zaterdag 21 februari 2015

Mijn shortcuts #boostyourpositivity

Heerlijk vind ik het om te lezen hoe andere moeders hun ballen in de lucht (proberen te) houden. Hoe ze een evenwicht (proberen te) vinden tussen hun rol van moeder, huishoudmanager, echtgenote, carrièrevrouw en vooral gewoon ... vrouw. En nog fijner is het als zij je inspireren om sommige dingen anders en beter aan te pakken.

Sinds ik kinderen heb is het bij mij een constante zoektocht naar die shortcuts, naar de wonderolie die mijn huishouden op rolletjes laat lopen. En soms krijg ik van die eureka-momenten, kom ik op een schitterend idee of doe ik een fantastische ontdekking die mijn dagelijkse leven weer een stukje leefbaarder maakt.

Ik ga dus de uitdaging van Kelly en Activia's #boostyourproductivity aan en verklap hier mijn trucjes om de boel min of meer overeind te houden. Zo kunnen we elkaar misschien weer een stukje verder helpen.

Dit zijn mijn belangrijkste shortcuts:

Een vast ochtendritueel: mijn man maakt het ontbijt en de lunch van de kinderen en ik zoek de kleertjes bij elkaar en zorg ervoor dat de kinderen in die kleertjes terechtkomen. Om ze vervolgens naar school te brengen, hanteren we een beurtsysteem. Terwijl de ene naar school sjokt, ruimt de andere de rommel van die ochtend op en gooit alle ramen open. Vaak raas ik dan ook nog eens met de stofzuiger door de woonkamer. Tegen de tijd dat de andere weer thuis is, ligt het huis er weer netjes bij en kunnen we beginnen werken (we zijn freelance-vertalers en werken thuis).

Mijn rommelmand: ik heb een grote mand waar ik alle kleine en grote rommel in steek om die vervolgens in de juiste kamers te gaan afleveren. Wanneer ik eraan denk die mand overal waar ik ga met me mee te dragen, dan is het huis in geen tijd perfect opgeruimd.


Patattenrefter: de avondmaaltijden zijn een grote bron van stress hier. We koken altijd vers en steken daar best wel veel tijd en liefde in. En als je dan eindelijk aan tafel zit, dan gaan de kinderen zagen over dingen die volgens hen niet in het eten horen te zitten (kinderkost of niet!) of beginnen ze ruzie te maken ("Elliot kijkt naar mij!!!!"). In plaats van van die lekkere maaltijd en elkaar te genieten, zitten we binnen de kortste tijd op elkaar te roepen en is mijn honger over. Daarom gaan de kinderen vanaf 2 maart naar de "patattenrefter" op school en krijgen ze eindelijk hun zin, want ze vinden het toch zo oneerlijk dat andere kinderen daar wel naartoe mogen. Het plan is dan dat mijn man en ik op maandag en donderdag 's middags een warme maaltijd met lekker veel vieze dingen klaarmaken en daar de volgende dag ook van eten. Dan is iedereen happy: wij moeten geen kinderkost meer maken en de kinderen krijgen alleen nog maar kinderkost. Op woensdag kiezen de kinderen het gerecht en eten we dat gezellig samen op. Ik doop woensdag alvast tot "macaronidag".

Resultaat: we koken minder, we eten allemaal wat we lekker vinden, en omdat wij (ouders) meer "vieze" slaatjes kunnen klaarmaken en 's middags geen belegd broodje meer gaan eten, gaan we automatisch gezonder eten en geven we op de koop toe ook minder geld uit (ondanks de prijs van de warme maaltijden op school). En 's avonds zitten we toch nog gezellig samen aan tafel, maar dan met een boterhammetje waar niemand over zaagt.

Naschoolse opvang: pijnpunt nummer 2 hier is huiswerk maken. Elke keer is dat weer ruzie. Pijnpunt 3 is dat mijn man en ik moeten stoppen met werken om 15 u. om de kinderen van school te halen en ons onder meer met dat huiswerk bezig te houden. Het vertaalwerk moet dan vaak 's avonds worden ingehaald, en leuk is anders. En omdat de kinderen het ook weer oneerlijk vinden dat andere kinderen WEL naar de naschoolse opvang mogen, en zij niet, hebben we besloten ze vanaf dinsdag (nog 3 keer slapen!) twee keer per week naar de studie (waar ze huiswerk maken) en de naschoolse opvang te laten gaan. Bijkomend voordeel: die opvang ligt hier een paar huizen verder. De kinderen komen dan thuis, het huiswerk is gemaakt, papa en mama hebben kunnen doorwerken, we moeten niet meer koken en afwassen en we hebben gewoon meer quality time voor elkaar. Alweer: iedereen happy!

Boodschappen: boodschappen doen we één keer per week. Sinds ik Paprika gebruik, is dat zoveel gemakkelijker geworden. Ik moet geen boodschappenlijst meer maken en stel gewoon in de auto een weekmenu en boodschappenlijst op. Met mijn app. Eenmaal daar lopen we elk apart door de winkel met onze smartphone in de hand. We vinken af en synchroniseren regelmatig, en die winkelkar is in geen tijd gevuld. Een shortcut om u tegen te zeggen!

Nog een shortcut die ik niet meer zou kunnen missen, is mijn poetsvrouw. Ze komt op vrijdag, en hoewel ze niet het hele huis kan poetsen in 4 uur tijd, scheelt het toch een flinke slok op de borrel.

Het enige waar ik nog geen wonderoplossing voor heb gevonden, is de strijk. Ik las bij veel deelneemsters aan #boostyourpositivity dat ze hun was niet strijken. Ik heb het geprobeerd, maar het lukt me niet. Ik ben te perfectionistisch, te verlekkerd op propere stapeltjes in mijn kasten. Erger nog: als een T-shirt niet perfect symmetrisch is opgevouwen, vouw ik het opnieuw. Ik doe het mezelf aan, ik weet het, maar het is wat het is. En de strijk wegbrengen, dat is zo'n gesleep ... En je zult zien dat je altijd net dat jurkje wil dragen dat bij de strijkster ligt!

En jullie? Hebben jullie nog gouden tips om het leven te vereenvoudigen? Ik lees ze graag!

14 opmerkingen:

 1. Macaronidag. :-)
  Ik deelde mijn lijstje ook (https://gerhildemaakt.wordpress.com/2015/02/21/mijn-shortcuts/), maar denk niet dat je daar nog veel tips uit kan halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toch 90 procent van de strijk niet strijken, goed uithangen (even uitslaan voor het ophangen) en netjes opvouwen, scheeld al heel wat. Mocht je het toch willen, maak er dan een karmayoga taak van 😄

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toch 90 procent van de strijk niet strijken, goed uithangen (even uitslaan voor het ophangen) en netjes opvouwen, scheeld al heel wat. Mocht je het toch willen, maak er dan een karmayoga taak van 😄

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Met dat niet strijken heb ik nu eens geen moeite si. 😄 Die mand voor rommel is wel een handig systeem, dat ga ik onthouden

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die rommelmand vind ik een geweldig idee! Die moet ik onthouden.

  Voor de rest ziet dat er volgens mij al heel goed uit, en kan ik hier alleen maar van leren.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Aaah die rommelmand! Schitterend! En ook hier eet de dochter op maandag, dinsdag en donderdag een warme maaltijd op school(woensdag bieden ze dat niet aan en vrijdag hebben wij omgedoopt tot 'frietjesdag' omdat dat de dag is dat we frietjes of iets dergelijks eten) en gaat ze regelmatig naar de naschoolse opvang....al had ik niet door dat dat eigenlijk ook shortcuts waren. Kijk, zo leer je telkens weer iets bij :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ma super, die rommelmand ga ik ook direct installeren! of dan misschien in een versie van een karreke met wieltjes: onze kleine kan dan alles rondbrengen (aha-erlebnissen alom hier jonges toch)
  als je je was in de droogkast steekt kan je die ook heel mooi opplooien hoor (als je hem geen dag laat zitten tenminste)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik laat de strijk door mijn poetsvrouw doen...:-)
  (ze komt hier 10u per week, luxe!)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hey,
  We nomineerden je voor de Liebster Award. Morgen rond 06:00 komt onze blogpost online.
  Groetjes,
  An en Eveline

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Spannend! Ik zal mij eens over die vraagjes buigen ... :-)

   Verwijderen
 10. Ik ga jouw shortcuts ivm de kinderen proberen onthouden voor als die van mij wat groter zijn ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hier gaan de hemden naar een strijkatelier. Dat ligt naast ml zijn werk, handig zat! Maar jullie vertalen wrsl niet in pak en das....
  Haja, de rommelmand: goed idee! Al denk ik dat er hier nog ene te klein is, die zou alles er weer uit sleuren 😳

  BeantwoordenVerwijderen

Penny for your thoughts!