dinsdag 29 december 2015

Leren naaien: hoe begin je eraan?

De eindejaarsfeesten zijn het ideale moment om een naaimachine te schenken of te krijgen. Je kunt dan eindelijk werk maken van die hobby waar je al zo lang van droomt. Maar hoe begin je er eigenlijk aan?

Omdat ik al meermaals vragen kreeg van mensen die graag willen leren naaien maar de bomen door het bos niet zien, besloot ik ze met een blogpost op weg te helpen.


Je kunt je uiteraard inschrijven voor een naaiopleiding. Ik ben nogal een plantrekker en heb me er met behulp van YouTube, de eerste hippe naaiboeken en uitgebreide handleidingen door geslagen. En dat ging heel goed vooruit, omdat ik het op mijn eigen tempo kon doen. En dat lag behoorlijk hoog (naaikoorts als ik één dag niet kon naaien). Ik moest niet wachten op de volgende naailes om verder te werken. Dat betekent natuurlijk ook dat ik heel veel foutjes maakte, iets wat in de naailes zo snel niet zal gebeuren, maar ik vond dat helemaal niet erg. Ik leerde er telkens uit en liep in no time met zelfgemaakte creaties rond. Aan jou dus om te beslissen of je het alleen aandurft ...

Een paar tips voor de plantrekkers:

1. Kies en ken je naaimachine

Voor ik mijn Brother Innovis kocht, werkte ik met een stokoude machine die ik wel honderd keer door de kamer heb willen gooien. Als je met zoiets moet werken, dan kunnen de frustraties al eens oplopen en is de kans groot dat je er de brui aan geeft. Een degelijke startmachine hoeft niet duur te zijn. Ben je echter van plan om bijvoorbeeld gevoerde en gewatteerde wintermanteltjes te naaien? Dan heb je wel een krachtige motor nodig om door die verschillende lagen te stikken. Ik kocht een middenklasser die deze klus nog mooi klaart en over een paar handige snufjes beschikt, zoals automatisch de draad inrijgen en in één stap knoopsgaten maken. Ik heb me die keuze nog geen moment beklaagd.

Experimenteer erop los met je nieuwe machine voor je aan een eerste werkje begint. Dan kun je je nadien volop op het naaiwerk zelf concentreren.

Een overlock?

Veel mensen vragen zich af of een overlock een must is. Neen, dat is geen must. De meeste handleidingen en boeken houden er rekening mee dat je er geen hebt. Wat doet zo'n ding? Het werkt de stofranden netjes af zodat ze niet meer kunnen rafelen. Kijk maar eens aan de binnenkant van de kleding die je nu draagt en je weet wat ik bedoel. Maar als je geen overlock hebt, kun je dit ook doen met een zigzagsteek die standaard op elke naaimachine zit. Het resultaat is wat minder netjes, maar dat hoeft niemand te zien. Ben je van plan om veel T-shirtjes en andere stukken in tricot te maken? Dan is een overlock wel een goed idee, want die stukken zet ik bijna volledig met de overlock in elkaar. Op een gewone machine zul je een stretchsteek moeten gebruiken zodat de naad wat kan meerekken met de stof.

Geen must dus, maar wel een heel handig ding dat je al snel niet meer zult kunnen missen. Ik kocht mijn machines bij Van Rooy in Mechelen, waar je ze heel goed adviseren.

2. Workshops

Wie wekelijks naar de naailes gaat, doet vaak ettelijke weken over één kledingstuk. Ik heb daar persoonlijk het geduld niet voor. Bij mij moet het vooruitgaan. Wil je snel resultaat, schrijf je dan in voor een workshop. Op het eind van de dag ga je apetrots naar huis met een afgewerkt kledingstuk of tas. Geef in Google eens 'naaiworkshop' in en je zult versteld staan van het aanbod.

3. Naaicafé

Wil je het op je eentje doen maar wil je zo nu en dan een hulplijn kunnen inroepen? Ga dan naar een naaicafé. Er staan naaimachines en overlocks die je mag gebruiken. Je doet je eigen ding, maar er loopt wel iemand rond die je om hulp kunt vragen. Betalen doe je per uur, en vaak met een beurtenkaart. Dit is ook een goed idee voor wie eens van de ervaring wil proeven alvorens te investeren in een machine. In Mechelen kun je hiervoor bijvoorbeeld terecht bij Stitch & Co, waar je meteen ook al je benodigdheden vindt.

4. Thuis naaien
Veel mensen durven er niet aan te beginnen omdat ze vol horror terugdenken aan de naaiboekjes van hun (groot)moeder, met flinterdun patroonpapier vol lijnen waar je scheel van gaat kijken, en met een heel beknopte uitleg bij elk kledingstuk. Die boekjes bestaan nog steeds, maar gelukkig zijn er nu ook heel veel leuke boeken, handleidingen en tijdschriften waar ook beginners mee aan de slag kunnen.

Zelf ben ik begonnen met Allemaal Rokjes van Mme ZsaZsa. Het is een vrolijk en vooral heel laagdrempelig boek dat in moeilijkheidsgraad oploopt. Ik begon dus met het eerste en slaagde met het laatste rokje voor het eindexamen van het laatste hoofdstuk.

Maar ondertussen zijn er zoveel boeken bij gekomen ... Een boek dat ik beginners altijd aanraad, is Zo Geknipt. Helemaal vooraan in het boek vind je een uitgebreide uitleg bij technieken en hulpmiddelen waar je als beginner heel veel aan zult hebben. Je ontdekt bijvoorbeeld wat een 'tornmesje' is en welke spelden je het best gebruikt, hoe de verschillende soorten stoffen heten, waarom de draadrichting zo belangrijk is, hoe en waarom je stoffen verstevigt, waar de verschillende naaivoetjes voor dienen enzovoort. Het boek telt ook 30 'naaireceptjes' (tasjes, zadelhoesjes, turnzakjes, kussenhoesjes, ...) waarmee je op een heel duidelijke manier verschillende technieken leert.

Verder zijn er ook heel uitgebreide handleidingen, die je stap voor stap en met veel foto's door een naaiproject loodsen. Zonenmoeders kunnen hun hartje ophalen bij Zonen09, meisjesmoeders vinden dan weer hun gading bij IeneMiene. En dan heb je ook nog deze leuke jurkjes, van StraightGrain of Compagnie M. Hiermee kan het gewoon niet misgaan!

Op het internet vind je ook veel gratis patronen. Op deze pagina vind je al een mooie greep uit het gratis aanbod. Maak bijvoorbeeld eens het rimpelrokje met elastiek. Het is een heel eenvoudig patroontje dat heel snel klaar is.

Een heel vernieuwend naaimagazine is La Maison Victor, dat nu twee jaar bestaat. Het is een enorm succes omdat je in één tijdschrift verschillende patronen terugvindt, net zoals Burda en Knippie, maar dan heel duidelijk uitgelegd, stap voor stap, met veel tekeningen. Het is dus veel toegankelijker dan die tijdschriften voor ervaren naaisters waar ik het eerder over had.

Maar er zijn nog zoveel andere leuke boeken, zoals Stof voor durf-het-zelvers, Love at First Stitch, Homemade Mini Couture, ...

5. Waar koop je je benodigdheden?

Het aanbod webshops die stoffen verkopen is ENORM. Google eens op 'webshop stoffen'. Maar natuurlijk is het altijd leuker om eens zelf aan die stofjes te gaan voelen. Winkels waar ik graag binnenspring, kriskras het land door, zijn 'De Stoffenkamer' (Gent), 'Les tissus du chien vert' (Brussel), 'Julija's shop' (Antwerpen) of 'Madeline de Stoffenmadam' (Lier). Het aanbod katoentjes met leuke prints is heel groot, maar er zijn ook winkels die zich meer toespitsen op stoffen voor volwassenen. MonDepot is een leuk concept. Je vindt er stoffen van uitstekende kwaliteit uit oudere collecties van grote merken, die je voor een meer dan redelijke prijs kunt kopen. En in Mechelen is er Marie Karo, waar je prachtige couturestoffen vindt. Ze verkopen ook stoffen uit de collectie van La Maison Victor.

Voor ritsen, knopen, elastiek, vlieseline, stikzijde enzovoort ga ik naar Veritas, op 200 meter van mijn voordeur. Maar je vindt al die spulletjes ('fournituren') ook in stoffenwinkels.

 ______________________________

Hopelijk heb ik je met deze tips al wat op weg geholpen. En natuurlijk zal het al eens misgaan. Maar als je stuk dan eindelijk klaar is, hoe hard je er ook aan hebt gezwoegd, dan loop je de hele dag op wolkjes. Een heel verslavend gevoel, dat zul je gauw genoeg merken!

Er zullen vast wel lezers zijn die het niet eens zijn met mijn tips, die wel zweren bij boekjes als Burda, of die je juist wel zouden aanraden een naaiopleiding te volgen, en misschien hebben die ook wel gelijk ... Maar ik geef deze tips puur vanuit mijn eigen ervaring als koppige plantrekker die niet op de voorste rij stond toen het geduld werd uitgedeeld.

11 opmerkingen:

  1. Een heel interessant blogje. Ik heb mezelf ook leren naaien via online tutorials en naaiboeken. Eerst hele simpele projectjes zoals kussenhoezen of een tote bag over knuffels tot nu rokjes en een kleedje. Als je jezelf leert naaien raad ik af en toe een workshop aan voor de tips en kleine weetjes. Het is inderdaad altijd leuk om iets zelf te maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb ook het meeste aangeleerd van tutorials. En af en toe een workshop.
    En troost je, ik stond ook absoluut niet vooraan toen het geduld werd uitgedeeld :-D

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mijn eerste naaiwerkje was het Apple hemdje uit de Ottobre, gemaakt op 3 workshopavonden. Ik stak er direct heel wat hints en tips op! Later liet ik me verleiden door een naaicursus, een heel jaar lang, elke woensdagvoormiddag. Na 3 maanden was onze keukenschort af :-)))). Het verdere verloop kan ik je niet vertellen, ik was er niet meer bij :-)))). Maar volledig eens met hoe jij het schetst! Ik heb ook een Brother Innovis trouwens, heel content van!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een leuke post! En een toffe vermelding ;-) (An)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Toffe blogpost,als niet echt beginnende naaister vind ik het ook leuk om te lezen!Heb mezelf ook leren naaien,vooral thuis maar sinds een tijdje in een naaigroepje.En ook fan van LMV ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Interessante post en dank je voor de link!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik help met veel plezier beginnende naaisters bij hun eerste stiksels met workshops op maat
    http://tommy-annika.blogspot.be/p/workshops.html?m=1

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Yep, yep, zoals je zegt! Zo moet het. En als je dan niet zelf verder dan kan je ook terecht bij mij :.))

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Blijft fijn om te lezen dat Zo geknipt aangeraden wordt.
    Groet, Sanne (Eloleo)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Leuke post, ik waag me in november aan een eerste workshop, maar wil daarna graag voornamelijk zelf aan de slag, leuk om te lezen dat je het mogelijk acht van nul te beginnen zonder klassieke lessen te volgen waarbij je een halfjaar doet over het maken van 1 stuk ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Leuk om te lezen!
    Ik wil eigenlijk wel beginnen met naaien, maar vindt het nog erg moeilijk allemaal.

    BeantwoordenVerwijderen

Penny for your thoughts!