donderdag 24 december 2015

Terugblik op een jaar verbouwen

Precies een jaar geleden begonnen we aan onze verbouwing. Verbouwing nummer 3. Wij hebben zo de gewoonte om compleet verliefd te worden op huizen waar veel mensen uit vluchten zodra ze er één voet in hebben gezet. Het is dan ook niet altijd gemakkelijk om potentieel te zien in een hopeloos verouderd, onlogisch ingedeeld en ongerieflijk huis. Maar zodra mijn man en ik zo'n huis binnenstappen, slaat onze fantasie compleet op hol. Zo ook met dit huis.

Het was een ongelooflijk jaar. Ik was zo verbouwingsmoe (3 complete verbouwingen in 10 jaar tijd) dat ik er alleen aan wou beginnen als ik niet meer moest kamperen en in mijn oude woning kon blijven tot de nieuwe af was. Want ik heb het allemaal gehad: de afwas doen boven het bad, hoogzwanger. Maandenlang koken op een kampeervuurtje, met twee jengelende peuters aan mijn been. Genoeg is genoeg. Verbouwing drie moest stressloos verlopen. Voor mij toch, want mijn man had er nog steeds ongelooflijk veel zin in en kon nog tegen een stootje.

Ik opende vanmorgen nog eens het mapje met de foto's die we tijdens het eerste bezoek namen. Ik had ze sindsdien niet meer bekeken. Ik kan zelf amper geloven dat we nu, slechts één jaar later, al zo ver staan. Het huis is nog lang niet af, maar het is wel al een dik halfjaar prima bewoonbaar. Nooit gedacht dat een verbouwing zo vlotjes kon gaan.

Ik besloot dan ook een voor-en-na te doen, in drie delen, eentje per verdieping. We beginnen met het gelijkvloers.

De inkomhal




De gang werd opnieuw betegeld (porcellanato van Villeroy & Boch), werd wit geverfd en kreeg een nieuwe, houten voordeur, volgens traditionele methoden gemaakt door Atelier Schrauwen. Hij werd aan beide kanten in Oval Room Blue van Farrow & Ball geschilderd.


De trap




De loper en de bloemen op de muur moesten eraan geloven. De trap wordt nu afgeschuurd (een werk van lange adem) en de stootborden en spijlen worden in Hardwick White van Farrow & Ball geverfd. De achterdeur bestaat nu volledig uit glas. 


De salon - straatkant

  


Dit was vroeger de salon van het huis. Nu is het aan de straatkant een zit- en leeshoekje bij de keuken. De vloer werd wit geschilderd en we plaatsten boekenplanken.


De salon - tuinkant




Hier kwam de keuken. Er werd ook een veranda aangebouwd, die momenteel wordt afgewerkt. Volgende week gaat het raam eruit en wordt deze ruimte weer een stukje groter en lichter.


De berging



Het is moeilijk te geloven, maar dit was oorspronkelijk de keuken. Wij maakten er een berging/wasruimte van die we niet meer zouden kunnen missen.


Het gangetje van de berging



Zachtroze en muntgroen zijn heel hip nu. Maar we hebben ze hier toch maar vervangen door wit.


Het toilet




Een toilet is niet altijd interessant, maar deze make-over vond ik nu toch wel het vermelden waard.

De volgende keer toon ik je wat we het afgelopen jaar klaarspeelden op de eerste verdieping.





36 opmerkingen:

  1. heel mooi! Ik sla hem op ter inspiratie :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtig zeg! Jullie maken van het huis weer een parel!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zo mooi! Stiekem ben ik ook jaloers op jullie snelheid, maar bij ons is het nog maar verbouwing nummer 1 (en dat hoop ik zo te houden), inclusief kamperen en overal stof.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. We keken hier vol spanning naar voor en na en ja, telkens erg verrast. Ongeloofelijk hoe 'de keuken' een opwaardering kreeg op enkele decennia! Succes met het vervolg.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. chapeau, echt knap
    Doen jullie de trap zelf? Heb je daar tips voor? Vooral voor het schuren dan :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn man doet dat zelf ja, maar hij is nog een beetje aan het experimenteren met schuurmachines en -methodes. Gelukkig zit er geen dikke verflaag op.

      Verwijderen
    2. Oei, das pech hebben ... Wij hadden het geluk dat er die tapijtloper op lag, en dat die enkel vastzat met nageltjes.

      Verwijderen
  6. Waw! Wij zijn in maart gestart, inclusief kamperen en voorlopig nog 1 verdieping te gaan. Kamperen en verbouwen dat hoef ik toch ook niet meer maar ik ben echt tevreden met resultaat ondanks alle miserie tussendoor

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het ziet er heerlijk uit ...ik ken dat verbouwkriebels. ....

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Heel mooi en inspirerend. Jullie hebben smaak, stijl en visie! Wij mogen er nog aan beginnen, maar gezien ons huis een beschermd monument is, niet zo evident.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Sjiek gedaan zeg! Wij wonen ook weer beneden (joepieeeeeee!!) :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik ben zot van het toilet, die vloer, die witte muren, prachtig!
    Groetjes

    http://tussensoepenpatatten.wordpress.com

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Mooi! Jullie hebben ook terug een "oude-nieuwe" voordeur gekozen, bij Atelier Schrauwen! Topwerk hé. De mensen hebben niet door dat onze voordeur nieuw is...
    Zus 1

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ongelofelijk mooi wat jullie deden !!!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Oh, een huis om instant verliefd op te worden! Zo mooi! Twee vraagjes: de schaal in de keuken (metalen draadwerk) en het tijdschriftenrekje aan het toilet: waar vond je die? (An)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi An! De fruitmand komt uit de Libelle-collectie van Blokker, maar ik geloof niet dat ze die nog hebben. Het tijdschriftenrekje komt van wunderkammer in Antwerpen. X

      Verwijderen
  14. Oh sjiek gedaan! Vrienden van me zijn ook al jaren een oud herenhuis aan het verbouwen en ik heb daar echt bakken respect voor. Het is zoiets dat ik wel zou willen kunnen, maar gewoon koudwatervrees van krijg.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wauw, knap wat jullie al presteerden. Ik ben al benieuwd naar de andere verdiepingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wat een verschil, echt mooi! Zo leuk ook om te zien dat er nog mensen zijn die voor een originele kleur voor de voordeur kiezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Oh, wat vind ik dit de àllerleukste blogposts!! Ik kijk al uit naar de volgende :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wat hebben jullie toch knappe ideeën! Ik ben al benieuwd naar de volgende blogposts. ;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Die inkomhal, fantatstisch! Ik heb wel tien keer terug op en neer gescrolld. En <3 die tegeltjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Heel mooi! Ik ben blij ook eens een positief verbouwverhaal te horen :). Geeft moed voor onze verbouwingen. Ik hou in elk geval van jullie stijl

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Geweldig! Heel mooi verbouwd, je hebt talent!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Waw, super! Ik bewonder alles; van je doorzettingsvermogen tot je inrichtingstalent! Nu vraag ik me wel af hoe je aan zoiets begint. Wat doe je eerst? Heb je de muren opnieuw bepleisterd? Nieuwe elektriciteit?

    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt, Liselore! Goh, eigenlijk hebben we alles opnieuw gedaan. Eerst nieuwe elektriciteit, dan loodgieterij, dan alles plamuren, dan plaatsen van radiatoren en badkamer ... Maar dat zal niet in elk huis nodig zijn ... Bij ons was echt alles aan vernieuwing toe.

      Verwijderen
  23. Wauw!!! Prachtig zeg!!! Schoon zeg!!

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Heel wat dingen zijn hier echt herkenbaar. Proficiat, jullie huis is ongetwijfeld een thuis geworden!

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Lees je blog met veel plezier en heb er al veel aan gehad.

    BeantwoordenVerwijderen

Penny for your thoughts!