zondag 31 mei 2015

Hoezo, een keuken is duur?

For English, scroll down.

Wat me opvalt, is dat mensen die verbouwen vaak rekenen in termen van: 25.000 euro voor de keuken, 25.000 euro voor de badkamer. Maar waarom eigenlijk?

Zowel in ons nieuwe als oude huis stelden we een keuken samen met oude meubelen die toevallig ons pad kruisten. Wij plaatsten geen klassieke keukens met onder- en bovenkasten, maar gebruikten meubels die ooit een ander doel dienden. Dat is niet alleen pakken goedkoper, het levert ook nog een heel origineel en warm resultaat op. Ze passen precies in onze visie van een gezellige leefkeuken.Voor onze huidige woning vonden we bij het Woontheater in Blaasveld een oud bakkersmeubel en een werkbank uit een fabriek in Frankrijk.

In de werkbank werd een gat gemaakt voor de spoelbak en de kraan. Het "aanrecht" is van staal en is werkelijk tegen alles bestand! Er zitten wel nog boorgaten in, maar daar vinden we nog wel iets op.


Omdat we dankzij deze meubels veel geld uitspaarden, durfden we al wat meer uitgeven aan ons fornuis. We kochten alweer een Lacanche, met deze keer een sudderplaat en warmhoudoven. Pure passie is dat, ik en Lacanche.


En toegegeven, in een "echte" keuken raak je alles gemakkelijk kwijt. In een niet zo echte keuken zoals deze, moet je iets creatiever te werk gaan. Wat niet wil zeggen dat de ruimte in deze kasten niet perfect geschikt kan zijn voor een keuken.


Deze meubelen hebben vooral lades, maar in de herfst wordt onze keuken uitgebreid met een veranda en plaatsen we daar een nieuw meubel waar de borden en glazen komen te staan.

Wat niet wegneemt dat ik in deze lades al heel veel kwijt raak. Sterker nog, er zijn er nog veel leeg.Zoals ik een tijdje geleden al schreef, moest dit een leefkeuken worden. In de andere helft van de kamer staan fauteuils, een zeteltje en veel boeken. Volgende week wordt hier ook een haard geplaatst. Hier geen tv, maar een gezellige plaats om te aperitieven en wat te lezen.

Dit salonnetje vraagt nu enkel nog om een paar gordijnen. Maar met een plafondhoogte van 4 meter koop je die helaas niet kant-en-klaar ...


Noodgedwongen moesten we de koelkast hier plaatsen, in afwachting van de veranda.


En voor wie nieuwsgierig is: hieronder zie je een foto van onze vorige keuken, ook samengesteld met een werkbank en een oude toonbank/bar.


Zit je wat krap met je verbouwingsbudget? Ga dan niet naar een keukenzaak, maar trek erop uit en laat je inspireren door alles wat je tegenkomt. Het zal beslist een verrassend resultaat opleveren!

Een volgende keer laat ik je zien hoe we op de badkamer bespaarden.

In our newly renovated house we didn't have a traditional kitchen installed. This did not only result in a kitchen that is completely to our taste, we also saved a lot of money, money we partly spent on a Lacanche stove ("the culinary piano"). Our new kitchen is composed of an old baker's counter and a work-bench with a steel countertop. Below you see the kitchen in our former house, composed of (again) a work-bench and a bar/counter.

26 opmerkingen:

 1. Knap
  De vent (lasser) zegt over de boorgaten: "ja, zegt dat ze dat gewoon efkes toelassen he schat" (dus bij deze) :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ahaaaa, klinkt als een slim plan. Logisch eigenlijk ook :-)

   Verwijderen
 2. Heel tof gedaan. Wij hebben een nieuw en strak huis, maar ik kan deze stijl ook heel erg smaken!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie stijl! Een beauty die stalen werkbank!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een gezellige en originele keuken! Leuke lange tafel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. super gaaf, jullie nieuwe oude keuken

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Echt een ontzettend mooi en warm plaatje, zo uit een woonmagazine.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ontzettend mooi, helemaal mijn smaak!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind het heel mooi geworden, goed idee, ja.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Supermooi!! Ooit komt dit nog van pas, want een keuken zal het volgende grote project worden in ons huis... De badkamer is nu in eindfase, dus ik ben benieuwd naar jullie resultaat! Heel inspirerend alleszins, wanneer zien we jullie in een woonboekje? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heel origineel en verassend hoe alles bij elkaar past tot ern mooi geheel! Knap zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dat gezellig aperitieven dat zie ik daar zo gebeuren. Echt huiselijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ge-wel-dig!
  Wij hebben dezelfde bakkerstafel! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Reacties
  1. Ik zou wel graag eens de overgang van het keukengedeelte naar de zitruimte zien. :)

   Verwijderen
  2. De kamer is gewoon één rechthoek, met aan de tuinkant de keuken en aan de straatkant het zitgedeelte. Ertussen zit gewoon een lege witte zone :-) De eerste foto op mijn blog werd genomen vanuit het zitgedeelte, om je een idee te geven.

   Verwijderen
 14. Mooi! goed ook dat je aangeeft dat het juist een bespaartip is, want ik vind het er juist heel sjiek uitzien, al die mooie meubels naar eigen smaak aangepast.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wow seg, deze blog is zoooo inspirerend!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Heerlijk zo binnenkijken, zeker als het in zo'n pracht van een huis is!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. ik pinde jouw "oude" keuken als mijn "nieuwe" keuken.
  Deze gaat mee naar de architect volgende week :D

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Oh man, de gezelligheid die daar vanaf straalt... Ik kom ne keer aperitieven bij u!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een prachtige keuken ♡
  Ben er echt verliefd op!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. leuke bespaartip maar helaas is mijn droomkeuken niet uit recuperatiemeubelen samen te stellen, maar we sparen verder. onze verbouwingen zitten nog in de ruwbouwfase (keuken kon wel behouden blijven en is nog maar 6 jaar oud)
  de zeteltjes zijn wel een superidee, wij hingen vroeger thuis altijd op de keukenstoelen omdat de keuken veel leuker was om met elkaar te babbelen

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Tof! Ik ben nooit voor de typische burgerlijke "maatkeuken" geweest maar heb me voor de vorige verbouwing door manlief laten overhalen. Resultaat: vol-eiken landelijke keuken en 17
  000€ armer (wel met prachtige boretti en budget toch wat gedrukt doordat we al een mooie hoge kast in een pineshop hadden gekocht. Toen we deze boerderij kochten hebben we uit budgetaire reden toch mijn idee moete volgen... onze keuken bestaat uit een eiland van ikea, een retro porseleinen gootsteen van ikea waar ik op maat een steigerhout kast onder heb laten maken en naast die mooie hoge kast die natuurlijk mee verhuisde hebben we extra bergruimte met het ivar systeem van ikea. Die grenen onderdelen heb ik met krijtverf een gezellig verouderde look gegeven. Veeeel goedkoper en als er eens een hond tegen springt is dat totaal niet erg...

  BeantwoordenVerwijderen

Penny for your thoughts!