar een recept voor hebt ;) of deze kaastaart. Maar vanaf nu dus: thuis de kaastaart; in België de chocoladetaart! :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    2. Nee, het recept voor die chocoladetaart heb ik helaas niet. Hoog tijd dat het 'Tarte de Françoise bakboek' uitkomt :-)

      Verwijderen
  2. Oh dit ga ik opslaan in mijn kookboekje want de zoon is volgende maand jarig en eens een andere taart is welkom om te testen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Saved! Ik heb eigenlijk nog nooit cheesecake gemaakt maar mmm, die speculaasbodem alleen al lijkt mij heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Totaal geen keukenprinses, maar dit klinkt te lekker om niet te proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oh mijn favoriete taart... al maakte ik ze nog nooit zelf! Moet ik toch maar eens gaan proberen, alleen nog een nacht wachten om ervan te eten, kan ik dat wel? ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Als ontbijt zie ik taart niet zitten ... maar dan blijven er nog vele uren van de dag over hé! Misschien moet ik deze maar eens proberen in het paasweekend :-)
    Bedankt om te delen!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. I looooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooove cheescake! Ik zou daar kunnen op leven :D

    BeantwoordenVerwijderen
  8. De kaastaart met de frambozencoulis is volgens mij dit recept : http://stikstuk.blogspot.be/2012/11/plattekaastaart-met-frambozencoulis-en.html
    Heb ik al een paar keer gemaakt en is ook geweldig lekker, maar light kunnen we het niet noemen.
    Die versie van jou wil ik ook wel eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Oh man, cheesecake! De énige taart waar ik echt zot van ben. Jammie!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ineens op mijn paasmenu gezet :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Als je de oven op een kier zet en de taart zo eerst een tijdje laat afkoelen,verloopt dat proces wat minder snel en voorkom je scheuren!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oei, misschien ben ik dan wat te snel. Bedankt voor de tip!

      Verwijderen
  12. Speculaasbodem, citroen ... Dat kan niet slecht zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hmmmm, dat ziet er super lekker uit! Ik zocht nog eens wat originele taart-ideetjes voor een verjaardagsfeestje, deze gaat op de lijst. Enne, ik hoop dat dat onschuldige kindje niet in kamerjas loopt omdat het een eerste keer mis liep ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hoe moet een mens dààr in godsnaam uren van af kunnen blijven?

    BeantwoordenVerwijderen

Penny for your thoughts!