zondag 8 november 2015

Kleine gelukjes (en ontdekkingen)

Ik heb een heerlijke week achter de rug. Ik nam een paar dagjes verlof om enkel leuke dingen te doen, zonder de stofzuiger achterna te lopen, de boel een klein beetje de boel te laten, en ook de tijd te nemen om lekker lang te lezen en te breien. Daar knapt een mens van op!

Enkele hoogtepunten uit de afgelopen herfstweek ...

Klein gelukje 1: 
We maakten een heuse halloweenmaaltijd om samen met vrienden van te griezelen


Voor de soep vulden we pompoenen met Tomme de Savoie, room, knoflook en tijm en lieten die lekker zacht worden in de oven. Kommetjes heb je zo al niet meer nodig. Het recept vind je hier.

Ik maakte ook lasagne met spinnetjes van zwarte olijven op. In plaats van spinnetjes kun je ook spookjes uit plakjes mozzarella snijden, met kleine stukjes zwarte olijf als oogjes.


Maar er waren ook hapjes, zoals deze mummies, al gaan ze een beetje de mist in. Ze hadden oogjes moeten hebben, maar toen ik naar de fles mosterd greep om die te maken, steeg er onder de kinderen een luid gekrijs op. Halloween geslaagd, leek me. Maar ik heb de mosterd dan toch maar achterwege gelaten.

De heksembezems maakte ik met van die kaas die je in slierten kunt afpellen. De stelen zijn zouten stokjes.

Klein gelukje 2: eten bij Chix

Ik ben niet echt een carnivoor, maar weerstaan aan de geur van gebraden kip, daar heb ik het wreed moeilijk mee! En die geur komt je meteen tegemoet als je Chix nadert, een kiprestaurant in Gent. Hier staat enkel gebraden kip op het menu, maar dan wel biologische kip die wat heeft mogen rondlopen voor ze haar kopje legde.

In tegenstelling tot de drankkaart is het menu heel eenvoudig: kip, drie soorten 'patat', geroosterde groenten en een sausje. Ik bestelde een bil (een halve of hele kip kan ook), in boter gebakken patatjes, geroosterde pompoen (ik wist niet dat 'gewoon' pompoen zo lekker kon zijn!) en aioli (o man, aioli!). Voor vegetariërs is er de 'kip curry zonder kip'.

Al dat lekkers wordt geserveerd in heerlijk ouderwets servies van email van Falcon Enamelware, waar ik zwaar fan van ben, maar dat je gelukkig ook in een meer betaalbare variant bij Dille & Kamille vindt. Aan deze tafel, met gerechten die uitblinken in eenvoud, zou je bijna geloven dat je bij je overgrootmoeder aan tafel zit.En ja, ik weet dat ik een foto had moeten nemen vóór ik begon te eten, maar mijn instinct en goesting om in mijn bord te vliegen namen even bezit van mij ...

Klein gelukje 3: Us

Een aanrader van deze boekenworm, en wat ben ik blij dat ik haar gevolgd ben! Dit is zo'n boek dat je zo verschrikkelijk graag leest, dat wanneer je het uit hebt je het gevoel hebt dat je voorgoed afscheid moest nemen van hele goede vrienden, vrienden die helemaal onder je huid zijn gekropen. Weet je wat ik bedoel? Meestal begin ik redelijk snel weer in een nieuw boek als het vorige is uitgelezen, maar nu had ik toch even een 'momentje' nodig.


Us werd geschreven door David Nicholls en werd vertaald als 'Wij'. Ik kan niet wachten tot ik zijn One Day in mijn pollen krijg!

12 opmerkingen:

 1. Eén voor één supergoede tips. De spinnetjes en bezemstelen ... met een halloweenkind in huis moet ik dat zeker onthouden. En boekentips zijn meer dan welkom. Ik lees heel graag maar ben nogal lui in uitzoeken ...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Awel, dat boek ligt te prijken op mijn nachtkastje. Eerst nog "Sprakeloos" van Tom Lanoye uitlezen! Leuke vakantie heb je gehad!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk verslag van lekkere en ontspannen tijd voor jezelf. Wat grappig dat je het woord "pollen" gebruikt. ZO een echt Vlaams Brabants woord, ik hoor het graag !
  Lieve groetjes,
  CreativEls
  http://koekjehaakjemaakje.com

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik heb "one day" voortijdig aan de kant gelegd. Teveel dialogen :-) Maar iedereen lijkt er laaiend enthousiast over, misschien moet ik het eens hernemen en een tweede kans geven!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hmm, ik hou wel van dialogen. Nu ben ik nog ongeduldiger :-)

   Verwijderen
 5. Ach, Us! En altijd jaloers op mensen die One Day nog voor het eerst mogen lezen. :)

  Chix heb ik in mijn "to visit" gestoken, ziet er zalig uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik was ook zo gek van Us. En ik ben steeds weer jaloers op mensen die het voor het eerst kunnen lezen. Woesten was ook zo'n boek, maar die heb je waarschijnlijk ook al uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat kippenrestaurant wil ik ook wel eens van dichtbij zien ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ah! Us! Staat ook op mijn leeslijstje, maar ben net in Woesten begonnen. One Day is een geweldig boek, zeker lezen - ik wou dat ik het niet al een paar keer gelezen had, dan kon ik er ook meteen nog eens aan beginnen zonder te weten wat er allemaal gebeurt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. die chix lijkt me hemels! Ga ik zeker eens testen! En dat boek ook!

  BeantwoordenVerwijderen

Penny for your thoughts!